Πώς η μπάλα μπορεί να γίνει κανάλι
όπου διοχετεύεται η πολιτικοποίηση, ιδιαίτερα των νέων, και από όπιο του
λαού, να σκάσει στα χέρια της εξουσίας; Αναστενάζει στα γήπεδα... η
Τουρκία ή η εξουσία;
Πώς γίνεται να φοβάται η πολιτική εξουσία την έναρξη του
ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και να κάνει σαν τρελή για να βρει ένα
γήπεδο στο εξωτερικό και όχι εντός της Τουρκίας, για να παιχτεί ο αγώνας
για το «σούπερ κύπελλο», μεταξύ της πρωταθλήτριας και της κατόχου του
κυπέλλου Τουρκίας, Γαλατάσαραϊ και Φενέρμπαχτσε;Η πορεία που δείχνει πώς εξελίχτηκαν έτσι τα πράγματα είναι εν
μέρει και ο δρόμος ο οποίος οδηγεί και στο «Γκεζί», δηλαδή στο πάρκο της
πλατείας Ταξίμ, το οποίο από τις 31 Μαΐου είναι το κατ' εξοχήν σύμβολο
αντίστασης.
Την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 κόπηκε με το μαχαίρι το βρισίδι στις κερκίδες. Ολοι οι αγώνες του πρωταθλήματος άρχιζαν με τον εθνικό ύμνο, πράγμα που συνεχίζεται και σήμερα.Παράλληλα απαγορεύτηκαν οι πολιτικές νεολαίες, ο συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια, τα οποία υπάχθηκαν σε ένα ανώτατο συμβούλιο που φυλάκισε κάθε έννοια ακαδημαϊκής αυτονομίας.Με λίγα λόγια, στρίμωξαν τη νεολαία μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας και έκλεισαν και το καπάκι! Και τι έγινε στη συνέχεια; Αρχισε να πολιτικοποιείται η κερκίδα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια αυτό εξελίχθηκε στις τρεις μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης, αλλά ιδιαίτερα μεταξύ των οπαδών της Μπεσίκτας.
Σημειωτέον, ένα από τα σημεία αναφοράς των διαδηλώσεων στο Γκεζί είναι το σύνθημα (και πανό) των οπαδών της Γαλατάσαραϊ, της Φενέρμπαχτσε και της Μπεσίκτας, «Istanbul United». Και τους έκανε «united» ο Ερντογάν!Ακόμα πιο σημαντικό σημείο αναφοράς στις διαδηλώσεις είναι ο σύνδεσμος οπαδών της Μπεσίκτας «Τσαρσί» (CARSI), με το Α μέσα σε κύκλο! Τα συνθήματά τους είναι πολιτικά, αντιρατσιστικά, αντισοβινιστικά. Συνηθίζουν να φωνάζουν «το τσαρσί είναι αντί».
Το Τσαρσί είναι μια πραγματικότητα. Μία τουρκική, κωνσταντινουπολίτικη πραγματικότητα αστικού κέντρου. Μία πραγματικότητα συμπαθής ακόμη και μεταξύ των οπαδών των αντίπαλων ομάδων. Συνηθισμένο μήνυμα στο twitter τις ημέρες των διαδηλώσεων ήταν το «είμαι Φενέρμπαχτσε, αλλά έχω ωροσκόπο Τσαρσί»!