29 Μαΐου 2015

Foreign Policy: Ο Άσαντ «ξαναχτυπά» με τα λεφτά του Ιράν Εντατικοποιούνται οι επιθέσεις κατά του ισλαμικού κράτους


Foreign Policy: Ο Άσαντ «ξαναχτυπά» με τα λεφτά του Ιράν
Το συριακό καθεστώς εντατικοποιεί τις επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με την υποστήριξη χρημάτων από το Ιράν και σιιτών μαχητών από το εξωτερικό, όπως χώρες της Κεντρικής Ασίας, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy. Με τις δυνάμεις των ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους να παρελαύνουν στη Συρία και τις  οργανώσεις της αντιπολίτευσης να προωθούνται στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της χώρας, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό.Μπορεί ο Άσαντ και οι ιρανοί σύμμαχοί του δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να συγκεντρώσουν αρκετές δυνάμεις για την προστασία στρατηγικά σημαντικών περιοχών, παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του FP, έχουν καταφέρει να αποτρέψουν την πτώση του καθεστώτος. Με χρήματα αλλά και καταναγκασμό, ο Άσαντ έχει εξαπολύσει μία εκστρατεία ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και της αφοσίωσής τους στο καθεστώς. Την περασμένη εβδομάδα, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσβλέπει σε δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων από τη Τεχεράνη προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Επιπροσθέτως, η στρατολόγηση ξένων μαχητών με την υποστήριξη του Ιράν έχει αυξηθεί δραματικά.

ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Κύπρος: Στρατιώτης της Χεζμπολάχ συνελήφθη με ποσότητα-μαμούθ νιτρικής αμμωνίας

Κύπρος: Στρατιώτης της Χεζμπολάχ συνελήφθη με ποσότητα-μαμούθ νιτρικής αμμωνίαςΣτέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ με διασυνδέσεις με τον ανώτατο ηγέτη της στο Λίβανο, Χασάν Νασράλα, είναι ο σιιτικής καταγωγής 26χρονος Λιβανέζος που τελεί υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση της ανακάλυψης δυο τόνων νιτρικής αμμωνίας, στο σπίτι που διέμενε στη Λάρνακα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.Ο 26χρονος, όπως και τα περισσότερα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, εκπαιδεύτηκε στο Ιράν στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης» και ήταν άτομο με έντονη απέχθεια προς το Ισραήλ, επισημαίνει ο Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με πηγές των Αρχών Ασφαλείας, αυτή ήταν η πληροφορία που έφτασε στις μυστικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για τον 26χρονο Λιβάνιο, κάτοχο καναδικού διαβατηρίου, που έφτασε στο νησί μας πριν από δέκα σχεδόν μέρες και οδήγησε την Αστυνομία προληπτικά στο σπίτι του για να ελέγξει τον συγκεκριμένο αλλοδαπό.

Πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ιράν

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους» απασχόλησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κ. Κοτζιά και Ζαρίφ.ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ιράν έκαναν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και κυρίως τον ενεργειακό τομέα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους».Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έθεσε τις βάσεις για μια σχεδιασμένη συνεργασία τόσο άμεσα, όσο και για τη μετά εμπάργκο εποχή, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αν οι συνομιλίες της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στεφθούν με επιτυχία, οι σχέσεις των δύο χωρών θα γνωρίσουν άνθηση. Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις μεταφορές.

Δικαίωση για Ελληνίδα της Ίμβρου

Image
Μεγάλο βήμα για την δικαίωση των Ελλήνων κάτοικων της Ίμβρου οι περιουσίες των οποίων λεηλατήθηκαν, κατασχέθηκαν ή καταπατήθηκαν από το τουρκικό Δημόσιο (βάσει σχεδίου...) αποτελεί φρέσκια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ Σε απομόνωση διεθνώς οι Τούρκοι βάσει έρευνας

Την απομόνωση που νιώθουν οι Τούρκοι στην εξωτερική πολιτική καταγράφει ακαδημαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, δέκα μόλις μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουνίου, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει μετά τις εκλογές να αλλάξει πορεία στις σχέσεις της με το εξωτερικό της περιβάλλον.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στην Τουρκία και η τεράστια αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της χώρας στη χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, αναδεικνύοντας έτσι την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην εξωτερική πολιτική και την πορεία της και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η έρευνα
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης καταγράφει παράλληλα και μια σημαντική άνοδο στα ποσοστά των Τούρκων που πρώτα χαρακτηρίζουν την Τουρκία μουσουλμανική χώρα: 45,5% από 37% που ήταν το 2013, ενώ παλαιότερα τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμα πιο χαμηλά.

Oι σπόνσορες στρέφονται κατά της FIFA

http://4.bp.blogspot.com/-_JAKu-G9FyE/UdR530doTCI/AAAAAAAAyfI/93Rq0scB7fI/s1600/o-paradeisos-tou-dubai.jpgΜετά το μπαράζ συλλήψεων στη Ζυρίχη οι σπόνσορες της FIFA αναλαμβάνουν δράση και ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Ομοσπονδία εκεί που... πονάει. Πώς κινούνται οι μεγαλύτεροι εξ αυτών.Οι εταιρίες που βρίσκονται κοντά στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανεβάζουν την πίεση στον εκτελεστικό βραχίονα του σώματος, μετά από τις διπλές κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη από τις ελβετικές και τις αμερικανικές αρχές.

«Υπνοβάτες» και Ομερτά

image Δανείζομαι τον τίτλο του άριστου πονήματος για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του Christopher Klark ο οποίος, αν και Αυστραλός, κατέδειξε πως κατέχει τα περί της βαλκανικής πράγματα καλύτερα από τους Βαλκάνιους. Βεβαίως η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια θυμίζει σε πολλά τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τα χρόνια που προηγήθηκαν του Μεγάλου Πολέμου, πλην όμως το ζήτημα αυτό ενδεχομένως να απασχολήσει τον υπογράφοντα κάποια άλλη στιγμή.Oι «Υπνοβάτες» στην παρούσα φάση αφορούν την υπό διαμόρφωση συνθήκη συμβίωσης του σημερινού Έλληνα πολίτη με ένα πλέγμα αξιών, κανόνων και δόγματος που συνάδει, ιδιότυπα είναι η αλήθεια, με τα δεδομένα συστημάτων εξουσίας του παρελθόντος, στην Ανατολική Ευρώπη με την εγκαθίδρυση κράτους διαφθοράς στο όνομα του Λαού, στην Αμερική με την υιοθέτηση του πολιτικο-λαϊκισμού ως μεθόδου εφαρμογής του αντικομμουνισμού με εργαλείο τον Μακαρθισμό και στη Βαλκανική και την Τουρκία με την αποδοχή ως μοντέλου εξουσίας του Εθνικο-Λαϊκισμού με κορυφαίους εκπροσώπους τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (προσφάτως και του Ράμα στην Αλβανία), του Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ και αναντίρρητα του Ταγίπ Ερντογάν στη σημερινή Τουρκία.

Η Υπερκαυκασία θα καθορίσει τη μοίρα της Μέσης Ανατολής

Η Υπερκαυκασία θα καθορίσει τη μοίρα της Μέσης ΑνατολήςΣύνταξη  Του Σαρκίς Τσατουριάν *

Τη γεωγραφία δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Δεν υπόκειται στη θέληση του ανθρώπου. Αντίθετα μάλλον: ο χώρος διαμορφώνει τη θέληση, υπαγορεύει τον τρόπο σκέψης. Η πληροφορική επανάσταση δεν κατάφερε να κάνει τη γεωπολιτική μη αναγνωρίσιμη. Αλλάζουν τα σύνορα και η πολιτική, το γεωγραφικό τοπίο όμως ξεπερνάει στωικά τα χτυπήματα της ιστορίας. Έτσι ήταν το 19ο και τον 20ό αιώνα, έτσι και σήμερα, στο μέσο ενός παγκοσμίου πολέμου που άρχισε το 2011. Η Ευρύτερη Μέση Ανατολή, που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αφρικής έως το πακιστανικό Καράτσι και μουσουλμανικές πολιτείες της Ινδίας, βρίσκεται σε κίνηση. Στη μέση αυτού του χώρου βρίσκεται η Υπερκαυκασία…

Η σειρά της Ιταλίας

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/18/174476-renzi1.jpg
Ποιο μήνυμα θα προκύψει από τις τοπικές εκλογές μεθαύριο σε επτά περιφέρειες και σε περισσότερους από χίλιους δήμους στην Ιταλία; Την απάντηση την έχει δώσει προκαταβολικά ο πρωθυπουργός της χώρας Μ. Ρέντσι, που πρώτος ερμήνευσε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία ως μήνυμα ευρύτερης ευρωπαϊκής εμβέλειας, καθώς το συνέδεσε με τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου στην Ελλάδα αλλά και με την προεδρική εκλογή στην Πολωνία όπου επικράτησε ο ευρωσκεπτικιστής δεξιός Ντούντα.Ο Ρέντσι δεν είναι σχολιαστής, ούτε αναλυτής. Με την παρέμβασή του λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Ιταλία θέλησε να κάνει την εικόνα του πιο σύνθετη ή μάλλον να της δώσει δύο όψεις, σαν τον θεό Ιανό της αρχαίας Ρώμης. Η μία όψη είναι ο σκληρός μεταρρυθμιστής, φερέγγυος και αποτελεσματικός στα μάτια του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που περνά από τη Βουλή νομοσχέδια που περικόπτουν την κοινωνική προστασία και απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις.

ΑΝΟΙΓΕΙ «ΠΟΡΤΑ» ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η Οδύσσεια της 2ης γενιάς προς την ιθαγένεια...

Η Οδύσσεια της 2ης γενιάς προς την ιθαγένεια...
«Το όνειρό μου είναι να ασκήσω τη δικηγορία στην Ελλάδα». Η 25χρονη Χριστιάνα Λούτσι μεγάλωσε στην Τήνο, τελείωσε εκεί δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, έδωσε με επιτυχία Πανελλήνιες και το 2013 αποφοίτησε από τη Νομική της Κομοτηνής.Δεν μπορεί, όμως, να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου επειδή δεν έχει ελληνική ιθαγένεια. Γεννήθηκε στον Αυλώνα της Αλβανίας και ήρθε στην Ελλάδα τεσσάρων ετών.Η Χριστιάνα είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που ζουν στη χώρα μας και περιμένουν την ψήφιση του νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

ΤΟΥΡΚΙΑ Aγρια κόντρα Ερντογάν με Γκιουλέν

  Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί οι δημοσιογράφοι του ομίλου ΜΜΕ Dogan. Πρόσφατα εξαπέλυσε βολές και κατά της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»
Εννέα ημέρες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, και η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε... εμπόλεμη κατάσταση, με το διαφαινόμενο εκλογικό θρίλερ (γύρω από την πιθανότητα απώλειας της αυτοδυναμίας για την παράταξη του Ερντογάν) να οδηγεί στα άκρα τις ήδη υπάρχουσες διαμάχες.Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί οι δημοσιογράφοι του ομίλου ΜΜΕ Dogan. Πρόσφατα εξαπέλυσε βολές και κατά της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»Η κόντρα που κυριαρχεί είναι φυσικά αυτή των Ερντογάν-Γκιουλέν. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα (υπό την προεδρία του Ερντογάν), το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε επισήμως το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μετριοπαθή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως... απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για έναν νέο κύκλο διώξεων σε βάρος όλων των φερόμενων ως υπονομευτών του τουρκικού καθεστώτος.Ερντογάν και Γκιουλέν είχαν άλλοτε αγαστή σχέση, αλλά πλέον βρίσκονται στα μαχαίρια γύρω από την κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα, ενώ η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορεί τους κύκλους των γκιουλενιστών πως θέλουν να την ανατρέψουν με πραξικόπημα.

Συρία: Στα χέρια αντικυβερνητικών ομάδων η πόλη Αριά


Την πόλη Αριά, την τελευταία που βρισκόταν υπό κυβερνητικό έλεγχο στο κυβερνείο του Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, κατέλαβε ένας συνασπισμός αντικυβερνητικών ομάδων με την ονομασία Τζαίς αλ Φατέχ, ή Στρατός Κατάκτησης.Το μεγαλύτερο τμήμα του συνασπισμού αποτελείται από το συριακό τμήμα της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Νούσρα. Ο συνασπισμός είπε ότι είχε καταλάβει αρκετά σημεία ελέγχου που υπερασπίζονταν την πόλη, ενώ ο συριακός στρατός είπε ότι συνέχιζε τις σφοδρές μάχες με δυνάμεις της Νούσρα που είχαν καταφέρει να μπουν στη πόλη Αριά για να ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι αποσύρεται από την περιοχή.

Ερντογάν: Κάντε με Σουλτάνο για να ευημερήσετε Το θεσμικό και οικονομικό εκλογικό δίλημμα που θέτει ο τούρκος πρόεδρος εν όψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου


Ερντογάν: Κάντε με Σουλτάνο για να ευημερήσετε
Ενας ηγέτης που έχτισε την πολιτική του καριέρα με θεμέλιο την οικονομία καταφέρνοντας μάλιστα να βρίσκεται στην εξουσία επί 13 συναπτά έτη, είναι δύσκολο να στήσει μια προεκλογική εκστρατεία σε διαφορετική βάση, να προτάξει δηλαδή ως πρώτη προτεραιότητα της επόμενης θητείας του την ασφάλεια, ας πούμε, ή την εξωτερική πολιτική. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για μια χώρα, όπως η Τουρκία, στην οποία ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας (και πολιτικού καθεστώτος επίσης) τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας ρυθμίζονται με αξιοσημείωτους αυτοματισμούς. Υπό το πρίσμα αυτό θα ήταν αδύνατον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικούσε την επανεκλογή υποσχόμενος στους τούρκους ψηφοφόρους κάτι άλλο πέρα από οικονομική ευημερία. Το πρόβλημα, ασφαλώς, είναι ότι εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο η τουρκική οικονομία έπαψε να αποτελεί παράδειγμα (εκ προοιμίου ατυχές βέβαια, αλλά τέλος πάντων) ακόμα και για χώρες της ευρωζώνης όπως είναι η Ελλάδα.

«Σύγκρουση» στα Βαλκάνια: ο μουσουλμανικός και ο χριστιανικός άξονας

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2011/10/09/oped.jpg
Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς συνέχισης των Βαλκανικών Πολέμων με άλλα μέσα, διολισθαίνουν οι χώρες της περιοχής, με τις εξελίξεις να δρομολογούν τη διαμόρφωση δύο αντίπαλων αξόνων: ενός μουσουλμανικού και ενός χριστιανικού. Η επέκταση εξάλλου ενός όλο και περισσότερο επιθετικού Ισλάμ στην περιοχή, σε συνδυασμό με την έξαρση του αλβανικού εθνικισμού και τις προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για αύξησης της επιρροής της στα όρια της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «μουσουλμανικού τόξου» που διεμβολίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τα Βαλκάνια, απειλώντας, για μία ακόμη φορά, την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα των χριστιανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι χώρες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ενεργοποίηση του «μουσουλμανικό άξονα» είναι δύο, η Τουρκία και η Αλβανία.

Κρύα χαμόγελα, καυτές προκλήσεις


Με παγωμένα χαμόγελα και διάχυτο τον προβληματισμό για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια άρχισε χθες η ιστορική –ως η πρώτη επίσημη εδώ και 70 χρόνια (!)– επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα, που ειδικά για την περίσταση μετετράπησαν σε φρούριο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.Εξι μήνες λοιπόν μετά την επίσης ιστορική –πλην επεισοδιακή σε διπλωματικό επίπεδο– επίσκεψη του Αλβανού ομολόγου του στο Βελιγράδι, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανταπέδωσε, αρχής γενομένης με τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση με τον Εντι Ράμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των ψυχρών, σχεδόν ανύπαρκτων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υπό την πίεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ –όπως σχολιάζουν αλβανικά ΜΜΕ– και με κοινή επιδίωξη την ένταξη στην «οικογένεια» της Ε.Ε.

Μνήμη και λήθη

Το βάρος των ερωτήσεων που η μνήμη (ιστορική ή προσωπική) φέρνει στο φως συχνά-πυκνά μας αφήνει άναυδους.Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφέρουμε στον αναγνώστη μια κάποια μη συμβατική αλήθεια για ό,τι έγινε πριν από μερικά χρόνια ή μερικές δεκαετίες και απ’ αυτή μας την ανικανότητα, που επαναλαμβάνουμε και που γι’ αυτήν εκφράζουμε δυσαρέσκεια, είμαστε κι εμείς πληγωμένοι.Οπως άπειρες φορές το κωμικό θέατρο μας δίδαξε, θα καταλήξουμε με το να πιστέψουμε ότι τα γεγονότα διαδραματίστηκαν διαφορετικά από την πραγματικότητα. Και ότι τα πιστεύω μας ήταν διαφορετικά από εκείνα, σωστά ή λαθεμένα, που υπήρξαν στ’ αλήθεια.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Προυστ με το έργο του πρότεινε στους αναγνώστες του μια πρακτική λύση ανάνηψης, γνώσης και απελευθέρωσης, βασισμένη στην επανάκτηση συγκεκριμένων εμπειριών.