29 Μαΐου 2015

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ Σε απομόνωση διεθνώς οι Τούρκοι βάσει έρευνας

Την απομόνωση που νιώθουν οι Τούρκοι στην εξωτερική πολιτική καταγράφει ακαδημαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, δέκα μόλις μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουνίου, προκαλώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει μετά τις εκλογές να αλλάξει πορεία στις σχέσεις της με το εξωτερικό της περιβάλλον.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στην Τουρκία και η τεράστια αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της χώρας στη χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής, αναδεικνύοντας έτσι την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην εξωτερική πολιτική και την πορεία της και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η έρευνα
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης καταγράφει παράλληλα και μια σημαντική άνοδο στα ποσοστά των Τούρκων που πρώτα χαρακτηρίζουν την Τουρκία μουσουλμανική χώρα: 45,5% από 37% που ήταν το 2013, ενώ παλαιότερα τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμα πιο χαμηλά.


Το 68,1% θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να είναι παράδειγμα για τις μουσουλμανικές χώρες και το 38,8% θεωρεί ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη. Το 26,6% χαρακτηρίζει την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα, το 20,3% τη χαρακτηρίζει χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ μόλις το 4% τη χαρακτηρίζει μεσογειακή. Η υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξακολουθεί να φθίνει και έχει σήμερα πέσει στο 42,4%, ενώ το 2013 ήταν 47,5%. Το 38,9% θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει καθόλου φίλους, ενώ φίλοι της Τουρκίας θεωρούνται ουσιαστικά μόνο οι συγγενείς φυλετικά ή πολιτισμικά χώρες με πρώτο το Αζερμπαϊτζάν (37,5%), αμέσως μετά η βόρεια Κύπρος (8,9%) και η Βοσνία (6%).Η προσέγγιση αυτή είναι μια καινούργια δυναμική καθώς σε προηγούμενη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου το 2013 τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ χαμηλότερα, εξέλιξη που καταδεικνύει την εσωστρέφεια προς το τουρκικό και οθωμανικό στοιχείο (κυρίως τη Βοσνία).

Σε απομόνωση
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο βετεράνος δημοσιογράφος της Ραντικάλ Μουράτ Γιετκίν κάνει λόγο για σύνδρομο «μοναχικού λύκου» στην εξωτερική πολιτική από το οποίο πάσχουν οι Τούρκοι. Η απομόνωση που νιώθουν οι Τούρκοι αποτυπώθηκε, όπως γράφει και ο Γιετκίν, από τη νέα φιλοσοφία της «πολύτιμης απομόνωσης» στην εξωτερική πολιτική, όπως τη διατύπωσε ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν.

Η εξωτερική πολιτική έχει σήμερα αναδειχθεί στα μάτια των Τούρκων ως βασική αρμοδιότητα του Προέδρου της Τουρκίας, σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν όπου βασικός παίκτης ήταν ο πρωθυπουργός. Στην ερώτηση «ποιος είναι ο πιο δραστήριος/σημαντικός στην εξωτερική πολιτική», το 48,5% θεωρεί τον υπουργό Εξωτερικών και το 41,9% τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ το 2013 μόλις 7,7%  θεωρούσε σημαντικό τον Πρόεδρο.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ
29/05/2015 - 11:44