29 Μαΐου 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ Aγρια κόντρα Ερντογάν με Γκιουλέν

  Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί οι δημοσιογράφοι του ομίλου ΜΜΕ Dogan. Πρόσφατα εξαπέλυσε βολές και κατά της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»
Εννέα ημέρες απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, και η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε... εμπόλεμη κατάσταση, με το διαφαινόμενο εκλογικό θρίλερ (γύρω από την πιθανότητα απώλειας της αυτοδυναμίας για την παράταξη του Ερντογάν) να οδηγεί στα άκρα τις ήδη υπάρχουσες διαμάχες.Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί οι δημοσιογράφοι του ομίλου ΜΜΕ Dogan. Πρόσφατα εξαπέλυσε βολές και κατά της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»Η κόντρα που κυριαρχεί είναι φυσικά αυτή των Ερντογάν-Γκιουλέν. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα (υπό την προεδρία του Ερντογάν), το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε επισήμως το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μετριοπαθή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως... απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για έναν νέο κύκλο διώξεων σε βάρος όλων των φερόμενων ως υπονομευτών του τουρκικού καθεστώτος.Ερντογάν και Γκιουλέν είχαν άλλοτε αγαστή σχέση, αλλά πλέον βρίσκονται στα μαχαίρια γύρω από την κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα, ενώ η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορεί τους κύκλους των γκιουλενιστών πως θέλουν να την ανατρέψουν με πραξικόπημα.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων που διατηρούν δεσμούς με τον Γκιουλέν στη δυτική Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας Ι. Γιλμάζ ήρθε λίγα 24ωρα μετά και ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες για την εξάρθρωση δικτύου 1.000 υποστηρικτών του Γκιουλέν μέσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τις ίδιες ημέρες, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων πήρε την απόφαση να «ξηλώσει» 4 εισαγγελείς και έναν δικαστή με την κατηγορία ότι ανήκουν στον κύκλο Γκιουλέν. Μετά τις 20 Μαΐου, ακολούθησε νέος κύκλος διώξεων, με τις Αρχές να προχωρούν στη σύλληψη 80 ατόμων, κυρίως επιχειρηματιών, στο Ικόνιο, με την κατηγορία ότι συγκεντρώνουν παρανόμως χρήματα για τη χρηματοδότηση του κινήματος Γκιουλέν.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας αναγνώρισε επισήμως το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μετριοπαθούς ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως... απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας αναγνώρισε επισήμως το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μετριοπαθούς ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως... απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας

«Μαύρο» σε δύο σταθμούς
Μέσα σε όλα αυτά, οι Αρχές επιχείρησαν να ρίξουν «μαύρο» και σε δύο τηλεοπτικούς στραθμούς («Samanyolu», «Bugun TV») που επίσης συνδέονται με τον ιμάμη. Οι εν λόγω σταθμοί έκαναν το «λάθος» να ασκήσουν καυστική κριτική στον Ερντογάν για το φαραωνικής χλιδής παλάτι που έχτισε στην Αγκυρα, και το συγκεκριμένο «λάθος» πληρώνεται ακριβά σήμερα στην Τουρκία.
Ενδεικτική είναι και η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τον επιχειρηματικό όμιλο Dogan Holding (στον οποίο ανήκει και η επικριτική απέναντι στον Ερντογάν Hurriyet), αλλά και την πετρελαϊκή Petrol Ofisi (που ανήκε παλαιότερα στον όμιλο Dogan) από όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς για το υπόλοιπο του 2015.
 Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλει το HDP του Σ. Ντεμιτράς να σπάει το φράγμα του 10% και να μπαίνει για πρώτη φορά ως ενιαίο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλει το HDP του Σ. Ντεμιτράς να σπάει το φράγμα του 10% και να μπαίνει για πρώτη φορά ως ενιαίο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο
Ο Ερντογάν έσπευσε μάλιστα να αποκηρύξει τους δημοσιογράφους στα ΜΜΕ του ομίλου σαν «τσαρλατάνους» και τον επιχειρηματία Αϊντίν Ντογάν ως «λάτρη των πραξικοπημάτων», ενώ με ανάλογους χαρακτηρισμούς στόλισε και τους δημοσιογράφους των «New York Times» που του άσκησαν κριτική.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΑΚP
Αντί για αυξημένη πλειοψηφία, παλεύει για την αυτοδυναμία
Ο Ερντογάν ήλπιζε σε έναν νέο εκλογικό θρίαμβο στις 7 Ιουνίου, που θα του επέτρεπε να ενισχύσει αποφασιστικά την παραμονή του στην προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, του έχουν χαλάσει τον... εκλογικό περίπατο, δημιουργώντας εκνευρισμό εντός του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Για πρώτη φορά έπειτα από το 2002, το AKP βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να απολέσει την αυτοδυναμία και αυτό σε μια χρονική στιγμή μάλιστα κατά την οποία η παράταξη επιζητεί διακαώς την πλειοψηφία των 2/3, που θα της επιτρέψει να αναθεωρήσει το τουρκικό Σύνταγμα, μετατρέποντάς το σε προεδρικό προς όφελος φυσικά του ίδιου του προέδρου Ερντογάν.
Οι σφυγμομετρήσεις, ωστόσο, ανατρέπουν τα δεδομένα σε δύο μέτωπα, τα οποία μάλιστα, εάν συνδυαστούν μεταξύ τους, θέτουν εν αμφιβόλω όχι μόνο τον στόχο των 2/3 για το AKP αλλά και την αυτοδυναμία. Προβλέπουν συγκεκριμένα την κάμψη των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης και την παρθενική είσοδο του φιλοκουρδικού HDP ως ενιαίου κόμματος στο κοινοβούλιο.

Τα ποσοστά
Δημοσκόπηση της εταιρείας Andy-Ar, που έχει ξεχωρίσει στο παρελθόν για την ακρίβεια των προβλέψεών της, δίνει συγκεκριμένα 41,9% στο κυβερνών κόμμα, 25,8% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), 16% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και 10,7 στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).
Τα παραπάνω ποσοστά, εάν φυσικά επιβεβαιωθούν στην κάλπη, μεταφράζονται πρακτικά σε απώλεια αυτοδυναμίας για το AKP και προετοιμάζουν το έδαφος για την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας στην Τουρκία.
Οι διάφορες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν εντός του Μαΐου δίνουν στο κυβερνών AKP από 38% έως 45,6% και στο φιλοκουρδικό HDP από 9,5% έως 11,8% (με το όριο για την είσοδο στη βουλή το 10%). Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, η παράταξη του Ερντογάν ακολουθεί πτωτική πορεία.
Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2011 το AKP είχε εξασφαλίσει σχεδόν 50%, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό κοντά στο 52%.
Το χειρότερο δε για τον σουλτάνο είναι ότι η διαφαινόμενη πτώση στα ποσοστά του AKP συνδυάζεται με μια διαφαινόμενη άνοδο στα ποσοστά των υπόλοιπων παρατάξεων και κυρίως του φιλοκουρδικού HDP, που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές ως ενιαίο κόμμα.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ Σ. ΝΤΕΜΙΤΡΑΣ
Κρατά στα χέρια του το «κλειδί» των εξελίξεων
Νέος, Κούρδος και αριστερός, ο 41χρονος Σελαχατίν Ντεμιτράς έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ρυθμιστή του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία. Από την επίδοση της παράταξής του, του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος HDP, πρόκειται να κριθεί και η μοίρα του ιδίου του Ερντογάν ως σουλτάνου.Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλει το HDP να σπάει το φράγμα του 10% και να μπαίνει για πρώτη φορά ως ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο στερώντας την αυτοδυναμία από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) των Ερντογάν-Νταβούτογλου. Συγκριτικά, οι βουλευτές της φιλοκουρδικής παράταξης, που είχαν κατέβει στις τελευταίες εκλογές του 2011 ως ανεξάρτητοι, είχαν συγκεντρώσει τότε συνολικά γύρω στο 6,5%.Η ανοδική τάση είχε διαφανεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, με την υποψηφιότητα του Ντεμιτράς να συγκεντρώνει 9,76% στις προεδρικές εκλογές ενάντια στον Ερντογάν. Κι αν τότε ο Ντεμιτράς δεν είχε καταφέρει με το ποσοστό του να χαλάσει τον περίπατο του Ερντογάν, πίσω στο παρόν ωστόσο μάλλον θα το καταφέρει. Οσο για τις διαθέσεις του 42χρονου Κούρδου, αυτός δήλωσε στο CNN Turk ότι εάν εισέλθει στη Βουλή, το κόμμα του δεν πρόκειται ούτε να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το AKP, αλλά ούτε και να στηρίξει την παράταξη του Ερντογάν από έξω.Ακόμη πιο «προκλητικός» απέναντι στο ισλαμοσυντηρητικό κατεστημένο ήταν ο Ντεμιτράς σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Hurriyet διακηρύσσοντας χαρακτηριστικά ότι «το HDP θα περάσει το όριο του 10% με τις ψήφους του AKP». Νιώθοντας την πίεση στην τελική ευθεία προς την κάλπη, η παράταξη του Ερντογάν οξύνει τη ρητορική της έναντι των αντιπάλων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διαρροή ψηφοφόρων. Πρόσφατα, ο σουλτάνος Ερντογάν κατηγόρησε το HDP ότι ελέγχεται από την κουρδική τρομοκρατία, ενώ οι Αρχές επιχείρησαν (αλλά χωρίς επιτυχία) να απαγορεύσουν και τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος στην Κων/πολη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ