16 Φεβρουαρίου 2013

Τεστ για τις ρωσικές επενδύσεις η ιδιωτικοποίηση του αερίου στην Ελλάδα

Τεστ για τις ρωσικές επενδύσεις η ιδιωτικοποίηση του αερίου στην Ελλάδα13 Φεβρουαρίου 2013 Χάουαρντ Αμος, The Moscow Times
Η πώληση των ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου έγινε το επίκεντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι διστάζουν να συμβάλλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους.

Συρία: Καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για παρέμβαση στα εσωτερικά της

Η Δαμασκός κατηγορεί την Άγκυρα ότι καλύπτει και ενισχύει ισλαμιστές φονταμενταλιστές
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 22:03
REUTERS/MUZAFFAR SALMAN
Για ανοικτή στήριξη ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και πραγματοποιούν πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Συρία κατηγορεί την Άγκυρα η Δαμασκός.

Καζάνι που βράζει ο τουρκικός στρατός Ο προβληματισμός στους κόλπους του τουρκικού στρατού φτάνει στην Κύπρο

Του Νίκου Στέλγια
Με καζάνι που βράζει μοιάζει πλέον ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς της νατοϊκής συμμαχίας. Οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών, οι μαζικές παραιτήσεις και ο έντονος προβληματισμός σε όλες τις βαθμίδες πλέον είναι η καθημερινότητα του τουρκικού στρατού. Η μεγάλη κρίση στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επιφυλάσσει αντίκτυπο και για την Κύπρο.Πριν από λίγες ώρες, τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη εν αποστρατεία του τουρκικού στρατού οδηγήθηκαν στις τουρκικές φυλακές. Οι φυλακίσεις τους ήρθαν στα πλαίσια της εκδίκασης του πραξικοπήματος του 1997. Οι τουρκικές διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι οι φυλακισθέντες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα, το οποίο απομάκρυνε το συντηρητικό κόμμα του Νετζμεττίν Ερμπακάν από την εξουσία.

Ηχηρό «όχι» στα σενάρια νομισματικού πολέμου

Tο G20 λέει «όχι» στη χειραγώγηση των ισοτιμιών ώστε να μπει τέλος στα περί νομισματικού πολέμου. Οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» τις γερμανικές επιδιώξεις για αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους.Με μία απροσδόκητα σαφή διακήρυξη και ένα ηχηρό «όχι» σε συναλλαγματικούς στόχους, το G20 προσπαθεί να βάλει τέλος στη φιλολογία περί «νομισματικού πολέμου». Παράλληλα, και σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί

Εντεκα συμφωνίες με την Αγκυρα Επίσκεψη-αστραπή Αβραμόπουλου στην τουρκική πρωτεύουσα

Εντεκα συμφωνίες με την Αγκυρα
Στην Αγκυρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτός από τον τούρκο ομόλογό του συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν
Τη διεξαγωγή ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη παράλληλα με το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, συμφώνησαν χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντησή τους, η οποία πάντως δεν άγγιξε τα αγκάθια των διμερών σχέσεων.

Πολύ ακριβά τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων

Το υψηλό κόστος αλλά και την αμφισβητήσιμη ανταποδοτικότητα των ελληνικών πανεπιστημιακών σπουδών καταδεικνύει δημοσίευμα της Καθημερινής του Σαββάτου.Ερωτήματα για την ανταποδοτικότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια γεννά το πανόραμα των ΑΕΙ της χώρας μας που παρουσιάζει η Καθημερινή του Σαββάτου, καταδεικνύοντας την ενδεχομένως ιδιαίτερα μεγάλη δαπάνη που καλείται να πραγματοποιήσει το Δημόσιο για τις σπουδές ενός φοιτητή.

«Σε λίγο θα φορέσουμε μπούρκα»

Αντιδράσεις για τις ισλαμικού στυλ στολές που προορίζονται για τα πληρώματα των Τουρκικών Αερογραμμών

«Σε λίγο θα φορέσουμε μπούρκα»
Μία από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και δείχνει τις προτεινόμενες στολές για τις αεροσυνοδούς και τους φροντιστές των Τουρκικών Αερογραμμών. Δεν είναι γνωστή η πηγή τους ή εάν είναι αυτό το τελικό σχέδιο, αλλά οι αντιδράσεις είναι μεγάλες επειδή οι φορεσιές θεωρούνται υπερβολικά συντηρητικές και ακατάλληλες για την εξυπηρέτηση των επιβατών

Αλβανία:Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρούν το δημόσιο χρέος της χώρας ως τα υψηλότερο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

http://www.aplaceinthesun.com/Portals/2/news/albania%201.jpg
«Σήμερα, το δημόσιο χρέος της Αλβανίας στο επίπεδο τον 60 % του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑΕ) και οι φορολογικοί προσκρουστήρες εχουν εξαντληθεί».Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και την Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στα Τίρανα.Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες «η αβεβαιότητα στον τομέα της ενέργειας και τα χρέη στα δημόσια έργα προστέθηκαν στης φορολογικές επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι θα απαιτήσουν δημόσιες δαπάνες στο μέλλον».

Η Βουλγαρία βάζει τη Χεζμπολάχ στο «μενού» των ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Επίθεση σε λεωφορείο στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς τον Ιούλιο 2012, στοίχισε τη ζωή σε 5 Ισραηλινούς και έναν Βούλγαρο

Στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ (Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου) έβαλε ο βούλγαρος ΥΠΕΞ Nickolay Mladenov τα αποτελέσματα της έρευνας για τη θανάσιμη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βουλγαρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας «δείχνουν» τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μια οργάνωση που δεν βρίσκεται στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Δυνατό να αποδυναμωθεί περαιτέρω η στερλίνα


Η στερλίνα μπορεί να χρειαστεί να αποδυναμωθεί με σκοπό την περαιτέρω εξισορρόπηση της οικονομίας της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η βρετανική οικονομία έχει παραμείνει στάσιμη τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και οι προσπάθειες να επικεντρωθεί η πιθανή ανάκαμψη περισσότερο στις εξαγωγές είχαν μικρή θετική επίδραση, παρά την υποτίμηση κατά 25% του νομίσματος της χώρας μεταξύ του 2007 και του 2008, είπε ο Μάρτιν Γουέλ.

Ερντογάν: Γαλλία-Γερμανία-Ελλάδα να εκδώσουν τρομοκράτες του PKK «Σημασία έχει όχι η έναρξη των επιχειρήσεων, αλλά το αποτέλεσμα»


http://l3.yimg.com/bt/api/res/1.2/wesArpZaoIv2Sywduh1iqw--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9MzAyO2NyPTE7Y3c9NDUwO2R4PTA7ZHk9MDtmaT11bGNyb3A7aD0zMDI7cT04NTt3PTQ1MA--/http://media.zenfs.com/en_us/News/Reuters/2013-02-07T131441Z_1_CBRE91610SL00_RTROPTP_2_FRANCE.JPG«Δεν έχουν κανένα νόημα οι επιχειρήσεις, αν δεν εκδώσουν τους τρομοκράτες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «τις πρόσφατες επιχειρήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και Ελλάδα εναντίον του ΡΚΚ».«Σημασία έχει όχι η έναρξη των επιχειρήσεων, αλλά το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Ερντογάν και τόνισε ότι «εδώ και δέκα χρόνια γίνονται βήματα, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα».«Έχουμε υπογράψει συμφωνίες έκδοσης και συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας. Μας λένε ότι υπάρχουν χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις στις χώρες αυτές σχετικά με τους τρομοκράτες, αλλά όσο δεν μας τους παραδίδουν, δεν έχουν σημασία τα βήματα αυτά», συμπλήρωσε
http://kathimerini.com.cy/

Σε διπλό ταμπλό παίζει η Άγκυρα για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου Σε συνεννόηση με το Ισραήλ για να παρακαμφθεί η Κύπρος

Σε διπλό ταμπλό παίζει η Άγκυρα για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου
Σε διπλό ταμπλό κινείται η Τουρκία ώστε να καταφέρει να παρακάμψει την Κύπρο (και ενδεχομένως την Ελλάδα) προκειμένου να καταστεί αυτή ο διαμετακομιστής του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.Υπήρξε κατ' αρχήν η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να βγάλει για σεισμικές έρευνες τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο το νέο ερευνητικό σκάφος που προμηθεύτηκε από τη Νορβηγία. Αυτή αποδεικνύει ότι η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να ανακόψει ούτε στιγμή την προσπάθειά της να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στις δικές της έρευνες. Ο τούρκος υπουργός είπε ότι η οριστικοποίηση της πορείας του ερευνητικού σκάφους θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Α.Νταβούτογλου: «Η σωστή διάγνωση» Α.Νταβούτογλου: Με το σχέδιο Ανάν δεν θα υπήρχε οικονομική κρίση

Άγκυρα: Τον ισχυρισμό ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονταν το σχέδιο Ανάν τότε, η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν θα αντιμετώπιζε οικονομική κρίση και δεν θα έφτανε σε σημείο να ζητήσει οικονομική στήριξη, προέβαλε με δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις», με τίτλο «η σωστή διάγνωση» σε απαντήσεις του σε Ε/κ Ευρωβουλευτή κατά τη συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν «δηλητηρίασε» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή SOS

Εχουν περάσει 38 χρόνια από τότε που στο Ελσίνκι υπογράφτηκε, το 1975, μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες για τη διεθνή ειρήνη, γνωστή ως η Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Στο αξιοσημείωτο περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής -που αφορούσε και ρύθμιζε τις σχέσεις Ανατολής - Δύσης, σύμφωνα με την ορολογία της εποχής- προβλέπεται το απαραβίαστο των συνόρων και ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας των συμμετεχουσών χωρών.Στο διάστημα που μεσολάβησε συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα.

Φρένο για ΔΕΠΑ και ΑΟΖ από ΗΠΑ

«Βέτο» από ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους
Σε άτυπη ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις οδηγείται η Ελλάδα εφόσον πωληθεί η ΔΕΠΑ στη Gazprom διαμήνυσε η Ουάσιγκτον μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ που επισκέφθηκε ατύπως την Αθήνα. Η επίσκεψη και οι επαφές του υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής διπλωματίας με την κυβέρνηση κρατήθηκαν επιμελώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σημαντικό πλήγμα στις συναλλαγές Ιράν - Τουρκίας από τις νέες κυρώσεις

http://www.halkbank.com.mk/WBStorage/Articles/37760E49C620A746AAD429FBD7C3BEE9.jpgΣημαντικό πλήγμα στις συναλλαγές του Ιράν με την Τουρκία έχουν επιφέρει οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού φυσικού αερίου, πληρώνει τη χώρα του OPEC χρησιμοποιώντας την τουρκική λίρα καθώς οι κυρώσεις εμποδίζουν τη χρήση του δολαρίου ή του ευρώ. Από τη μεριά τους οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τα έσοδα, τα οποία είναι κρατούνται σε λογαριασμούς της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, για να αγοράσουν χρυσό από στην Τουρκία. Στη συνέχεια ο χρυσός μεταφέρεται στο Ντουμπάι όπου μπορεί να πουληθεί για ξένο συνάλλαγμα ή να μεταφερθεί στο Ιράν.
Σημειώνεται πως η Halkbank διαχειρίζεται μέρος των συναλλαγών της Ινδίας με το Ιράν.

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΜΑΡΑ «Θέμα Αιγαίου» από την Αγκυρα

Τον «οδικό χάρτη», ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Μαρτίου, στην Τουρκία, επιχείρησαν να διαμορφώσουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη μονοήμερη επίσκεψη του πρώτου χθες στην Αγκυρα.