16 Φεβρουαρίου 2013

Σημαντικό πλήγμα στις συναλλαγές Ιράν - Τουρκίας από τις νέες κυρώσεις

http://www.halkbank.com.mk/WBStorage/Articles/37760E49C620A746AAD429FBD7C3BEE9.jpgΣημαντικό πλήγμα στις συναλλαγές του Ιράν με την Τουρκία έχουν επιφέρει οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού φυσικού αερίου, πληρώνει τη χώρα του OPEC χρησιμοποιώντας την τουρκική λίρα καθώς οι κυρώσεις εμποδίζουν τη χρήση του δολαρίου ή του ευρώ. Από τη μεριά τους οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τα έσοδα, τα οποία είναι κρατούνται σε λογαριασμούς της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, για να αγοράσουν χρυσό από στην Τουρκία. Στη συνέχεια ο χρυσός μεταφέρεται στο Ντουμπάι όπου μπορεί να πουληθεί για ξένο συνάλλαγμα ή να μεταφερθεί στο Ιράν.
Σημειώνεται πως η Halkbank διαχειρίζεται μέρος των συναλλαγών της Ινδίας με το Ιράν.

Όπως δήλωσε Τούρκος τραπεζίτης στο Reuters, η Halkbank μπορεί να δεχθεί πληρωμές της Τουρκίας ενώ το Ιράν με αυτά τα χρήματα επιτρέπεται μόνο να αγοράζει τρόφιμα, φάρμακα και βιομηχανικά προϊόντα . «Το εμπόριο φυσικού αερίου έναντι χρυσού είναι πολύ δύσκολο μετά το δεύτερο γύρο των κυρώσεων. Οι Ιρανοί δεν μπορούν απλά να αποσύρουν χρήματα και να αγοράζουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να αποδεικνύουν ό,τι αγοράζουν… και έτσι οι εξαγωγές χρυσού θα υποχωρήσουν σίγουρα,» τόνισε ο τραπεζίτης.

Σε ξεχωριστό δημοσίευμα το Reuters αναφέρει πως οι δυτικές χώρες προσφέρουν στο Ιράν τη χαλάρωση των κυρώσεων που εμποδίζουν τις συναλλαγές σε χρυσό και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα με αντάλλαγμα το κλείσιμο του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου Fordow. Η προσφορά αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ιράν στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η απόφαση να μη γίνει κάποια σημαντική αλλαγή στα ανταλλάγματα οφείλεται εν μέρει στην εκτίμηση πως το Ιράν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε συμφωνία πριν τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου.
http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr