16 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΜΑΡΑ «Θέμα Αιγαίου» από την Αγκυρα

Τον «οδικό χάρτη», ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Μαρτίου, στην Τουρκία, επιχείρησαν να διαμορφώσουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη μονοήμερη επίσκεψη του πρώτου χθες στην Αγκυρα.

Δ. Αβραμόπουλος Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γίνει τελικά στην Πόλη (5 Μαρτίου) όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Στα πλαίσια της συνάντησης θα γίνουν και συναντήσεις επιχειρηματιών των δύο χωρών. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, χθες ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο πρωθυπουργοί.Την ατζέντα των θεμάτων, όμως, που θα συζητηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως για μία ακόμη φορά τη διαμορφώνει η Τουρκία, καθώς, πέραν των συμφωνιών που αναμένεται να συνυπογραφούν τον Μάρτιο στον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, η τουρκική διπλωματία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέτει «θέμα Αιγαίου», ως ζήτημα που απασχολεί τις δύο χώρες και πρέπει να επιλυθεί.

 Παράλληλα, στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τίθενται θέματα λαθρομετανάστευσης, τρομοκρατίας και Κυπριακού - ως προς το τελευταίο, δεν γίνεται αναφορά σε λεπτομέρειες.

Τα τουρκικά Μέσα ανέφεραν επίσης και το θέμα «των τρομοκρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα».
Πρόκειται για θέμα που αναπαράγει εδώ και χρόνια η τουρκική πλευρά και αναφέρεται σε στελέχη του ΡΚΚ και της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Η Αγκυρα είχε φροντίσει να αναδείξει, ύστερα από τη σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς στην Ντόχα, στο Κατάρ, με τον κ. Ερντογάν, ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και στη Ρόδο.Στα χθεσινά ρεπορτάζ, ωστόσο, απουσίαζε το «μειονοτικό».Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν είχε αναδείξει και το ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, το οποίο προσφέρθηκε μάλιστα να χρηματοδοτήσει, για την «εξυπηρέτηση» των μουσουλμάνων κατοίκων και επισκεπτών της ελληνικής πρωτεύουσας.Ο κ. Αβραμόπουλος έφθασε στην Αγκυρα χθες το μεσημέρι και συναντήθηκε με τον κ. Νταβούτογλου, αλλά και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.