05 Σεπτεμβρίου 2014

Οι συνθήκες απαιτούν αποφάσεις με ευελιξία

Σπύρος ΛίτσαςΟι κομβικές αλλαγές και τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που εμπεριέχουν στον πυρήνα τους τη δυναμική της συμπαντικής μεταβολής δεν γίνονται πάντα ορατά από τους έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης ενός κράτους ή τις συνιστώσες πλευρές μιας συμμαχίας. Κι αυτό διότι απαιτούνται ειδικές ικανότητες αλλά και διάθεση ώστε να μπορέσει να ακούσει κάποιος το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της Ιστορίας, όπως έχει υποστηρίξει ο Οτο φον Μπίσμαρκ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ Την έκδοση Γκιουλέν ζητά ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει την έκδοση του πρώην συμμάχου του και μετέπειτα εχθρού του, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του και κατηγορεί τον πρώην πνευματικό καθοδηγητή του ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του στους κόλπους του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και του κράτους ώστε να συνωμοτεί εναντίον του κατά τον τελευταίο χρόνο του στην πρωθυπουργία.

Σαουδαραβία - Γαλλία ετοιμάζουν νέο γύρο πολέμου στον Λίβανο

Ωραία που το έγραφε η χθεσινή «Mont»: «Η Σαουδική Αραβία πληρώνει, η Γαλλία προμηθεύει, ο Λίβανος εκφράζει τις ανάγκες του»! Αναφερόταν στον εξοπλισμό του λιβανικού στρατού με γαλλικά όπλα, τα οποία έχει συμφωνήσει να πληρώσει η Σαουδαραβία. Οπως μας πληροφορούσε η γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», πρόκειται για ένα συμβόλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει πολεμικά ελικόπτερα Γκαζέλ εξοπλισμένα με πυραύλους, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, τέσσερα περιπολικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένα με πυραύλους Μιστράλ, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα τηλεπικοινωνιών. Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και υπουργός Αμυνας της χώρας του, Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ αλ - Σαούντ, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, αλλά οι πολυπόθητες υπογραφές δεν... έπεσαν ακόμη.

Δεύτερο βέτο από τις ΗΠΑ;

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η τρόικα των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς συνολική συμβιβαστική συμφωνία που προέβλεπε μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και προεδρική εκλογή στο τέλος του χρόνου.Η Ουάσιγκτον, με συντονίστρια την αρμόδια ΥΦΥΠΕΞ Νούλαντ, είχε άλλη ατζέντα: προώθησε την ανατροπή στη θέση του συμβιβασμού με μια κυβερνητική ομάδα στο Κίεβο που επέλεξε τη μετωπική σύγκρουση με τη Μόσχα. Από προχθές Τετάρτη, όταν έγινε γνωστή η συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο για εκεχειρία, καταγράφεται ένας ρητορικός μαξιμαλισμός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε πλήρη αντίστιξη με τη Γερμανία που είναι φανερό ότι επείγεται για κατάπαυση του πυρός.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Το ΝΑΤΟ κράτησε στο περιθώριο τους Σκοπιανούς

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αντιπροσωπεία από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας, κυρίως δε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας το ζήτημα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.
Το ΝΑΤΟ κράτησε στο περιθώριο τους Σκοπιανούς
Κυβερνητική πηγή επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη η πάγια μετά το 2008 και το Βουκουρέστι διάταξη ότι θα προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Οι ίδιες πηγές απέδωσαν σε λάθος του υπεύθυνου της συμμαχίας την αναγγελία του υπουργού Ποπόσκι. Σημείωναν όμως ότι σε όλη την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η παρουσίαση της ΠΓΔΜ από τις νατοϊκές αρχές ήταν εξαιρετικά προσεκτική, τον παρουσίαζαν ως εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ ενώ και ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έθεσε κανένα θέμα.

Η «λεωφόρος των τζιχαντιστών» περνάει από την Τουρκία

Σιίτης μαχητής κρατάει σημαία του Ισλαμικού Κράτους την οποία κατάσχεσε στη διάρκεια επιχείρησης έξω από το Αμερλί, βόρεια της Βαγδάτης.ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ. Η Τουρκία αγωνίζεται να κλείσει μία «λεωφόρο τζιχαντιστών», που επιτρέπει σε ξένους εξτρεμιστές να περνούν τα σύνορα με τη Συρία, εν μέσω πιέσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις και αυξανόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό της χώρας για τη δράση του Ισλαμικού Στρατού (IS). Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τις συλλήψεις, τις περιπολίες, τις ανακρίσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η ταχεία προέλαση των ανδρών του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ καθιστά την πρωτοβουλία της Αγκυρας ακόμη πιο επείγουσα.

Υψηλοί οι τόνοι στη συζήτηση Σαμαρά-Ερντογάν. Διαπίστωση 'πραγματικής διαφοράς' για Κυπριακό

Συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αρχικά ο κ. Ερντογάν, που είχε ζητήσει τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, «είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή».