05 Σεπτεμβρίου 2014

Υψηλοί οι τόνοι στη συζήτηση Σαμαρά-Ερντογάν. Διαπίστωση 'πραγματικής διαφοράς' για Κυπριακό

Συνάντηση διάρκειας 50 λεπτών είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αρχικά ο κ. Ερντογάν, που είχε ζητήσει τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, «είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν πρέπει με πράξεις και δηλώσεις να δημιουργείται περιβάλλον που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις.Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Έρογλου.Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».Ο Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου στην Ελλάδα εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά το σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

Νωρίτερα
Μπορεί το ψυχροπολεμικό κλίμα, όσο αφορά στη Ρωσία να επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όμως στην ατζέντα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κυρίαρχη θέση έχει η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.Η συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, τοπική ώρα, και η ελληνική πλευρά περιορίζεται στην προώθηση των εθνικών θέσεών της, τόσο στα διμερή ζητήματα, όσο και στο κυπριακό.  Η συνάντηση εξάλλου γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα κι ενώ στη Βουλή συζητείται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία.
Οι πληροφορίες θέλουν έναν από τους βασικότερους λόγους της καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου να είναι η παρασκηνιακή αντίδραση της Τουρκίας στην αναμόχλευση του ζητήματος της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού. Άλλα θέματα που είναι ανοιχτά ανάμεσα στις δύο πλευρές και είναι στα πλαίσια της τακτικής Ερντογάν να τα θίγει είναι αυτό του τζαμιού της Θράκης και το θέμα της ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, αναμένει να ανακοινωθεί η ανταπόδοση της περσινής επίσκεψης της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, με την ανακοίνωση αντίστοιχης επίσκεψης της τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν-από τα βασικά θέματα  της Συνόδου-ενώ θέτοντας το θέμα του κύματος των μεταναστών ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να περιφρουρήσει τα σύνορά της, ως μέτρο για να ανακοπεί η συνεχής ροή μεταναστών.
Στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ζητώντας από τον Αλβανό πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά με την εγγύηση των δικαιωμάτων.Ζήτημα προκλήθηκε για την ελληνική αντιπροσωπεία με την προσφώνηση, από στρατιωτικό του ΝΑΤΟ, του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων ως «υπουργό της Μακεδονίας». Παρά το ότι στα επίσημα έγγραφα της συμμαχίας αποκαλείται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αρχικά το επιτελείο του πρωθυπουργού υποβάθμισε το θέμα, αποδίδοντάς του σε αστοχία του αξιωματικού που έκανε την προσφώνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο εξέφρασε διαφορετική άποψη. Η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε ότι θα θέσει το θέμα επισήμως.
http://www.ant1iwo.com/kypros/2014/09/05/synanthsh-samara-erntogan-sto-periuwrio/