05 Σεπτεμβρίου 2014

Δεύτερο βέτο από τις ΗΠΑ;

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η τρόικα των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς συνολική συμβιβαστική συμφωνία που προέβλεπε μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και προεδρική εκλογή στο τέλος του χρόνου.Η Ουάσιγκτον, με συντονίστρια την αρμόδια ΥΦΥΠΕΞ Νούλαντ, είχε άλλη ατζέντα: προώθησε την ανατροπή στη θέση του συμβιβασμού με μια κυβερνητική ομάδα στο Κίεβο που επέλεξε τη μετωπική σύγκρουση με τη Μόσχα. Από προχθές Τετάρτη, όταν έγινε γνωστή η συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο για εκεχειρία, καταγράφεται ένας ρητορικός μαξιμαλισμός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε πλήρη αντίστιξη με τη Γερμανία που είναι φανερό ότι επείγεται για κατάπαυση του πυρός.

Είναι επίσης κάτι παραπάνω από φανερό ότι η σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιάτσενιουκ που συγκρούστηκε μετωπικά δημόσια με τον Προσένκο δεν μπορεί παρά να έχει έξωθεν ενθάρρυνση. Ολα τα παραπάνω αθροιστικά μάς προειδοποιούν ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι σημερινές διαβουλεύσεις στο Μινσκ για την εκεχειρία, όλα θα είναι στον αέρα.Ενα σκληρό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που θα αφήνει ανοικτή την πόρτα για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αναμενόμενο, όπως αναμενόμενο είναι ότι ΗΠΑ και ΕΕ σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός δεν πρόκειται να παγώσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία πριν συμφωνηθεί το μελλοντικό καθεστώς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ολα τα παραπάνω τα γνωρίζει και τα έχει προεξοφλήσει το Κρεμλίνο, το οποίο δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης καθώς έτσι θα τροφοδοτηθούν οι αποκλίσεις ΗΠΑ-Γερμανίας χωρίς να αποκλείεται να εξελιχθούν σε ανοικτή αντιπαράθεση. Ζητούμενο παραμένει αν ο Ποροσένκο μπορεί να επιβληθεί ή και να αποπέμψει τον Γιάτσενιουκ, αλλά και να επιβληθεί σε εξτρεμιστικές ομάδες όπως ο Δεξιός Τομέας, οι οποίες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την εκεχειρία και αν δεν τα καταφέρουν να την τινάξουν στη συνέχεια στον αέρα.

Ακόμη και αν σήμερα γίνουν σημαντικά βήματα για τον τερματισμό του πολέμου, όλα θα είναι ανοικτά, περιλαμβανομένης και της παραμονής του Ποροσένκο στην εξουσία. Σε αντίθεση με τον Γιανουκόβιτς, ο Ποροσένκο έχει πρόσφατη νομιμοποίηση και δημόσια στήριξη από τη Δύση. Ενα δεύτερο βέτο των ΗΠΑ σε συμβιβαστική λύση δεν αποκλείεται αλλά αυτήν τη φορά θα είναι υψηλού κόστους.
kapopoulos@pegasus.gr- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ