13 Ιουλίου 2014

Από τη διάσωση στην απομείωση

Το καλοκαίρι του 2011, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, όταν ετίθετο για πρώτη φορά σε εφαρμογή η συμφωνία της Ντοβίλ Μέρκελ-Σαρκοζί για συμμετοχη του Ιδιωτικού Τομέα στις διασώσεις με την κατ' αρχήν απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας δεν κουράστηκε στη συνέντευξη Τύπου να επαναλαμβάνει ότι επρόκειτο για μια μοναδική περίπτωση, για μια εξαίρεση που δεν θα επαναληφθεί.Σήμερα, τρία χρόνια μετά και ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, πληθαίνουν οι φωνές απ' όλες τις κατευθύνσεις που τονίζουν ότι η απομείωση είναι η μόνη λύση για το σύνολο του Νότου της Ευρωζώνης, συν τη Γαλλία.

Κύπρος εκλιπούσα

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Οφείλουμε άμεσα να σχεδιάσουμε στρατηγικές υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας
  • Το πρόβλημα δεν συνίσταται στο ότι η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει, αλλά στο ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη, ημών προεξαρχόντων, δεν αντιδρούμε σε αυτήν την προσβολή της διεθνούς δικαιοταξίας
  • Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει ήδη επιβληθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως ο γεωπολιτικός ηγεμόνας της περιοχής

Στο ψυγείο η Διεύρυνση

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη 

  • Για την επόμενη πενταετία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ

    Τι σημαίνει αφενός για το Κυπριακό μια τέτοια εξέλιξη και αφετέρου η σαφής θέση του ΕΛΚ για ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ αντί πλήρους ένταξης

    Πώς η Τουρκία θέτει ενώπιον της ΕΕ τη συνέχιση της ΚΔ στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, στη βάση της διπλής πηγής εξουσίας


Τουρκία: Εκλογές με φόντο το Κουρδιστάν

    Τουρκία: Εκλογές με φόντο το Κουρδιστάν
  • Τρίκκας Μιχάλης
  • Έχει αναμετρηθεί τόσο με τους πυλώνες του κεμαλικού κράτους όσο και με ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας. Έχει επιβιώσει από συγκρούσεις με ισχυρούς συμμάχους του παρελθόντος και έχει βγει αλώβητος από οικονομικά σκάνδαλα που θα κατέστρεφαν άλλους. Έχει κερδίσει έξι εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002. Και τώρα ετοιμάζεται να μεταπηδήσει στην προεδρία, παρατείνοντας την παραμονή του στην εξουσία για ακόμη μία δεκαετία.

Τούρκος Πρέσβης: "Ο Καραγκιόζης είναι Τούρκος"

Ζήτημα «ιδιοκτησίας» και υπηκοότητας του Καραγκιόζη εγείρει ο πρεσβευτής της Άγκυρας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.Με επιστολή του στο «Πρώτο Θέμα», ο Τούρκος επιτετραμμένος προχωρά τις διεκδικήσεις πέρα από Αιγαίο και γκρίζες ζώνες... στο χώρο των σκιών... του θεάτρου σκιών.Όπως ισχυρίζεται στην επιστολή του, ο ήρωας του Ε. Σπαθάρη και του θεάτρου σκιών είναι προϊόν και κτήμα της τουρκικής κουλτούρας και μάλιστα επικαλείται οργανισμούς όπως η UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να πιστοποιήσει την ακρίβεια των ισχυρισμών του.

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ Πίκρα και νοσταλγία στις όχθες του ρήγματος


Θέλω να φύγω από αυτή τη μαύρη τρύπα... Εννοούσε την Ελλάδα. Εξήγησε: όχι τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον· δεν θέλω να έχω σχέση με το ελληνικό κράτος, προτιμώ να γίνει μια πολιτεία της Ευρώπης, της Γερμανίας, οτιδήποτε, αρκεί να μην κυβερνούν την Ελλάδα Ελληνες.
Μορφωμένος άνθρωπος, έχει καλή δουλειά και εισόδημα. Εχει ένα σκεπτικό, αλλά η κατάληξή του είναι σκοτεινή, μηδενιστική, σαν να ακούς λόγια ενός μακροχρόνια ανέργου, ενός απελπισμένου νεοπληβείου. Και καλά, να κατανοήσουμε τη μαυρίλα του χτυπημένου απ’ την κρίση, αλλά δυσκολευόμαστε να συμμεριστούμε τον μηδενισμό του σωσμένου. Σε πρώτη ανάγνωση.

Το φάντασμα μιας τρίτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ακόμη ένας κύκλος πόνου, αίματος, καταστροφής ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Γάζα, μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας.
Τα τελευταία 14 χρόνια, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι γνώρισαν κάθε είδους βίαιες συγκρούσεις: δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση), επιθέσεις αυτοκτονίας και αιματηρές επιδρομές των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Οχθη από το 2000 ώς το 2005, πολύνεκροι πόλεμοι του Ισραήλ εναντίον της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας, το 2008-9 και το 2012, βροχή ρουκετών προς το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, καθημερινά επεισόδια απαγωγών και δολοφονιών. Σ’αυτό το φόντο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα ξέφευγαν από το πλαίσιο μιας φριχτής μεν, πληκτικής δε επανάληψης, αν δεν υπήρχε ένα καινούργιο στοιχείο: η ταυτόχρονη επιστροφή όλων των φαντασμάτων του κοντινού παρελθόντος σε μια εκρηκτική συνέργεια, που απειλεί να ανατινάξει εκ θεμελίων την προοπτική των δύο κρατών.

AN LESSER* Ατλαντική στρατηγική και περιφερειακές κρίσεις


Κάθώς η κρίση στην Ουκρανία εξαναγκάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην ανάδυση των εξ ανατολών αμυντικών προκλήσεων, τα τεκταινόμενα στον ευρωπαϊκό Νότο εγείρουν πολύ διαφορετικές αλλά εξίσου σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια και τη στρατηγική. Οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και το χάος στο οποίο έχει παραδοθεί το Ιράκ και η Συρία υποδεικνύουν ότι η διπλή έκθεση της Ευρώπης στις κρίσεις αυτές θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται από μακροπρόθεσμες τάσεις αλλά και από ξαφνικά σοκ, που μεταβάλουν δραστικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες, όπως έγινε με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Ενα άλλο τέτοιο στοιχείο είναι οι δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ από το «Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας» (ISIS) που επέτρεψαν την κατάληψη μεγάλων ιρακινών εκτάσεων και τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου σε απόσταση αναπνοής από τη Βαγδάτη. Αν και το ISIS μπορεί να μην καταφέρει να διατηρήσει τις εδαφικές του κατακτήσεις, πέτυχε ριζική μεταβολή των στρατηγικών δεδομένων.

Ο μυστικός κόσμος των σούφι

Τελετή Αλεβιτών, Τουρκία. Από τη σταδιακή του γέννηση, τον 11ο και 12ο αιώνα μ.Χ., μέχρι και σήμερα, ο σουφισμός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναχώματα ενάντια σε όλες τις ακραίες τάσεις που διαμορφώνονται στο πολιτικό Ισλάμ αλλά και στις κοινωνικές αδικίες στις μουσουλμανικές χώρες.-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Τελετή Αλεβιτών, Τουρκία. Από τη σταδιακή του γέννηση, τον 11ο και 12ο αιώνα μ.Χ., μέχρι και σήμερα, ο σουφισμός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναχώματα ενάντια σε όλες τις ακραίες τάσεις που διαμορφώνονται στο πολιτικό Ισλάμ αλλά και στις κοινωνικές αδικίες στις μουσουλμανικές χώρες.
Τα μάτια του πέφτουν πάνω μου σαν να θέλουν να με αγκαλιάσουν και να με προστατέψουν. Κάθεται οκλαδόν πάνω σε ένα παλιό χαλί, τα χέρια του ακίνητα γύρω από ένα μακρύ κομποσκοίνι. Κάνει ζέστη αλλά εδώ, στην είσοδο της σπηλιάς του, έχει δροσιά. Δεκάδες στοιβαγμένα Κοράνια πίσω του και τριγύρω πράγματα και τρόφιμα.

Μια… χρήσιμη βεντέτα

Του Νικόλα Ζηργάνου

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την απαγωγή των τριών ανήλικων Ισραηλινών (Ναφτάλι Φρένκελ, Γκιλάντ Σαέρ και Εγιάλ Γιφράχ) έξω από παράνομο οικισμό Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωνε στους γονείς των απαχθέντων ότι θα κάνει τα πάντα για να τους εντοπίσει και κατηγόρησε ευθύς εξ αρχής ως υπεύθυνη την Χαμάς. Ωστόσο, τόσο οι αρχές ασφαλείας όσο και ο πρωθυπουργός γνώριζαν ήδη ότι τα τρία παιδιά είχαν δολοφονηθεί και μάλιστα οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ισχυρές ενδείξεις -αν όχι τη βεβαιότητα- και για την ταυτότητα δύο υπόπτων.

Η Γάζα και το νέο στρατηγικό «μέτωπο» του Ισραήλ


ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣΤου Σωτήρη Ρούσσου*  Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εντός της Δυτικής Οχθης από παραστρατιωτικές ομάδες Ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων δεν αποτελούν βέβαια «απάντηση» στη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων. Προφανώς αποτελούν τα δύο σκέλη ενός σχεδίου του Ισραήλ για αποδυνάμωση ή και εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης. Σημαντικές δεξαμενές σκέψης, που καλύπτουν σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα του Ισραήλ, προτρέπουν όχι απλά για αεροπορικές επιθέσεις και επιλεκτικές χερσαίες επιτηρήσεις, αλλά για ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εφαρμόσουν τις τακτικές που ακολουθήθηκαν το 2002 κατά την επιχείρηση «Αμυντική Ασπίδα» εναντίον της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.