07 Ιουνίου 2014

Τα μυστικά της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη το «σκάκι» Ουκρανίας-Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Η δράση των αυτονομιστών και το κόστος της στρατιωτικής απάντησης του Κιέβου. Ο ενεργειακός και πολιτικός «διάλογος» με τη Ρωσία και οι σχέσεις με τη Δύση.
Stratfor: Τα μυστικά της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία Κίεβο και Μόσχα κλιμακώνουν τη μάχη τους για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου ότι θα εξαπολύσει την επόμενη φάση της επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της χώρας από τους αντάρτες αυτονομιστές. Την ίδια ώρα, ομάδες που στηρίζονται από τη Ρωσία κινούνται για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους πάνω στους ίδιους αυτονομιστές, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο το Κίεβο να προχωρήσει σε συμβιβασμό. Και οι δυο πλευρές πιστεύουν πως η ανατολική Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό του μελλοντικού προσανατολισμού της χώρας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, και η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ότι «πάτημα» μπορεί να βρει προκειμένου να πιέσει το Κίεβο να αποδεχθεί τους όρους της για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Εκλογικά και γεωπολιτικά παίγνια στη Θράκη

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/06/KOMOTHNH01-08MAY2014.jpg
Του Σταύρου Λυγερού, http://www.epikaira.gr
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έστεψαν με επιτυχία τη μεγαλύτερη προσπάθεια της Άγκυρας να συσπειρώσει εκλογικά και να ελέγξει πολιτικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμανικών ψήφων κατευθύνθηκε στο τουρκόφρονο Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Το πανελλαδικό ποσοστό του είναι 0,75% (42.627 ψήφους), αλλά κατέκτησε την πρώτη θέση στους νομούς Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (26%).

Ομπάμα εναντίον Ντράγκι;

Χθες από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα με στόχο να αποφύγει η Ευρωζώνη τον εγκλωβισμό στον αποπληθωρισμό και στην ύφεση.
Την Τρίτη από τη Βαρσοβία και την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο Ομπάμα ζήτησε από τους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους.
Αν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία επιχειρήσουν να υλοποιήσουν την παραίνεση του Λευκού Οίκου, τότε σε μεγάλο, αν όχι πλήρη, βαθμό θα ακυρώσουν την όποια ευεργετική επίπτωση της παρέμβασης Ντράγκι και όχι μόνον: Η Γερμανία, που λόγω Ουκρανίας υποβάθμισε φέτος την προσδοκώμενη ανάπτυξή της από το 1,6% στο 0,6%, θα κατρακυλήσει στην ύφεση καθώς θα πρέπει να σηκώσει το βάρος του τριπλασιασμού των σημερινών αμυντικών της δαπανών, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία οδηγούνται σε δημοσιονομική κατάρρευση.

Δεν έμαθαν, δεν κατάλαβαν...

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140512/engine/assets_LARGE_t_420_54336265_type12478.jpg
«Δεν έμαθαν τίποτε, δεν κατάλαβαν τίποτε», είχε αποφανθεί ο Ταλεϊράνδος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας λίγους μήνες μετά την παλιννόρθωση της Δυναστείας των Βουρβόνων το 1814 μετά την ήττα του Ναπολέοντα και είκοσι δύο χρόνια απουσίας απ' τη χώρα.Το θέαμα στην επιεικέστερη περίπτωση είναι θλιβερό, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία, όπου το κύριο επιχείρημα κατά των ευρωσκεπτικιστών δεν ήταν άλλο από τη δυνατότητα των πολιτών να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προεκλογική παράσταση ήταν πλήρης: Περιοδείες των υποψηφίων στις χώρες-μέλη με αποκορύφωμα δύο τηλεμαχίες που οργανώθηκαν από την Eurovision.

Νέα μέθοδος τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Μόνο μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2014, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 1.017 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου (EEX). Αυτό ισοδυναμεί με μια κατακόρυφη αύξηση της παραβατικής τους δραστηριότητας, σε σχέση με το 2013, όπου είχαν πραγματοποιήσει μόνο 636 παραβιάσεις.Παρά την αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι Τούρκοι κλιμακώνουν την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Τις 636 παραβιάσεις του 2013 τις πραγματοποίησαν 1.084 αεροσκάφη, ενώ για τις 1.107 του 2014 ευθύνονται... 576 αεροσκάφη. Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν, μάλιστα, ότι έξοδοι των τουρκικών σχηματισμών μαχητικών τύπου F-16 έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι Τούρκοι έχουν βρει ένα νέο τρόπο, ώστε να πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ BNP PARIBAS ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΦΟΡΑ MISTRAL Διπλή «κόντρα» ΗΠΑ-Γαλλίας

Η πιθανολογούμενη επιβολή βαρύτατου προστίμου (της τάξης των 10 δισ. δολαρίων!) από τις αμερικανικές αρχές στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η πώληση δύο σύγχρονων πλωτών γαλλικών ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral στη Ρωσία όχι απλώς προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι, αλλά οδήγησαν και στη δημόσια αντιπαράθεση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο της «D-Day» -αποκαλύπτοντας ότι ο Πούτιν δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα... Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, η υπόθεση της BNP ενδέχεται να «τορπιλίσει» τη συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Το Ισραήλ αποσυντονισμένο από τον πόλεμο στη Συρία

Των Nir Boms και Asaf Hazani* Από το ισραηλινό λεξιλόγιο δεν λείπουν οι όροι για να περιγραφούν τα γεγονότα που αναστατώνουν τον αραβικό κόσμο εδώ και μερικά χρόνια. Οι όροι αυτοί αποτυπώνουν τον τρόπο που οι διάφορες πλευρές αντιλαμβάνονται τις αλλαγές. Έτσι, η "αραβική άνοιξη" των πρώτων ημερών έγινε, με το πέρασμα των μηνών, ένας επικίνδυνος "χειμώνας του ακραίου ισλαμισμού" και, κατόπιν, μπροστά στη συνεχιζόμενη αδυναμία των ηγετών του Ισραήλ να προσδιορίσουν ακόμα και τον χαρακτήρα των μετασχηματισμών, μια "μεσανατολική αναστάτωση". Τελικά, η τάση ταλάντευσης μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας μετατράπηκε σε βαθιά αμηχανία.

Ο μεγάλος φόβος της Σαουδικής Αραβίας

Του ειδικού απεσταλμένου μας Alain Gresh*
"Ανέκαθεν, το Ιράν αναμιγνύεται στις υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας. Το 2003, το πράσινο φως για τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα ενάντια στο βασίλειο1 δόθηκε από την Τεχεράνη". Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ριάντ, ο συνομιλητής μας μοιάζει σίγουρος για τη θεωρία του. Παραμένει αμετακίνητος απέναντι στο ιδιαίτερα απίθανο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ ενός σιιτικού καθεστώτος και μιας σουνιτικής οργάνωσης που δεν κρύβει το μίσος της για τους "αιρετικούς". Και δεν είναι ο μόνος που υπερασπίζεται αυτές τις θεωρίες. Στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat (12 Φεβρουαρίου), ιδιοκτησία της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, ο έγκυρος αρθρογράφος Ταρίκ Αλ-Χομέιντ καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν ότι το Ιράν αποτελεί τον βασικό προστάτη της οργάνωσης που ίδρυσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στρατηγική ήττα Πούτιν στην ουκρανική κρίση

Η Ελλάδα διαθέτει «ανθρώπινο κεφάλαιο», ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους που θα τη βγάλουν από το σημερινό τέλμα, λέει στην «Κ» ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης του Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει διατελέσει ναύαρχος και ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Η Ελλάδα διαθέτει «ανθρώπινο κεφάλαιο», ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους που θα τη βγάλουν από το σημερινό τέλμα, λέει στην «Κ» ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης του Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει διατελέσει ναύαρχος και ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

70η μαύρη επέτειος Περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας για τη σφαγή του Διστόμου

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944.
Περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας για τη σφαγή του ΔιστόμουΣτο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και φέτος συγκέντρωση και πορεία προς την γερμανική πρεσβεία, εις μνήμην των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, την «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και την «Ομάδα Εργασίας: Επίθεση ενάντια στην παράδοση των βετεράνων».

Ανταλλαγή πληροφοριών με Ισραήλ για ΑΟΖ

Ενδυναμώνεται η συνεργασία Κύπρου –Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα σύμφωνα με κυρωτικό νόμο ο οποίος προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη μη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών. Με τον κυρωτικό νόμο τον οποίο συζήτησαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών, θεσπίζεται πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών σε τεχνικές πληροφορίες για τη συνεκμετάλλευση κοινών ή γειτονικών οικοπέδων υδρογονανθράκων στη ΑΟΖ.Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου, πρόκειται για σημαντικό νομοθέτημα σε ότι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα συνεκμετάλλευσης θαλάσσιων οικοπέδων και κοινών κοιτασμάτων.«Θα είναι», είπε, «με αυτές τις πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές τεχνικές πληροφορίες για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στις περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν κοινά ή γειτονικά κοιτάσματα» .

Ενδιαφέρεται για αγορές Βαλκανίων Προσφορές για εξαγορά τους ζήτησαν ελληνικές τράπεζες από την τουρκική Ziraat

Προσφορές για εξαγορά τους ζήτησαν ελληνικές τράπεζες από την τουρκική Ziraat
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία Μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει προσφορές για την εξαγορά τους από την τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat, είπε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Ziraat, Can Akin Caglar. Η Ziraat, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας με εξειδίκευση στα αγροτικά δάνεια, ενδιαφέρεται να εισέλθει σε αγορές, όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, από τις οποίες έχουν αποσυρθεί οι ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε ο κ. Caglar μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι αεροναυπηγοί της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προχωρούν

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011 , αρκετές διαφημιστικές πινακίδες της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ ) της Τουρκίας έδειχναν τον γαλάζιο ουρανό με μη αναγνωρίσιμα αεροσκάφη , που τα συνόδευε το σύνθημα : " Τα αεροσκάφη μας είναι στον ουρανό "" Τα αεροσκάφη μας » δεν ήταν στον ουρανό τότε , αλλά συντρίβονταν στην προσγείωση κατά τη διάρκεια μιας σειράς δοκιμών πτήσης . Και τα «αεροσκάφη μας » ήταν το Anka , (Φοίνικας στα Τουρκικά) το οποίο η Τουρκία προσπαθούσε να αναπτύξει και να κατασκευάσει τοπικά. Από τότε , οι προσπάθειες έχουν στείλει πραγματικά το Anka στους ουρανούς , και τώρα , πιο σίγουροι , οι αμυντικοί σχεδιαστές της Τουρκίας έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες για τα μη επανδρωμένα συστήματα .

Το κλειστό δείπνο και ο Τζέιμς Σταυρίδης

Της Μαρίνας Μάνη.Για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, το δείπνο που διοργάνωσε ο Αχιλλέας Καραμανλής στο σπίτι του χθες πήρε δημοσιότητα εξαιτίας της συμμετοχής σ΄αυτό του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Η προσοχή ωστόσο στρέφεται στο τιμώμενο πρόσωπο. Τον ελληνικής καταγωγής ναύαρχο εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδη. Την αφορμή για την παρουσία του στην Αθήνα έδωσε η συζήτηση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής την Τετάρτη με θέμα «ασφάλεια στον 21ο αιώνα», στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής με την ιδιότητα του πρύτανη της Νομικής και Διπλωματικής Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts  της Βοστώνης.

Οι ξεχασμένοι Κούρδοι της Συρίας

Ο Σαλέχ Μουσλίμ, επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης,μιλά στο «Βήμα» για τον διπλό αγώνα τους ενάντια στους σαλαφιστέςκαι το καθεστώς Ασαντ
«Οταν άρχισε η επανάσταση στη Συρία, το 2011, ετοιμαστήκαμε μόνοι μας να ξεσηκωθούμε κι εμείς. Ημασταν μέρος της επανάστασης αλλά και χωριστά. Αρχικά ολόκληρη η επανάσταση ήταν άοπλη, γιατί χωρίς όπλα δεν είχαμε ανάγκη από χρήματα και ήμασταν πιο ανεξάρτητοι. Οι Αραβες δεν κατάφεραν να πετύχουν με αυτόν τον τρόπο, εμείς ναι» λέει στο «Βήμα» ο Σαλέχ Μουσλίμ, ο ισχυρότερος ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD).

Κλινικά νεκρή η αίτηση ένταξης στον ΣγΕ

Με τον Δρα Άριστο Αριστοτέλους

Αυτό που καταδεικνύει ότι το όλο ζήτημα έχει πια οδηγηθεί σε αδιέξοδο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν προχώρησε ακόμη σε υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη…
Η υποβολή αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται να είναι κλινικά νεκρή, ή καλύτερα να έχει τεθεί σε αμερικανικό και ευρωπαϊκό αναπνευστήρα, μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο διακυβέρνησης - χωρίς να έχει καν ακόμη η αίτηση υποβληθεί. Η θέση της Κυβέρνησης επί του προκειμένου ήταν αρκετά σαφής από την αρχή.

Καναδική εταιρεία shale gas "βλέπει" τη Θράκη

http://www.capital.gr/images/2014-04/shutterstock_174607778.jpgΤου Χάρη Φλουδόπουλου

Η είδηση έχει εξαιρετική σημασία καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την περιοχή της Θράκης, να υπάρχουν πλούσια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου, του καυσίμου που άλλαξε την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.Καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία στην εκμετάλλευση μη συμβατικού σχιστολιθικού αερίου, έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες στην περιοχή της Θράκης. Η εταιρεία Cub Energy ειδικότερα έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες σε δύο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Οι περιοχές αυτές, εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν τη γεωλογική προέκταση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, του περίφημου Hamitabat Shale στην Ανατολική Θράκη στην Τουρκία.

Διπλά «πυρά» για Ερντογάν, δακρυγόνα για το ΡΚΚ

Εξαρτημένος τόσο από την κουρδική όσο και από την εθνικιστική ψήφο ο Τούρκος πρωθυπουργός, έως τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια όλων και την ένταση στις νοτιοανατολικές επαρχίες.
 Σε πεδίο μαχών μεταξύ Κούρδων οπαδών του ΡΚΚ, οπλισμένων με πέτρες και μολότοφ, και Τούρκων στρατοχωροφυλάκων μετατράπηκαν ξανά οι επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας REUTERS/Osman Orsal UNREST)
Με δακρυγόνα και αντλίες νερού αντιμετώπισαν για δέκατη τρίτη νύχτα οι στρατοχωροφύλακες νεαρούς Κούρδους διαδηλωτές στις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ και Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Χιλιάδες άτομα έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών οχημάτων, ενώ στις επιχειρήσεις καταστολής συμμετείχαν πολυάριθμες δυνάμεις του στρατού που μεταφέρθηκαν στην περιοχή με πολεμικά ελικόπτερα.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ Τα γεράκια της Θράκης

Η ανάδυση του μειονοτικού κόμματος και οι Συμπληγάδες των δύο αντίπαλων εθνικισμών.
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2014/06/ge8567tFile-350x230.jpg
Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές είχαν πέσει ήδη από τον Μάρτιο, πολύ πριν το μειονοτικό της Θράκης αναδειχθεί σε επίδικο ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Τον χορό της εθνικής κινδυνολογίας έσυρε στις 30/3 η «Κυριακάτικη Δημοκρατία», με τον εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο τίτλο «Σκηνικό Κριμαίας στήνει στη Θράκη το κόμμα του Σαδίκ». Το ρεπορτάζ που υπέγραφε ο πολιτικός συντάκτης Μανόλης Κοττάκης μας πληροφορούσε πως ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής προβληματιζόταν αν θα υποστηρίξει τον μουσουλμάνο πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ (και τέως βουλευτή της Ν.Δ.) Ιλχάν Αχμέτ ή την εκλογική κάθοδο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), «το οποίο προπαγανδίζει την απόσχιση της Θράκης από τον εθνικό κορμό και την ίδρυση μιας τουρκικής δημοκρατίας τύπου Ντενκτάς».