07 Ιουνίου 2014

Ομπάμα εναντίον Ντράγκι;

Χθες από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα με στόχο να αποφύγει η Ευρωζώνη τον εγκλωβισμό στον αποπληθωρισμό και στην ύφεση.
Την Τρίτη από τη Βαρσοβία και την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο Ομπάμα ζήτησε από τους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους.
Αν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία επιχειρήσουν να υλοποιήσουν την παραίνεση του Λευκού Οίκου, τότε σε μεγάλο, αν όχι πλήρη, βαθμό θα ακυρώσουν την όποια ευεργετική επίπτωση της παρέμβασης Ντράγκι και όχι μόνον: Η Γερμανία, που λόγω Ουκρανίας υποβάθμισε φέτος την προσδοκώμενη ανάπτυξή της από το 1,6% στο 0,6%, θα κατρακυλήσει στην ύφεση καθώς θα πρέπει να σηκώσει το βάρος του τριπλασιασμού των σημερινών αμυντικών της δαπανών, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία οδηγούνται σε δημοσιονομική κατάρρευση.

Ομως, ας αφήσουμε στο πλάι το 2% του Ομπάμα, που, για να θυμηθούμε τη φρασεολογία της Αριστεράς πριν από μερικές δεκαετίες, μπορεί να είναι απλά και μόνο «σύνθημα ζύμωσης» και όχι «σύνθημα δράσης». Αυτή καθαυτή η επιλογή δημιουργίας και συντήρησης μιας εστίας έστω ελεγχόμενης ψυχροπολεμικής έντασης στην καρδιά της Ευρώπης είναι ένας πρόσθετος παράγοντας αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας σε μια Ευρωζώνη που αγωνίζεται να κρατήσει τη συνοχή της και να επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομίας με οριακές και αλληλοεξαρτώμενες διασυνδέσεις.
Η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι η ΕΣΣΔ ούτε του Μπέζνιεφ ούτε του Στάλιν. Είναι ενταγμένη στις παγκόσμιες οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, ενεργειακές και εμπορικές αλληλεξαρτήσεις και εκτιμάται ότι οι σε βάρος της κυρώσεις θα προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες εκτός συνόρων.
Η Ρωσία δεν είναι Ιράν όπου η Ουάσιγκτον μπορούσε να ελέγχει το κόστος της Δύσης από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τεχεράνη.
Τα παραπάνω τα γνωρίζουν όλοι οι συνδαιτυμόνες των χθεσινών ξεχωριστών δείπνων στο Παρίσι - και ο Πούτιν και ο Ομπάμα και ο οικοδεσπότης τους Ολάντ.
Το μόνο ορατό κέρδος από την πολιτική Ομπάμα θα μπορεί να είναι ένα πιθανό καλύτερο αποτέλεσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
kapopoulos@pegasus.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ