07 Ιουνίου 2014

Το κλειστό δείπνο και ο Τζέιμς Σταυρίδης

Της Μαρίνας Μάνη.Για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, το δείπνο που διοργάνωσε ο Αχιλλέας Καραμανλής στο σπίτι του χθες πήρε δημοσιότητα εξαιτίας της συμμετοχής σ΄αυτό του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Η προσοχή ωστόσο στρέφεται στο τιμώμενο πρόσωπο. Τον ελληνικής καταγωγής ναύαρχο εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδη. Την αφορμή για την παρουσία του στην Αθήνα έδωσε η συζήτηση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής την Τετάρτη με θέμα «ασφάλεια στον 21ο αιώνα», στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής με την ιδιότητα του πρύτανη της Νομικής και Διπλωματικής Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts  της Βοστώνης.

Στην σχολή που από το 2001 λειτουργεί η Εδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Καραμανλή με στόχο “την υποστήριξη της δισασκαλίας και της έρευνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη”. Ο κ. Σταυρίδης παρακολουθεί στενά τους τελευταίους μήνες τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ έχει αρθρογραφήσει για την ανάγκη “αναχαίτησης της ρωσικής επιθετικότητας” απαριθμώντας πολιτικο-στρατιωτικές κινήσεις που έπρεπε (προς Κριμείας) και πρέπει να γίνουν. Φέρεται επίσης οπαδός της “ψύχραιμης ελληνικής στάσης” απέναντι στην Τουρκία και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή της Ν/Α Ευρώπης και Μεσογείου (λόγω Συρίας) αναδεικνύοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Η στενή σχέση που διατηρεί με την “αλεπού της ελληνικής διπλωματίας” Πέτρο Μολυβιάτη (σ.σ. και ΥΠΕΞ της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή μετά τις εκλογές του 2004), η σταθερή επαφή με το Ιδρυμα μέσω του νεώτερου Κώστα Καραμανλή (του υιού του Αχιλλέα) και το ενδιαφέρον του γι΄αυτόν ακριβώς τον ρόλο της Ελλάδας, τον έφεραν στην Αθήνα. Το τι ειπώθηκε στο κλειστό δείπνο της Πέμπτης (ή στο περιθώριο αυτού)  δεν διέρρευσε, φυσικά – τουλάχιστον ακόμη.


Πηγή:www.capital.gr