28 Οκτωβρίου 2014

Ο Κάμερον αμφισβήτησε την Κυπριακή ΑΟΖ

Η Βρετανία ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε ακόμα και την υπόσταση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δια του Πρωθυπουργού της Νταίηβιντ Κάμερον. Αποκαλυπτικές πληροφορίες στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΑΝΤΕΝΝΑ στις Βρυξέλλες, Παύλου Ξανθούλη.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141008/engine/newego_LARGE_t_1101_54406901_type12713.jpg
Παιγνίδι αναστολής της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, μέχρι την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, επιχειρεί να επιβάλει το Λονδίνο.Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Νταίηβιντ Κάμερον, ξεπέρασε κυριολεκτικά κάθε όριο στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας το εξής προκλητικό ερώτημα: «Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ο ηγέτης της Βρετανίας, αμφισβητώντας ευθέως την υπόσταση της κυπριακής ΑΟΖ.
 

Επικίνδυνος ο Αλ. Τσίπρας κατά τον Γιόσκα Φίσερ

Επικίνδυνος ο Αλ. Τσίπρας κατά τον Γιόσκα Φίσερ
Χειλάς Νίκος - Ο Γιόσκα Φίσερ δηλώνει ακραιφνής «αριστερός». Όσοι είναι όμως αριστερότεροι από αυτόν, τους θεωρεί επικίνδυνους. Σε αυτούς συγκαταλέγει και τον Αλέξη Τσίπρα («Τσίρπα», όπως τον ονομάζει ο ίδιος). Ως πρωθυπουργός, λέει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σε θέση να συμπαρασύρει ολόκληρη τον ευρωπαϊκό Νότο προς επικίνδυνες αριστερές ατραπούς. Και αυτό θα ήταν μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι δηλώσεις του γκουρού των Πράσινων έγιναν στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο ίδρυμα «Bertelsmannhaus» του Βερολίνου. Συνομιλητές του ήταν ο Νέστωρ της γερμανικής ιστοριογραφίας Αουγκούστ Βίνκλερ, ο πολωνός δημοσιολόγος Άνταμ Κρετσμίνσκι και η γαλλίδα πολιτολόγος Κλαιρ Ντεμεσμέ. Το θέμα της συζήτησης: «Τι περιμένει η ανθρωπότητα από τη Γερμανία;»

Κίσινγκερ: Κύριοι, προσγειωθείτε

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος  Ο γκουρού της αμερικανικής διπλωματίας στο νέο βιβλίο του κάνει τις προβλέψεις του για ένα διεθνές σύστημα που απαιτεί πλέον αναδόμηση
Κίσινγκερ: Κύριοι, προσγειωθείτε
Στην Ελλάδα, το άκουσμα και μόνο του ονόματος του Χένρι Κίσινγκερ είναι αρκετό για να προκαλέσει πάθη. Ο «μάγος της διπλωματίας» θεωρείται ο άνθρωπος που επέτρεψε στην Τουρκία να καταλάβει τη μισή Κύπρο, αυτός που κρυβόταν πίσω από τη στήριξη της χούντας των Απριλιανών. Εχει άλλωστε χυθεί πολύ μελάνι για τις «σκοτεινές πτυχές» της δράσης του - και όχι μόνο στην Ελλάδα (ένα από τα καλύτερα βιβλία είναι το The Price of Power που έγραψε ο διάσημος αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς).Ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν θα πρέπει όμως να αγνοήσει ότι ο Κίσινγκερ, 91 ετών σήμερα, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις και τη διεθνή πολιτική όσο ελάχιστοι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Δεν είναι μόνο η θητεία του, την περίοδο 1968-1974, ως συμβούλου εθνικής ασφαλείας και υπουργού Εξωτερικών στο πλευρό των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ. Είναι και το συγγραφικό έργο του, το οποίο αριθμεί πάνω από 12 βιβλία, ορισμένα εκ των οποίων πρωτοποριακά.

Τριγωνική άμυνα στις τουρκικές προκλήσεις

Η Αγκυρα επιδιώκει να παγώσει τα πράγματα στο πεδίο της ενέργειας
Τριγωνική άμυνα στις τουρκικές προκλήσεις
Εντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία από τη σκληρή στάση που τηρεί η Αγκυρα στο Κυπριακό, σε μια στιγμή μάλιστα που πιέζεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS σε Συρία και Ιράκ. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η Αγκυρα ενδέχεται να ζητήσει ανταλλάγματα στο Κυπριακό ώστε να συγκατατεθεί στα αιτήματα των Αμερικανών, όπως κατά ορισμένους φέρεται να έπραξε κατά τις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Αναν το 2003 που είχαν συμπέσει με την επιθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος για εισβολή στο Ιράκ.

Ντράγκι: Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση - Η Μέρκελ επιμένει στα ίδια αρνούμενη να βάλει το χέρι στην τσέπη
Η Γαλλία και η Ιταλία επανέλαβαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τη δέσμευσή τους να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να κερδίσουν τον επιπλέον χρόνο που ζητούν ώστε να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη τους. Ωστόσο - και παρά τα ευχολόγια που συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί της ανάγκης επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία - ουδείς εμφανίστηκε πρόθυμος να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα και προς το παρόν το «mega-project» των 300 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία που έχει υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «αλέθεται» στις «γραφειοκρατικές μυλόπετρες» των Βρυξελλών.

Λυσσαλέος αντικομμουνιστής, αλαζών και με έπαρση ο Γρίβας, λένε οι Βρετανοί


Χασαπόπουλος Νίκος Τα αρχεία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για Γρίβα και Μακάριο
Λυσσαλέος αντικομμουνιστής, αλαζών και με έπαρση ο Γρίβας, λένε οι Βρετανοί
Ως «πικρόχολο άτομο», με έπαρση και αλαζονεία και με περιορισμένη διανοητική δύναμη, παρουσιάζουν τον Γεώργιο Γρίβα, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε έγγραφά τους που καλύπτουν την περίοδο 1945- 1962 και τα οποία και έχουν αποχαρακτηριστεί ως απόρρητα. Κάνουν λόγο για  την «Οργάνωση Χ» που ίδρυσε ο Γρίβας, όπως επίσης και για την αρχηγία του στον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων, για την μετέπειτα πορεία του, για τις σχέσεις του με τον Μακάριο και για την εμπλοκή του στις συμφωνίες Ζυρίχης. Πρόκειται για σημαντικά έγγραφα που φωτίζουν ακόμα περισσότερο την ιστορία και τους αγώνες καθώς και τις προδοσίες της ταλαίπωρης Κύπρου. Σ΄ένα σημείο των εγγράφων αναφέρεται ότι ο Μακάριος είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθος μη αποδεχόμενους τους όρους που είχαν πρωτοπροσφερθεί από τον τότε κυβερνήτη της Κύπρου Χάρντινγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μαζί του, όπως σημειώνονται και οι σκέψεις του Γρίβα να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα και μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης.

Τ/κ διεθνολόγος: Αιφνιδίασε την Άγκυρα ο Αναστασιάδης


Την εκτίμηση ότι η αναστολή των συνομιλιών θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τον Έρογλου, ενόψει των επερχόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα καθώς και ότι η Τουρκία δεν είχε προβλέψει την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε με δηλώσεις του στο Sigmalive ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος Dr. Erol Kaymak.  Όπως ανέφερε ο κ. Kaymak, η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε σχέση με την ΑΟΖ, αποσκοπεί στην αναχαίτιση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει Φυσικό Αέριο, εν είδει αντιποίνων.

Συγκρούσεις ισλαμιστών στους δρόμους της Γερμανίας Φοβούνται οι μυστικές υπηρεσίες


Συγκρούσεις ισλαμιστών στους δρόμους της Γερμανίας

Oι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα μπορέσουν να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ «στο εγγύς μέλλον» παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για να ανακαταλάβουν τις περιοχές που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, BND.
Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας προειδοποίησε επίσης ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ισλαμιστών μαχητών που βρίσκεται εντός της γερμανικής επικράτειας είναι έτοιμος να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους της Γερμανίας μεταξύ αντιπάλων ριζοσπαστικών ομάδων.

Η Κύπρος προς τη Ρωσία;

http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2014/04/aoz-kipros1-630x400.jpg
Η ​​συνεχιζόμενη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ εγκυμονεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε επικίνδυνο σημείο. Η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που είχε αρχικά σχεδιασθεί για τις 30 Νοεμβρίου, έχει αναβληθεί. Το κλίμα επιβαρύνεται με φραστικές αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος προχώρησαν στην ενοποίηση των θαλασσίων περιοχών τους. Η αναβάθμιση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας νότια της Κύπρου αποτελεί το αναμενόμενο επόμενο βήμα στην εξελισσόμενη «κόντρα». Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σκηνικό σύγκρουσης.Θέλουν μια τέτοια σύγκρουση οι «ισχυροί» της Δύσης, που έχουν ρόλο και δύνανται να επηρεάσουν; Θέλουν η Αμερική και η Ευρώπη ένα ακόμη «μέτωπο» στην εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο; Θέλει το ΝΑΤΟ μια νέα κρίση τύπου Ιμίων στη νοτιοανατολική του πτέρυγα;

Πάνω από 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα το 2014

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα θα φθάσει ο αριθμός των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη χώρα μας φέτος, ενώ αντίστοιχα ρεκόρ αφίξεων από την Ελλάδα θα πετύχει και η Τουρκία. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό των δύο χωρών στις οποίες οι συνολικές αφίξεις ξένων επισκεπτών θα βρεθούν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, θα δεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πάνω από 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες. Από την άλλη, η γειτονική χώρα, αν διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα ρυθμοί αύξησης, αναμένεται θα δεχθεί από την Ελλάδα περίπου 800.000 επισκέπτες. Ηδη, για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η Τουρκία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης αφίξεων από τη χώρα μας (24%), φθάνοντας τις 631.344 συγκριτικά με τις αυξήσεις που είχε από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Αναβάθμιση προκλήσεων Aγκυρας

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣΑνεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου η Τουρκία, μία ημέρα πριν από την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στη Λευκωσία, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον απόηχο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζήτησε από την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Χθες το μεσημέρι η τουρκική αεροπορία διενήργησε τρεις υπερπτήσεις, μία πάνω από το Αγαθονήσι και τις άλλες πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό ναυτικό ενισχύει τις δυνάμεις του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αυξάνοντας τον αριθμό των πλοίων από δύο σε τρία. Πηγές του ΥΠΕΞ στην Αθήνα χαρακτηρίζουν την ενέργεια αυτή ένα περαιτέρω βήμα για την όξυνση της κατάστασης. Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθούν και οι πληροφορίες, τις οποίες η Αθήνα και η Λευκωσία αξιολογούν ως σοβαρές, ότι η Αγκυρα προσέγγισε μεγάλες διεθνείς εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας και αναζητεί ένα πλοίο-γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.