28 Οκτωβρίου 2014

Αναβάθμιση προκλήσεων Aγκυρας

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣΑνεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου η Τουρκία, μία ημέρα πριν από την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στη Λευκωσία, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον απόηχο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζήτησε από την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Χθες το μεσημέρι η τουρκική αεροπορία διενήργησε τρεις υπερπτήσεις, μία πάνω από το Αγαθονήσι και τις άλλες πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό ναυτικό ενισχύει τις δυνάμεις του στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αυξάνοντας τον αριθμό των πλοίων από δύο σε τρία. Πηγές του ΥΠΕΞ στην Αθήνα χαρακτηρίζουν την ενέργεια αυτή ένα περαιτέρω βήμα για την όξυνση της κατάστασης. Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθούν και οι πληροφορίες, τις οποίες η Αθήνα και η Λευκωσία αξιολογούν ως σοβαρές, ότι η Αγκυρα προσέγγισε μεγάλες διεθνείς εταιρείες από τον χώρο της ενέργειας και αναζητεί ένα πλοίο-γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαπιστώνουν ότι η Αγκυρα ακολουθεί μια τακτική κλιμάκωσης της κρίσης, χωρίς ωστόσο να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε «θερμό επεισόδιο». Θεωρούν ότι τουρκικός στόχος είναι να εκβιάσουν ανταλλάγματα στο Κυπριακό ή και να σταματήσουν τις έρευνες που διεξάγει η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS στο οικόπεδο 9. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι κάθε ημέρα το «Barbaros», συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό, περνάει όλο και πιο κοντά από το πλοίο-γεωτρύπανο της κοινοπραξίας: χθες η απόσταση που προσέγγισε ήταν κάτω από 20 ναυτικά μίλια.

Ενας από τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης είναι να υποχρεώσει τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ενώ τα τουρκικά πολεμικά θα βρίσκονται ακόμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Τούρκοι προχώρησαν στην ενίσχυση των ναυτικών τους δυνάμεων αμέσως μετά την απόφαση της Ε.Ε., θέλοντας να δείξουν ότι δεν τη λαμβάνουν υπόψη τους. Στο πλαίσιο μιας επίδειξης προκλητικότητας εντάσσονται όμως και οι υπερπτήσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Ενας σχηματισμός 6 αεροσκαφών F-16 της τουρκικής αεροπορίας μπήκε στο FIR Αθηνών ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και στις 13.37 τα τέσσερα από τα έξι F-16 πραγματοποίησαν μια απολύτως σκόπιμη υπέρπτηση πάνω από τους Ανθρωποφάγους, σε ύψος 500 ποδιών. Δύο F-16 έκαναν το ίδιο πάνω από το Μακρονήσι, από τα 9.000 πόδια (3 χλμ.), ενώ ακόμα ένα πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι, στα 8.000 πόδια. Ολα αναχαιτίστηκαν από την Π.Α. Στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Αγκυρα έστειλε τη φρεγάτα «Goksu», με αποστολή να συνοδεύει το «Barbaros», ενώ επέστρεψε η φρεγάτα «Gelibolu». Στην κορβέτα «Bartin», που ήδη παρακολουθεί το πλοίο-γεωτρύπανο στο οικόπεδο 9, προστέθηκε και η πυραυλάκατος «Zipkin», αυξάνοντας τον αριθμό των πολεμικών από δύο σε τρία.

Στη Λευκωσία ο Βενιζέλος

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία, όπου θα συνεργασθεί με τον ομόλογό του κ. Ι. Κασουλίδη και θα συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη. Την Τετάρτη, θα συμμετάσχει στην τριμερή υπουργική συνάντηση, ενώ θα δει και κατ’ ιδίαν τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Hassan Shoukry.
Έντυπη