28 Οκτωβρίου 2014

Ο Κάμερον αμφισβήτησε την Κυπριακή ΑΟΖ

Η Βρετανία ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησε ακόμα και την υπόσταση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δια του Πρωθυπουργού της Νταίηβιντ Κάμερον. Αποκαλυπτικές πληροφορίες στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΑΝΤΕΝΝΑ στις Βρυξέλλες, Παύλου Ξανθούλη.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141008/engine/newego_LARGE_t_1101_54406901_type12713.jpg
Παιγνίδι αναστολής της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, μέχρι την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, επιχειρεί να επιβάλει το Λονδίνο.Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Νταίηβιντ Κάμερον, ξεπέρασε κυριολεκτικά κάθε όριο στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας το εξής προκλητικό ερώτημα: «Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ο ηγέτης της Βρετανίας, αμφισβητώντας ευθέως την υπόσταση της κυπριακής ΑΟΖ.
 Η προκλητική τοποθέτηση του κ. Κάμερον, έγινε μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά το μπλοκάρισμα, εκ μέρους του Λονδίνου, της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι, διαβήματος που, όπως απεκάλυψε ο ΑΝΤ1, δρομολογείτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα Ηνωμένα Έθνη, για τις τουρκικές προκλήσεις.
 
Γίνεται κατανοητό, ότι η Βρετανία δεν επιχειρεί απλώς να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα μείνει στο απυρόβλητο και δεν θα αποτελέσει υποκείμενο διαβήματος, αλλά αμφισβητεί στο πλέον υψηλό πολιτικό επίπεδο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κυπριακή ΑΟΖ, όπως ακριβώς πράττει και η ίδια η Άγκυρα.
 
Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στον Νταίηβιντ Κάμερον, ότι: «Εάν όλα τα κράτη έχουν ΑΟΖ, γιατί να μην έχει και η Κύπρος» απετέλεσε μια ισχυρή φωνή στήριξης για τη Λευκωσία.Ωστόσο, δεν ανατρέπει τους κοινούς σχεδιασμούς του Λονδίνου και της Άγκυρας, οι οποίοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κυπριακή ΑΟΖ και ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πριν τη λύση του Κυπριακού.
 
Προκλητική Αμφισβήτηση
 Πρωθυπουργός Βρετάνιας: «Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος;»
Αποστομωτική Απάντηση
Καγκελάριος Γερμανίας: «Εάν όλα τα κράτη έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γιατί να μην έχει και η Κύπρος.»