05 Αυγούστου 2014

Στρατόπεδο και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για… Τουρκομάνους

Περίεργα παιχνίδια παίζουν οι Τούρκοι στο Ιράκ με όχημα την τουρκομανική μειονότητα. Αυτή τη φορά, πάντα για ανθρωπιστικούς λόγους, η ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, αποφάσισε να δημιουργήσει στρατόπεδο για την εγκατάσταση των Τουρκομάνων που καταδιώκονται από το ISIL. Μέχρι το σημείο αυτό, ουδείς εχέφρων θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση.Το πρόβλημα όμως είναι ότι το στρατόπεδο αυτό, όπου θα εγκατασταθούν 20.000 Τουρκομάνοι, οι Τούρκοι δεν θα το δημιουργήσουν εντός του τουρκικού εδάφους, αλλά στο έδαφος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, στο Φισκαμπούρ, στην περιοχή του Ντοχού. Το στρατόπεδο θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα διοικείται από Τουρκομάνους, με την τουρκική υποστήριξη. Τούρκος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι οι Κούρδοι παρέχουν άσυλο στους πρόσφυγες από το νότιο Ιράκ.

Σε κίνδυνο και το Ιρακινό Κουρδιστάν – Το PKK στέλλει ενισχύσεις

Σε κίνδυνο και το Ιρακινό Κουρδιστάν – Το PKK στέλλει ενισχύσεις
Ο πρόεδρος του αυτόνομου κουρδικού θύλακα του Ιράκ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα ανακαταληφθούν οι περιοχές όπου ζουν μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εκτέλεσαν δεκάδες μειονοτικούς.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις ζωές μας για να προασπίσουμε τη γη και την αξιοπρέπεια των αδελφών μας Γεζίντι», δήλωσε ο κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί στον Μπάμπα Σέιχ, τον θρησκευτικό ηγέτη της μειονότητας αυτής, η οποία ομιλεί την κουρδική γλώσσα.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν νωρίτερα σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι 67 νέοι άνδρες, μέλη της ελάχιστα γνωστής εκτός Ιράκ μειονότητας, εκτελέστηκαν από τους εξτρεμιστές στην πόλη Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αρνήθηκαν να προσηλυτισθούν στο Ισλάμ.

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» την οικογένεια Ερντογάν Το ντοκουμέντο καταγράφηκε πριν από ένα έτος, στις 26 Αυγούστου 2013


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις προεδρικές εκλογές, ο υιός του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιλάλ Ερντογάν έρχεται στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας με ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο.Το ντοκουμέντο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα από την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση.
Το ντοκουμέντο καταγράφηκε πριν από ένα έτος, στις 26 Αυγούστου 2013. Αφορά μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των φιλοκυβερνητικών οργανώσεων της Τουρκίας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδείας. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος και ο Μπιλάλ Ερντογάν καθώς και αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.

Σαρωτικές εξελίξεις στην Μεσοποταμία Οι σημαντικές εξελίξεις έρχονται να χαράξουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στη Μεσοποταμία


Του Νίκου Στέλγια-Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη την Μεσοποταμία λαμβάνουν χώρα σαρωτικές εξελίξεις. Από την Τουρκία μέχρι τα βάθη του Ιράκ, σημαντικές εξελίξεις έρχονται να χαράξουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας.Την νύχτα της Δευτέρας, τα κουρδικά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μια σημαντική πληροφορία. Από την φυλακή του νησιού Ίμραλι, ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν έδωσε διορία μιας εβδομάδας στην τουρκική κυβέρνηση για την συνέχεια των συνομιλιών του κουρδικού κινήματος με την Άγκυρα με απώτερο στόχο την τελική λύση του Κουρδικού Προβλήματος.

Έπεσε ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο

Τουρκία: Αγριο ξύλο και τραυματισμοί στην βουλή (video-photos)
Ιδιαίτερα βίαια ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός του τουρκικού κοινοβουλίου καθώς η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών εξελίχθηκε σε συμπλοκή σώμα με σώμα, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία, για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία.Τα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση για τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αναλάμβανε να εξετάσει την ισλαμιστική απειλή από το γειτονικό Ιράκ.Οι βουλευτές αντάλλαξαν γροθιές, πιάστηκαν από το λαιμό ενώ άλλοι βρέθηκαν πεσμένοι στο πάτωμα.Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) απαίτησαν τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη δράση του Ισλαμικού Κράτος, της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωση που έχει απαγάγει δεκάδες Τούρκους πολίτες στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ.

Μια λύση για την Κύπρο

Μαλλιάς ΑλέξανδροςTo Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή, μετά το 2004, στην αναζήτηση μιας λύσης.Τι είδους όμως λύση; θέλουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό ευρωπαικο κράτος, με μια κυριαρχία,μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια.Άρα,ότιδηποτε θυμίζει το δυσλειτουργικό, κατά γενική ομολογία των αρχιτεκτόνων του, κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν είναι δυνατό να θεωρείται επιδιωκόμενο η εφικτό στη Κυπρο.Θέλουμε λύση και όχι ''φύλλο συκής''.Τα χαρακτηριστικά της;Πρέπει, να είναι δίκαιη, βιώσιμη, πολιτικά και νομικά συμβατή με τις θεμελιώδεις άξιες της Ευρωπαικης Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Κεκτημένο. Ο Κυπριακό, αν και δεν το επαναλαβανουμε συχνά,ηταν και πάραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και μάλιστα σε έδαφος κρατουςτης Ευρωπαικης Ένωσης.Σκέφτομαι ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Κριμαία και το 2008 στη Γεωργία έχουν σαν ''πρότυπο αναφοράς'' τη Κυπρο.Δεν μπορούν λοιπόν να ισχύσουν δυο μετρά και δυο σταθμα.

Απλά μαθήματα Ιστορίας

Ρωσικά μαχητικά προσπαθούν να αναχαιτίσουν αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια καταφεύγει στον εναέριο χώρο της Σουηδίας. Το επεισόδιο συνέβη στις 18/7 ενώ χθες ανακοινώθηκαν στη Μόσχα στρατιωτικές ασκήσεις στον Δυτικό και Κεντρικό Τομέα της Ρωσίας με τη συμμετοχή εκατό μαχητικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα η Ευρώπη γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με κορυφαίο γεγονός την κοινή παρουσία των προέδρων Γαλλίας - Γερμανίας στο πρώτο πεδίο της Μάχης. Ο πιο γνωστός όμως σύγχρονος ιστορικός της Βρετανίας, o Niall Ferguson, τα βιβλία του οποίου για την Ιστορία του Χρήματος και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι παγκόσμια μπεστ σέλερ, ανησυχεί.

Φεντεραλιστικό πρώτο δείγμα γραφής

Oταν η Bρετανία ανησυχεί, τότε στις Bρυξέλλες γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσαμε να πούμε σε μια παραλλαγή του γνωστού βρετανικού ευφυολογήματος «Oμίχλη στη Mάγχη ή Eυρώπη απομονωμένη»!Σε χθεσινό τους δημοσίευμα, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ σχεδιάζει να θεσμοθετήσει θέση επιτρόπου που θα είναι «ο τσάρος της οικονομίας στην E.E.». Tο νέο αξίωμα, όπως το περιγράφει το σχετικό ρεπορτάζ, θα είναι ένα υπερ-υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών της E.E., που στην κυριολεξία θα «καπελώνει» τα χαρτοφυλάκια που κατείχαν στην απερχόμενη Eπιτροπή ο Mισέλ Mπαρνιέ και ο Oλι Pεν.

Ισλαμική απειλή στην Κίνα

Xinjiang: une centaine de morts et de blessés dans des heurts avec la policeΓράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος
Μπορεί η ενημέρωση από την Κίνα να είναι απολύτως ελεγχόμενη και να φτάνει σε εμάς με το σταγονόμετρο, αρκεί όμως για να μας πείσει ότι τα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα στην ανατολική επαρχία Σινγιάνγκ είναι εξαιρετικά σοβαρά και πιθανότατα σηματοδοτούν εξελίξεις. Αρχικά, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε επισήμως, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες «τρομοκράτες» οπλισμένους με μαχαίρια που είχαν επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα, άλλα κτίρια και πολίτες.

Φαμπιούς: Οι διεθνείς δυνάμεις να επιβάλουν τη λύση στη Μέση Ανατολή


Οι διεθνείς δυνάμεις πρέπει να επιβάλουν μία έξωθεν πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.Ο Φαμπιούς προέβη σε αυτή τη δήλωση, μία μέρα μετά τον νέο βομβαρδισμό σε σχολείο του ΟΗΕ, με 10 Παλαιστίνιους νεκρούς, και τη τις νέες ρίψεις ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.  «Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μία πολιτική λύση, της οποίας τα συστατικά είναι γνωστά και η οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα, γιατί οι δύο πλευρές –παρά τις αμέτρητες προσπάθειες– έχουν δυστυχώς αποδειχτεί ανίκανες να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες. Εκεχειρία, επιβολή της λύσης των δύο κρατών και ασφάλεια για το Ισραήλ — δεν υπάρχει άλλη λύση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαμπιούς.