05 Αυγούστου 2014

Ισλαμική απειλή στην Κίνα

Xinjiang: une centaine de morts et de blessés dans des heurts avec la policeΓράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος
Μπορεί η ενημέρωση από την Κίνα να είναι απολύτως ελεγχόμενη και να φτάνει σε εμάς με το σταγονόμετρο, αρκεί όμως για να μας πείσει ότι τα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα στην ανατολική επαρχία Σινγιάνγκ είναι εξαιρετικά σοβαρά και πιθανότατα σηματοδοτούν εξελίξεις. Αρχικά, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε επισήμως, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες «τρομοκράτες» οπλισμένους με μαχαίρια που είχαν επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα, άλλα κτίρια και πολίτες.

Δύο ημέρες αργότερα, μεταδόθηκε η είδηση της δολοφονίας του διορισμένου από το κράτος και πιστού στο Πεκίνο ιμάμη της ίδιας επαρχίας. Στις αναλύσεις δε που ακολούθησαν, η ευθύνη για το έγκλημα αποδόθηκε σε εξτρεμιστές οι οποίοι επιδιώκουν να πολώσουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής -είναι γνωστό ότι εκεί κατοικεί μεγάλο μέρος των τουρκόφωνων Ουιγούρων- και να τον στρέψουν κατά του καθεστώτος και υπέρ των οργανώσεων που διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία ή και απόσχιση από την κεντρική εξουσία.

Διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις για την ακρίβεια των ειδήσεων και, πολύ περισσότερο, των αναλύσεων, μπορούμε ωστόσο να συμπεράνουμε πως δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε οι εξτρεμιστές του Ισλάμ που βρίσκονται στην περιοχή (δεν είναι τυχαίο ότι συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν...) αισθάνονται πλέον αρκετά δυνατοί, ώστε να επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τη «σιδερένια» εξουσία του Πεκίνου. Είτε η κεντρική κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακά το σκηνικό για να προχωρήσει «προληπτικά» σε μια αιματηρή καταστολή των αυτονομιστών. Θα δείξει, σύντομα...