05 Αυγούστου 2014

Στρατόπεδο και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για… Τουρκομάνους

Περίεργα παιχνίδια παίζουν οι Τούρκοι στο Ιράκ με όχημα την τουρκομανική μειονότητα. Αυτή τη φορά, πάντα για ανθρωπιστικούς λόγους, η ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, αποφάσισε να δημιουργήσει στρατόπεδο για την εγκατάσταση των Τουρκομάνων που καταδιώκονται από το ISIL. Μέχρι το σημείο αυτό, ουδείς εχέφρων θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση.Το πρόβλημα όμως είναι ότι το στρατόπεδο αυτό, όπου θα εγκατασταθούν 20.000 Τουρκομάνοι, οι Τούρκοι δεν θα το δημιουργήσουν εντός του τουρκικού εδάφους, αλλά στο έδαφος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, στο Φισκαμπούρ, στην περιοχή του Ντοχού. Το στρατόπεδο θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα διοικείται από Τουρκομάνους, με την τουρκική υποστήριξη. Τούρκος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι οι Κούρδοι παρέχουν άσυλο στους πρόσφυγες από το νότιο Ιράκ.

Ωστόσο, οι Τουρκομάνοι δεν είναι κοινοί πρόσφυγες, αλλά είναι η φίλα προσκείμενη στην Τουρκία πληθυσμιακή ομάδα που διεκδικεί το Κιρκούκ. Ο δε «ηγέτης» των Τουρκομάνων, Ερσάντ Σαλιχί, ο οποίος πρόσφατε είχε επισκεφτεί την Τουρκία, ζήτησε από τον ΟΗΕ να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, προς όφελος της κοινότητας των Τουρκομάνων, όπως είπε.
Με δεδομένο ότι το ISIL δεν διαθέτει αεροπορία, αλήθεια από ποίων αεροσκάφη κινδυνεύουν οι Τουρκομάνοι; Να υποθέσουμε δε, ότι την κάλυψη της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα προσφερθεί άμεσα να την καλύψει η τουρκική Αεροπορία;
http://www.defence-point.gr/news/?p=108696