05 Αυγούστου 2014

Σαρωτικές εξελίξεις στην Μεσοποταμία Οι σημαντικές εξελίξεις έρχονται να χαράξουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στη Μεσοποταμία


Του Νίκου Στέλγια-Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη την Μεσοποταμία λαμβάνουν χώρα σαρωτικές εξελίξεις. Από την Τουρκία μέχρι τα βάθη του Ιράκ, σημαντικές εξελίξεις έρχονται να χαράξουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας.Την νύχτα της Δευτέρας, τα κουρδικά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μια σημαντική πληροφορία. Από την φυλακή του νησιού Ίμραλι, ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν έδωσε διορία μιας εβδομάδας στην τουρκική κυβέρνηση για την συνέχεια των συνομιλιών του κουρδικού κινήματος με την Άγκυρα με απώτερο στόχο την τελική λύση του Κουρδικού Προβλήματος.
«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Ελπίζω ότι σε μια εβδομάδα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», υπήρξε το μήνυμα του κ. Οτζαλάν δια μέσου του δικηγόρου του, ο οποίος τον επισκέφθηκε νωρίτερα στο Ίμραλι. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η «Κ» ενημέρωσε τους αναγνώστες της ότι σύμφωνα με την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος, η Τουρκία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την έναρξη νέου κύκλου αιματοκυλίσματος. 

Οι προειδοποιήσεις του κουρδικού κινήματος έρχονται στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ λαμβάνει μια σημαντική εξέλιξη. Το αυτόνομο Κουρδιστάν, σε συνεργασία με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, περνά σε μετωπική επίθεση και χτυπά με όλα τα διαθέσιμα μέσα το Ισλαμικό Κράτος. 


Οι πηγές της «Κ» από την Μεσοποταμία εστιάζουν σε τρία σημαντικά σημεία: Πρώτον, το αυτόνομο Κουρδιστάν βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση προηγμένης τεχνολογίας όπλων και πυραύλων από τις ΗΠΑ. Δεύτερον, οι δυνάμεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος περνούν τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, Συρίας-Ιράκ και αναπτύσσονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του Ιράκ. Τρίτον, η Βαγδάτη παρέχει εναέρια κάλυψη στις επιχειρήσεις των Κούρδων. Συγκεκριμένα, μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ ετοιμάζονται να σφυροκοπήσουν τις θέσεις των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. 


Εν τω μεταξύ, από τις περιοχές, οι οποίες ελέγχονται πλέον από το Ισλαμικό Κράτος φτάνουν ειδήσεις και πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις. Η «Κ» δεν έχει την δυνατότητα να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο, κουρδικές πηγές τονίζουν ότι στο στόχαστρο της οργάνωσης βρίσκονται οι Κούρδοι και οι Χριστιανοί του Ιράκ.
Τουρκική διπλωματική πηγή αναφέρει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών ενδέχεται να εγκαινιάσουν μια νέα περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της Μεσοποταμίας.