16 Ιουλίου 2015

Ντράγκι: Ποσοτική χαλάρωση υπό προϋποθέσεις για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άσκησε δρυμία κριτική σε όσους πίεζαν εντός της Ε.Ε. για να μειωθεί ο ELA (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι πιέσεις έχει ασκήσει τόσο ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Jens Weidman αλλά και εμμέσως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β, Σόιμπλε) , αναφέροντας χαρακτηριστικά "όσοι πίεζαν προς μία τέτοια κατεύθυνση δεν σέβονται την αποστολή και το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με το καταστατικό της δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για το ποια χώρα θα μετέχει στην ευρωζώνη¨" υπονοώντας ότι μία μείωση του ELA θα εξωθούσε την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.

ΝΑΤΟ: Άσκηση μαμούθ στη μεσόγειο με συμμετοχή 36, 000 στρατιωτικών

ΝΑΤΟ: Άσκηση μαμούθ στη μεσόγειο με συμμετοχή 36, 000 στρατιωτικών
36, 000 στρατιωτικοί θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση-μαμούθ, καθώς θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο από τον ερχόμενοΟκτώβριο και επί ένα μήνα. 

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό AKP-CHP στην Τουρκία

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό AKP-CHP στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε σήμερα τις ελπίδες ότι θα σχηματισθεί στη χώρα ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός λέγοντας πως οι συνομιλίες ανάμεσα στο κόμμα του, το κυβερνών AKP, και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πρόοδο.Η Τουρκία είναι χωρίς κυβέρνηση από τις 7 Ιουνίου, όταν το ισλαμιστικών καταβολών κεντροδεξιό κόμμα του Νταβούτογλου έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του για πρώτη φορά από το 2002 που ανέβηκε στην εξουσία.Το κόμμα χρειάζεται να βρει τώρα έναν ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή να αντιμετωπίσει νέες εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει προειδοποιήσει πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα δημιουργούσε κινδύνους για την οικονομία.

Δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος στην Ελλάδα από τον Αλ. Τσίπρα, λέει η Die Welt!

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/06/TSIPRAS-MERKEL-HOLLANDE03-10JUNE2015.jpg
Είτε το θέλει η Ευρώπη είτε όχι, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος για τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Ο Τσίπρας κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από την ελληνική βουλή, παραβιάζοντας τις υποσχέσεις του, επισημαίνει η Welt.Μπορεί κανείς να απαιτήσει από τον Τσίπρα να χαιρετίσει ικανοποιημένος την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε με τους πιστωτές της Αθήνας, όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έρχονται σε αντίθεση με την αριστερή ιδεολογία του, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

BBC: Πώς η Ελλάδα «απειλεί» το ΔΝΤ


IMF HEADQUARTERS
Μετά τον «σεισμό» που έχει προκαλέσει στην Ευρωζώνη, η ελληνική κρίση πιθανώς να έχει παρόμοια επίδραση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.Η έκθεση του ΔΝΤ είναι μικρή σε σχέση με την Ευρωζώνη, ωστόσο η πραγματική απειλή, αναφέρεται, είναι στην αξιοπιστία του ως του μεγαλύτερου πολυεθνικού δανειστή. «Πρόκειται για μια ιστορία σύγκρουσης με την Ευρώπη- και με τον εαυτό του», σημειώνεται σχετικά.
Με την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί αναδιάρθρωση χρέους, το ΔΝΤ «ήλπιζε να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές, ειδικά τη Γερμανία, που πιστεύουν ότι η “συγχώρεση χρέους” είναι μη αποδεκτή. Σε μια προφανώς συντονισμένη κίνηση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε μια σχεδόν ίδια ανακοίνωση. Εν ολίγοις, υποστήριξαν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση».

Ανοίγει πάλι η “κάνουλα” της ΕΕ με δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα…

Ανοίγει πάλι η “κάνουλα” της ΕΕ με δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα…
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της απόφασης.Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Αριστερός εθνάρχης


Απόστολος Διαμαντής- Διαγράφεται μια εξαιρετικά πρωτότυπη προοπτική, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου το ρόλο της υλοποίησης του τριετούς προγράμματος βίαιης προσαρμογής και της εξόδου της χώρας από την θανατηφόρα κρίση.

Το «χαρτί» του χρέους


Της Αγγελικής Κοτσοβού akots@naftemporiki.gr Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Αυτή είναι η επίσημη διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επικαιροποιημένη έκθεσή του. Το ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 200% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη διετία, ποσοστό που «μεταφράζεται» σε χρηματοδοτικές ανάγκες 85 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018, μετά τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στην ελληνική οικονομία οι δραματικές εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, με τις τράπεζες κλειστές και την επιβολή των capital controls να έχουν «παγώσει» σχεδόν κάθε δραστηριότητα.

Διαφύλαξη στήριξης

Στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση της Αθήνας επί της ουσίας με το Βερολίνο και ιδιαίτερα στη δραματική κορύφωση των τελευταίων ημερών ήταν σαφής η στήριξη της Ιταλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Τη στήριξη αυτή πρέπει να τη δούμε στις πραγματικές της διαστάσεις και να τη διαφυλάξουμε. Ρώμη, Παρίσι και πολύ περισσότερο η Ουάσιγκτον δεν ταυτίστηκαν με την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, παρά το ότι εγγραφόταν στη δική τους σε διαφορετικό βαθμό εναντίωση στη μονομερή δημοσιονομική λιτότητα που έχει επιβάλει το Βερολίνο.Προτεραιότητα του Ρέντσι και του Ολάντ είναι να διαφυλαχθεί συνολικά η Ευρωζώνη και να μη γίνεται ωμή προβολή της γερμανικής ισχύος με παράκαμψη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Ευρωζώνης, και κυρίως να μη γίνει μια άκαμπτη στάση απέναντι στην Ελλάδα αφορμή να υιοθετήσει το Βερολίνο πιο σκληρή στάση απέναντι στις δημοσιονομικές αποκλίσεις της Ρώμης και του Παρισιού. Εξυπακούεται ότι και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή, εισέπρατταν αρνητικά τη στάση της Γερμανίας στην τελική φάση της ελληνικής κρίσης, καθώς μέρα με τη μέρα η γερμανική πλευρά εγκατέλειπε ευρωπαϊκά προσχήματα και περιτυλίγματα και έπαιρνε τη μορφή μιας απροκάλυπτης εθνικής πολιτικής προβολής ισχύος.

ΑΠΕΛΘΕΤΩ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙΟΝ…



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το αύριο, μετά τη συμφωνία, εξαρτάται από την αριστερή πτέρυγα, από το τι θα κάνει ο Λαφαζάνης και οι συν αυτώ. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Τσίπρας, ως πρωθυπουργός και ως πολιτικός άνδρας.Ο πρωθυπουργός είναι σε παράδοξη και άβολη θέση, με δική του επιλογή. Θεώρησε αντίπαλο τον Σόϋμπλε που έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρώ. Η εναλλακτική ήταν η Μέρκελ που πρόσφερε τη συγκεκριμένη συμφωνία, τη χειρότερη που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Με πρώτο αποτέλεσμα να διαιρεθεί και να διασπαστεί το κόμμα του, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί το μικρότερο κακό. Διότι τώρα ο κόσμος υποψιάζεται μόνο τι τον περιμένει και ένα μέρος τουλάχιστον πιστεύει ότι «δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς».Όταν όμως εφαρμοστούν τα μέτρα, όταν αρχίσουν να «φλυαρούν» οι πρωταγωνιστές για το παρασκήνιο (ο Βαρουφάκης ήδη είπε μερικά), όταν οι τσέπες αδειάσουν, είναι άραγε βέβαιο ότι ο κόσμος θα παραμείνει ανεκτικός; Με την Τρόϊκά να αλωνίζει στην Αθήνα, όπως παλιά; Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι βέβαιος ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί. Αλλά από τους αντιπάλους του.

NYT: Ο γερμανικός θυμός για την Ελλάδα

Ο θυμός της γερμανικής κοινής γνώμης έχει περάσει μέχρι και στη γερμανική οικονομική επιστήμη. Κι ο θυμός αυτός δεν έχει επιτρέψει ούτε μια ορθή ανάλυση, ούτε μια ψύχραιμη διαπραγμάτευση στο χρέος της Ελλάδας, τονίζει ο καθηγητής πανεπιστημίου Jacob Soll στους New York Times.
NYT: O γερμανικός θυμός για την Ελλάδα
Τελικά επιτεύχθηκε η συμφωνία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Λίγοι όμως είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Έχουμε ακούσει πολλά για το πόσο ταπεινωμένοι αισθάνονται οι Έλληνες.. Αλλά έχουμε ακούσει λιγότερα για το γερμανικό θυμό - αν και ξέρουμε ότι οι Γερμανοί είναι θυμωμένοι.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγεται ότι άρχισε να φωνάζει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το βράδυ του Σαββάτου. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν δώσει τεράστια δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά καμία χώρα δεν έχει εκφράσει εχθρότητα για τη χώρα. Γιατί η Γερμανία είναι τόσο θυμωμένη;
Ως ιστορικός της οικονομίας, πήρα μια γεύση αυτής της δυσαρέσκειας κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για το ελληνικό δημόσιο χρέος που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα.

15 Ιουλίου: Η θλιβερή επέτειος για τη Δημοκρατία και την Ελλάδα


Η 15η Ιουλίου παραμένει μια διπλή θλιβερή επέτειος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Εκείνη τη μέρα του 1974 άρχισε το πραξικόπημα που οργάνωσε η ελληνική στρατιωτική χούντα εναντίον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, πραξικόπημα που προκάλεσε πέντε μέρες αργότερα την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο με τις γνωστές συνέπειες.

Κόκκινο Καράβι

Κόκκινο Καράβι

Στα κατεχόμενα για τους «πανηγυρισμούς» ο Ερντογάν


Στα κατεχόμενα θα βρίσκεται, παράνομα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.
Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος "με αφορμή την επίσκεψή του για την 41η επέτειο της 20ης Ιουλίου, η οποία διασφάλισε την ηρεμία και την ασφάλεια στους Τ/κ, θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Μουσταφά Ακιντζί και τους αρμοδίους του κράτους και της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες".http://www.kathimerini.com.cy

Άγκυρα προς Τεχεράνη: Αναθεώρησε την εξωτερική πολιτική σου ο Τσαβούσογλου καλωσορίζει καταρχήν με ικανοποίηση τη συμφωνία στο ζήτημα του Ιράν

http://www.bgnnews.com/turkish-officials-ecstatic-about-new-opportunities-to-arise-from-iran-deal_7676_720_400.jpg
Στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας στο ζήτημα του Ιράν, η Άγκυρα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Τεχεράνη. Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά από την Τεχεράνη να αναθεωρήσει την εξωτερική πολιτική γραμμή της.«Το Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει επαναθεωρήσει το ρόλο του ιδιαίτερα στη Συρία, το Ιράκ, και την Υεμένη», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσθέτει:  «Το Ιράν οφείλει να διαδραματίσει ένα θετικό, εποικοδομητικό ρόλο».Το μήνυμα του κ. Τσαβούσογλου έρχεται στα πλαίσια της κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Ιμπραχίμ αλ-Τζααφάρι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στην Άγκυρα. Ερωτηθείς για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι την καλωσορίζει καταρχήν με ικανοποίηση, και συμπλήρωσε ότι θα προβεί σε πιο λεπτομερείς δηλώσεις όταν ολοκληρώσει την ανάγνωση του κειμένου της.  

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ Ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου της Ιαπωνίας

Ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου της Ιαπωνίας
Τα σχέδια του νόμου περί εθνικής άμυνας και ασφάλειας του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε εγκρίθηκαν από την ολομέλεια της ιαπωνικής κάτω Βουλής σήμερα, μία ημέρα μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας βουλευτών και πολιτών κατά της νομοθεσίας που μεταβάλλει τον ειρηνιστικό χαρακτήρα του ιαπωνικού Συντάγματος, καθιστώντας δυνατή την αποστολή των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (όπως ονομάζονται οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο) εκτός της ιαπωνικής επικράτειας για τη συνδρομή συμμαχικής χώρας.Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ιαπωνικό κοινοβούλιο, μετά την υιοθέτηση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή των νομοσχεδίων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου της Ιαπωνίας στη διεθνή σκηνή.