16 Ιουλίου 2015

Άγκυρα προς Τεχεράνη: Αναθεώρησε την εξωτερική πολιτική σου ο Τσαβούσογλου καλωσορίζει καταρχήν με ικανοποίηση τη συμφωνία στο ζήτημα του Ιράν

http://www.bgnnews.com/turkish-officials-ecstatic-about-new-opportunities-to-arise-from-iran-deal_7676_720_400.jpg
Στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας στο ζήτημα του Ιράν, η Άγκυρα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Τεχεράνη. Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά από την Τεχεράνη να αναθεωρήσει την εξωτερική πολιτική γραμμή της.«Το Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει επαναθεωρήσει το ρόλο του ιδιαίτερα στη Συρία, το Ιράκ, και την Υεμένη», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσθέτει:  «Το Ιράν οφείλει να διαδραματίσει ένα θετικό, εποικοδομητικό ρόλο».Το μήνυμα του κ. Τσαβούσογλου έρχεται στα πλαίσια της κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του, Ιμπραχίμ αλ-Τζααφάρι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος στην Άγκυρα. Ερωτηθείς για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι την καλωσορίζει καταρχήν με ικανοποίηση, και συμπλήρωσε ότι θα προβεί σε πιο λεπτομερείς δηλώσεις όταν ολοκληρώσει την ανάγνωση του κειμένου της.  

Ειδικότερα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου : «Είναι απαραίτητη η με διαφανή τρόπο εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας κατά το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η εφαρμογή της συμφωνίας και η τήρησή της, θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής, όπως και η άρση του εμπάργκο θα συμβάλει στην οικονομία της. Αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν άμεσα την Τουρκία

. Δεν επιθυμούμε ο αδερφός λαός του Ιράν να ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του εμπάργκο, όπως και δεν το επιθυμήσαμε ποτέ. Αυτές τις σκέψεις μας τις εξηγήσαμε σε κάθε ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. Θα εφαρμοστεί και θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Αλλά υπάρχει και κάτι που δεν μπορώ να το προσπεράσω χωρίς να το επισημάνω. Το Ιράν οφείλει να επανεξετάσει το ρόλο του στη Συρία, το Ιράκ, και την Υεμένη. Οφείλει να διαδραματίσει ένα θετικό, εποικοδομητικό ρόλο. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική που ασκείται σε θρησκευτική βάση και να δώσουμε βαρύτητα στον πολιτικό διάλογο. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε με πολιτικό διάλογο. Αυτή είναι η προσδοκία μας από τα αδέλφια του Ιράν».

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ τονίζει ότι η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν συνιστά μια σημαντική εξέλιξη, γιατί η χώρα θα μπορεί πλέον να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Η σημασία της συμφωνίας συνίσταται ακόμα στο γεγονός ότι αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς το Ιράν φέρεται να έχει αποθηκευμένα τουλάχιστον 35 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, τα οποία αν διατεθούν προς πώληση στις διεθνείς αγορές, θα αυξήσουν κατακόρυφα την παγκόσμια προσφορά, και θα οδηγήσουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που εισάγει πετρέλαιο, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να έχουν θετικές συνέπειες στην οικονομία, χωρίς να επιβαρύνουν ιδιαίτερα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Εκτός από πετρέλαιο, η Τουρκία εισάγει ετησίως από το Ιράν κατά μέσο όρο περίπου 6.6 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, υπενθύμισε ο Γιλμάζ.
Του Νίκου Στέλγια-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ