26 Οκτωβρίου 2015

Τα παιγνίδια με τη φτώχεια και το τσουνάμι που έρχεται

    Τα παιγνίδια με τη φτώχεια και το τσουνάμι που έρχεται
  • Τριποταμιανός Γ.-Όσοι παρακολουθούν με προσοχή και επιμέλεια τα κείμενα των διεθνών οργανισμών και τα συμπεράσματα μεγάλων διεθνών think tank έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλοι παραδέχονται το μείζον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών, θα είναι η φτώχεια και η ανισότητα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, ακόμα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχουν προειδοποιήσει ότι η αναπαραγωγή της φτώχειας που έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία με τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης της Δύσης, την περικοπή των δαπανών για πρόνοια, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τη ληστρική εκμετάλλευση των πόρων όχι μόνο στην Αφρική αλλά και σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις. Η εξέγερση που σηματοδοτήθηκε σε πολλές φτωχές χώρες της Αφρικής εξαιτίας της κερδοσκοπικής ανόδου των τιμών των τροφίμων, αλλά και οι επιπτώσεις που είχε στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση στις επιμέρους χώρες, είναι απλώς το πρελούδιο και όλα όσα μπορεί να έλθουν το μέλλον.

Το υπαρκτό φάντασμα του εμφυλίου πολέμου

Το υπαρκτό φάντασμα του εμφυλίου πολέμουΟι πολιτικοί επιστήμονες Στάθης Καλύβας και Νίκος Μαραντζίδης ξανασυζητούν, ανεξίθρησκα και με μέθοδο, τη σύγχρονη ελληνική διχοστασία

Ευρωτουρκική σύγκλιση και Κυπριακό. Του Σώτου Κτωρή

euroturksotosΗ πιθανολογούμενη αναθέρμανση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προκύπτει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό. Είναι βέβαιο πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο και στις συνομιλίες που διεξάγονται για επανένωση του νησιού. Η ικανοποίηση των όρων, που η Άγκυρα προβάλλει στις διαβουλεύσεις της με την ΕΕ για να συμβάλει στην ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προϋποθέτει την συγκατάθεση και της κυπριακής κυβέρνησης, γεγονός που προδικάζει για κορύφωση των εξελίξεων στο Κυπριακό τους αμέσως επόμενους μήνες.

Πόσο ανεπαρκείς είμαστε; Και ως πότε;

http://www.elliniko-fenomeno.gr/wp-content/uploads/2014/12/PAPANDREU-KARAMANLIS-KEMAL-300x168.jpgΤου Αλέξανδρου Ασωνίτη,
συγγραφέα, συντονιστή της σχολής: «Ανοιχτή Τέχνη»
  Από χρόνια έγραφα (βλ., π.χ, “Ελευθεροτυπία”, 19-10-2013: «58 ιππότες για την ορφανούλα Ευρώπη»), και δεν ήμουν ο μόνος, ότι η  Ελλάδα οφείλει να ζητήσει διάσκεψη κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό και αναλογία στoν διαμοιρασμό των μεταναστών-προσφύγων. Και φυσικά να καταγγείλει την αρχιδουλέμπορο Τουρκία που δεκαετίες τώρα θησαυρίζει εκμεταλλευόμενη τον πόνο των ομοθρήσκων της. Έπρεπε, δηλαδή, να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσουμε κάτι που εξ αντικειμένου υπερβαίνει τις δυνατότητές μας (παράδειγμα, η ολοκληρωτική παράλυση της Λέσβου κι η απόγνωση του Αγαθονησιού, της Σάμου, κι έπεται η Χϊος και τα άλλα νησιά). Αλλά και για  να έχουμε ένα ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις για τα μνημόνια και, φυσικά, για να ανακόψουμε την «χρυσή αυγή», που η άνοδός της  είναι επίπλαστη, δημιούργημα του μνημονίου και του μεταναστευτικού, με την υψηλή έγκριση του πολιτικού συστήματος στο οποίο είναι χρήσιμη η εγκληματικότητά της.

Πρός Παρακοιμώμενους Κοψοχέρηδες και Σμπίρους-Και Σείς Κακό Χερόβολο και Μείς Κακό Δεμάτι .

Η ομίχλη (μέσα της κρύβει...)
Βουρκωμένες μέρες μα πιότερο που κάνει ζοφερό το μέλλον είναι που ολάκερη στρατιά κοψοχέρηδων , στρατευμένων γραφών, παρακοιμωμένων έχει ενδυθεί με το ένδυμα του πατριώτη ,του υπερπατριωτισμού και πασχίζει να μεταμορφώσουν τον Λαό σε μάζα και τον Πολίτη σε πειθήνιο όργανο των ντόπιων και ξένων αφεντάδων τους. Ψάχνεις μάταια στην παρουσία τους και στον μικρόκοσμο τους να βρείς ψήγματα πολιτικού πολιτισμού.Πολιτικού με την έννοια της αναγέννησης των ιδεών πολιτισμού με την έννοια της αισθητικής 
Μάταια.Οσο μάταιο είναι η αποσιώπηση των αμαρτιών του ιδεολογικού χώρου στον οποίον πρόσκεινται.

Ο επικίνδυνος μεγάλος κερδισμένος. Του Γιάννη Παναγιώτου

gipespanagioΟ εκατέρωθεν μικρόκοσμος των κομματικών στελεχών χαρακτηρίζεται από ανοσία για τα ατοπήματα των ημετέρων και από μηδενική ανοχή για τα παραστρατήματα των άλλων, κάνοντας γαργάρα τις σκιές που τον αφορούν και στηλιτεύοντας από απόσταση ασφαλείας τις αντίπερα αμαρτίες.
Ωστόσο παρ’ όλη την άρνηση, τα διασταυρούμενα πυρά δεν αφήνουν αλώβητο κανένα, και το πολιτικό προσωπικό αποτελείται κατά βάση από τραυματίες και τραυματιοφορείς που παριστάνουν τους άσπιλους και τους αμόλυντους.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Ουδέν σχόλιον…

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου-Ο αρχιτέκτονας του βασικού μετόχου για τα κανάλια, εμπνευστής του νόμου περί (μη) ευθύνης υπουργών και πρωτεργάτης κάθε νομικού οπλοστασίου του διαπλεκόμενου συστήματος,Ευ.Βενιζέλος, καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ως «όχημα διευκόλυνσης της αδιαφάνειας και της διαπλοκής»…

Θυμάστε τις μπαλένες;


Εχω βαρεθεί τα πολιτικά πάρα πολύ. Μόνο σε επίπεδο «παρατήρησης» τα αντέχω. Στέκομαι στις λεπτομέρειες: Γιατί καταργήθηκαν οι μπαλένες, ας πούμε. Ξέρει κανείς; Αν δεν είχαν καταργηθεί ο γιακάς του πρωθυπουργού θα στεκότανε στη θέση του και δεν θα ξέφευγε συνεχώς απο το σακκάκι, με μια τάση να φτερουγίσει, αριστερά (πάντα) απο την πραγματικότητα και να το σκάσει απο τις επισημότητες για να πάει ν’ αράξει στις αμμουδιές της εφηβείας και της νιότης, τότε που το όνειρο της πρωθυπουργίας ήταν μια τρέλλα νεανική, παραδομένη στα φτερά της φαντασίας.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ Κωδικός «υπερδύναμη» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Κωδικός «υπερδύναμη» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Του Γιώργου Παυλόπουλου-Στην περίπτωση της Ουκρανίας, την ώρα που ΗΠΑ και Ε.Ε. προσπαθούσαν να συγκαλύψουν την άμεση ανάμειξή τους στον εμφύλιο και να εξαντλήσουν σιγά σιγά τη Μόσχα και τους συμμάχους της, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε κίνηση-ματ, καταλαμβάνοντας και προσαρτώντας την Κριμαία -ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εάν τον προκαλέσουν, δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο και με το Ντονμπάς.

ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ Airbus σε Γερμανία: Ανοίξτε την αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες με χαμηλές αμοιβές


Airbus σε Γερμανία: Ανοίξτε την αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες με χαμηλές αμοιβές
Η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να δημιουργήσει περισσότερες χαμηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού ομίλου Airbus.

Η άμμος στην κλεψύδρα της ιστορίας εξαντλείται

Ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης είχε πει κάποτε πως «Είναι καλύτερα να αδικείσαι παρά να αδικείς».
Στη διαπραγμάτευση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος σήμερα, γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστή η θέση του σοφού Σωκράτη και να καταλήξουμε σε μια ισοζυγισμένη λύση με βάση την οποία «ούτε να αδικούμεθα ούτε να αδικούμε». Κάτι το πολύ δύσκολο. Γιατί το δίκαιο ο καθένας το βλέπει μέσα από τις δικές του προσωπικές διόπτρες, ιδίως όταν έχουν περάσει τόσα χρόνια...

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πρωταθλητές στις εξαγωγές... σκανδάλων οι γερμανικοί κολοσσοί

Πρωταθλητές στις εξαγωγές... σκανδάλων οι γερμανικοί κολοσσοί

Στις μαύρες σελίδες της ναζιστικής περιόδου και του Ολοκαυτώματος είναι γραμμένα τα ονόματα μιας σειράς γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών.

ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Βίντεο: Η επιχείρηση διάσωσης 70 αιχμαλώτων των τζιχαντιστών

Βίντεο: Η επιχείρηση διάσωσης 70 αιχμαλώτων των τζιχαντιστών

Τη δραματική διάσωση 70 «έτοιμων προς εκτέλεση» ιρακινών αιχμαλώτων του Ισλαμικού Κράτους καταγράφει βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη...

http://www.ethnos.gr/images/titles/apopsis-kapop3.jpgΑμεση και αποτελεσματική λύση που να οδηγεί σε σημαντικής κλίμακας μείωση και έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ολοι γνωρίζουν τη σκληρή αλήθεια, κανείς, όμως, δεν τολμά να την παραδεχτεί δημόσια: ακόμη και αν με ένα μαγικό ραβδί βρισκόταν συμβιβαστική λύση και ειρήνευση στη Συρία, ακόμη και αν οι «28» της ΕΕ συμφωνούσαν να μοιραστούν ανά ποσοστό πληθυσμού την απορρόφηση των προσφύγων, οι ακυβέρνητες πολιτείες πληθαίνουν στην Ασία και την Αφρική.Το Αφγανιστάν είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, όπου το κόστος νέας στρατιωτικής επέμβασης είναι απαγορευτικό και το χάος και η αστάθεια κινδυνεύουν να διαχυθούν ανά πάσα στιγμή στο γειτονικό Πακιστάν και να προκαλέσουν σε πρώτη φάση εμπλοκή της Ινδίας και σε δεύτερη του Ιράν. Η Λιβύη, μαύρη τρύπα αστάθειας, εξάγει αποσταθεροποίηση στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία με τη σειρά της εξάγει μέσω της ακυβέρνητης μετά την ανατροπή του Καντάφι επικράτειας προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη.

Στόχος Πρώτος: Δημόσια Διοίκηση

Σπύρος Λίτσας-Το φάντασμα της Ψωροκώσταινας πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά αυτόν τον τόποΠού βρίσκεται το όριο μεταξύ της ορθολογικής αποτίμησης των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους και μιας μαξιμαλιστικής, επομένως και ανεύθυνης προσέγγισης;Η Ελλάδα είναι ένα μικρό και αδύνατο κράτος! Ή μήπως αυτή η άποψη είναι άκρως λανθασμένη, άκρως αντιεπιστημονική και το μόνο που κάνει είναι να προωθεί στο εσωτερικό της χώρας απόψεις που αποθεώνουν την παθητικότητα και τη μοιρολατρία;Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που «αυτοπείσθηκε» ότι είναι μικρό, αδύναμο και ανίσχυρο εξαιτίας μιας λανθάνουσας άποψης, η οποία δεν αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και δεν στοχεύει στην ενίσχυση των ατροφικών δομών που απαρτίζουν το ελληνικό κράτος από τη γέννησή του. Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος δεν προκύπτει από καμία ορθολογική ανάλυση, παρά μόνο από μια ηττοπαθή εμμονή, που διαχρονικά διαπερνούσε τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Έμειναν όλοι... ικανοποιημένοι!

Ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Αναφερόμενη στη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου, καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες.
Επίσης, στη δήλωση των ηγετών επισημαίνεται:

Πρέπει να αλλάξει ο αμανές… Ο Ερντογάν δεν αλλάζει…


Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ να μας… εκπλήσσει. Είναι βέβαιο πως εάν δεν εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό της κατοχικής δύναμης, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που η όποια λύση προκριθεί να αντέξει στον χρόνο και να μην αποτελέσει αφετηρία για νέες συγκρούσεις στο νησί.Κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν έδειξε και στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και στους δικούς μας πολιτικούς, ποιος είναι το αφεντικό. Και το έδειξε με τρόπο σαρωτικό και «πολιτικά βίαιο», ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες, λάθος εντυπώσεις και ερμαφρόδιτες αναλύσεις.

Χριστιανοί της Μ. Ανατολής: ο μεγάλος ξεριζωμός

Χριστιανική εικόνα σε μοναστήρι λίγο έξω από τη Δαμασκό, κατεστραμμένες από βίαιες μάχες

Η παγίδα