26 Οκτωβρίου 2015

Στόχος Πρώτος: Δημόσια Διοίκηση

Σπύρος Λίτσας-Το φάντασμα της Ψωροκώσταινας πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά αυτόν τον τόποΠού βρίσκεται το όριο μεταξύ της ορθολογικής αποτίμησης των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους και μιας μαξιμαλιστικής, επομένως και ανεύθυνης προσέγγισης;Η Ελλάδα είναι ένα μικρό και αδύνατο κράτος! Ή μήπως αυτή η άποψη είναι άκρως λανθασμένη, άκρως αντιεπιστημονική και το μόνο που κάνει είναι να προωθεί στο εσωτερικό της χώρας απόψεις που αποθεώνουν την παθητικότητα και τη μοιρολατρία;Η Ελλάδα είναι ένα κράτος που «αυτοπείσθηκε» ότι είναι μικρό, αδύναμο και ανίσχυρο εξαιτίας μιας λανθάνουσας άποψης, η οποία δεν αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και δεν στοχεύει στην ενίσχυση των ατροφικών δομών που απαρτίζουν το ελληνικό κράτος από τη γέννησή του. Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος δεν προκύπτει από καμία ορθολογική ανάλυση, παρά μόνο από μια ηττοπαθή εμμονή, που διαχρονικά διαπερνούσε τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ασφαλώς και η Ελλάδα δεν είναι μικρή, με τη συμβατική έννοια του όρου, αλλά έχει ανάγκη μιας συνολικής αναδόμησης, η οποία οφείλει να ξεκινήσει από τη Δημόσια Διοίκηση. Τις προάλλες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε κάτι σωστό -«οι Ελληνες είναι ένας θαυμάσιος λαός, το κράτος όμως δεν υφίσταται»- δείχνοντας το έλλειμμά μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Δημόσια Διοίκηση που θα είναι δυναμική, έξυπνη και σύγχρονη, λειτουργώντας υπέρ του πολίτη και της βελτίωσης της καθημερινότητάς του. Εχουμε μοντέλο ανάλογο να ακολουθήσουμε; Ασφαλώς και έχουμε. Ο δημόσιος τομέας της χώρας θα πρέπει να κινηθεί στο πρότυπο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών με τις νέες τεχνολογίες πρέπει να είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για τα αρμόδια υπουργεία. Στόχος είναι ο πολίτης να εξοικονομεί χρόνο στις δοσοληψίες του με τη δημόσια Διοίκηση και η Δημόσια Διοίκηση χρόνο από την «τριβή» της με τους πολίτες.

Παράλληλα το κράτος χρειάζεται συρρίκνωση, όχι στον πυρήνα του αλλά στις κορυφές του. Για παράδειγμα, δεν χρειάζονται ούτε τόσα υπουργεία ούτε τόσες γραμματείες. Αντιθέτως χρειάζονται περισσότεροι δάσκαλοι, καθηγητές Δευτεροβάθμιας, νοσοκόμοι και γιατροί, που θα αξιολογούνται διαρκώς και αδιαλείπτως. Η ισχυροποίηση της Ελλάδας ξεκινά από ένα έξυπνο κράτος. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της γερά και δεν θα τη διαπερνά κρίση δομικής μειονεξίας.

Το φάντασμα της Ψωροκώσταινας πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά αυτόν τον τόπο, όχι για να καλύψει το κενό κάποιο σύνδρομο μεγαλείου αλλά για να αρχίσουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας και το κράτος μας όπως είναι πραγματικά, ώστε να επιστρέψουμε στην πολιτική κανονικότητα.
Σπύρος Λίτσας