05 Δεκεμβρίου 2014

Φέσσας: Να αρθούν οι εμπορικοί δασμοί για να μπορούν οι Τούρκοι να «γεύονται» τα ελληνικά τρόφιμα


Φέσσας: Να αρθούν οι εμπορικοί δασμοί για να μπορούν οι Τούρκοι να «γεύονται» τα ελληνικά τρόφιμα
Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδα και μέσω των επιχειρηματικών κινήσεων και της αύξησης των εμπορικών σχέσεων εστίασαν οι συμμετέχοντας στο Ελληνικο – Τουρικό επιχειρηματικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Αθήνα. Υπογραμμίζοντας ότι η περαιτέρω συνεργασία στις επενδύσεις και στον τουρισμό θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες.
Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανοδική πορεία,  επικροτώντας τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες βοηθούν την ενίσχυση των σχέσεων. Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος η τουρκική αγορά είναι από τις κορυφαίες για τις ελληνικές εξαγωγές, στα 3,7 δις. ευρώ, ενώ και οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα είναι πολύ σημαντικές. «Περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, κυρίως στον κλάδο των τραπεζών και στην ενέργεια», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

"Μεγάλη αναταραχή, Θαυμάσια κατάσταση" για τα Ηττημένα Μυαλά

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//57E93ED1EE75857847432D77A9BCF2E5.jpg
Η ιδεολογική συνολική πολιτική  βάση της Τουρκίας  κινείται στις κατευθύνσεις του παντουρκισμού και του πανισλαμισμού με απώτερο στόχο και σκοπό η Τουρκία να αποτελέσει τον ηγέτη του Σουνιτικού τόξου. Ακολουθώντας την πεπατημένη η τουρκική διπλωματία  ,- ως προϊόν βαθιάς ιστορικής διεργασίας- δημιουργεί και παράγει εντάσεις με σκοπό να συσσωρεύσει κέρδη. Σκοπός της πρακτικής αυτής η υποταγή (και) της Ελλάδας στις τουρκικές έωλες επιδιώξεις.Η χρονική συγκυρία σε συνδυασμός με τις ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και ανακατατάξεις  , δεν επιτρέπουν στην Τουρκική διπλωματία την επανάληψη σκηνικών τύπου Ιουλίου 1974 και Ιανουαρίου 1996, δηλαδή Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της κρίσης των Ιμιων, κατά συνέπεια περίπτωση στρατιωτικής κρίσης δεν υφίσταται Το φοβικό αυτό σύνδρομο βασιζόμενο κύρια στην απειλή πολέμου της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ( απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου της Άγκυρας σε τυχόν επέκταση  των χωρικών  υδάτων της Ελλάδας )  μπορεί να ταλανίζει ακόμα την Ελληνική κοινωνία όμως δεν διαθέτει πλέον καμιά πραγματική βάση.Κατά συνέπεια απο την στιγμή που πλέον έχει καταρρεύσει η αιχμή του δόρατος της πολιτικής του αναθεωρητισμού της Τουρκίας σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο,  η συνέχιση υιοθέτησης λογικών κατευνασμού αλλά και λογικών κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης απο την ελληνική πλευρά θα ήταν λανθασμένη πράξη.

ΗΠΑ - Ιράν, συμμαχία!

Η επικοινωνιακή διαχείριση της εμπλοκής της πολεμικής αεροπορίας του Ιράν στο πλευρό της αμερικανικής αεροπορίας σε βομβαρδισμούς κατά θέσεων του ISIS στο Ιράκ είναι αποκαλυπτικός της βαρύτητας του γεγονότος. Στην Τεχεράνη αρνούνται το γεγονός, ενώ στην Ουάσιγκτον μάς πληροφορούν ότι ιρανικά Φάντομ βομβάρδισαν τους τζιχαντιστές χωρίς συντονισμό με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ!Προφανώς και οι δύο πλευρές μάς διαμηνύουν ότι πολεμούν πλέον στο ίδιο χαράκωμα, αλλά για λόγους περισσότερο εσωτερικών σκοπιμοτήτων δεν είναι έτοιμες να το παραδεχθούν επισήμως.Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει στρατιωτική ακαδημία για να καταλάβεις ότι είναι επιχειρησιακά αδύνατη μια μεμονωμένη επιχείρηση του Ιράν χωρίς συντονισμό για παροχή πληροφόρησης καταμερισμού στόχων, αλλά και αποφυγής αεροπορικών ατυχημάτων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Άλλωστε από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία με μεγαλύτερες προφυλάξεις, καθώς οι ΗΠΑ και το καθεστώς Ασαντ επικοινωνούν μέσω Ιράν ώστε τα πλήγματά τους κατά των τζιχαντιστών να είναι συμπληρωματικά.

Γεωπολιτικό stress test

Ποιος θα αντέξει περισσότερο το κόστος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου Δύσης - Ρωσίας; Η Μόσχα ή η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία που καλούνται κατά κύριο λόγο να επωμισθούν το κόστος της παλινδρόμησης στην αντιπαράθεση; Χθες ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα αντέξει, δεν θα διαλυθεί όπως η Γιουγκοσλαβία. Λίγες μέρες πιο πριν από την Αγκυρα έπαιξε το χαρτί της ματαίωσης της κατασκευής του South Stream και της αναβάθμισης της Τουρκίας με στόχο να διχάσει ΝΑΤΟ - ΕΕ.Η Μόσχα πληρώνει ήδη ακριβά το κόστος των κυρώσεων, αλλά αισιοδοξεί ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τη Γερμανία. Ηδη με μια ομοβροντία άρθρων το Der Spiegel καταγράφει τις αρνητικές συνέπειες της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία με τελευταία επισήμανση κείμενο που τονίζει την ανάγκη να σταματήσει κάθε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη, πέραν της Ουκρανίας, η Βαλτική είναι το πιο θερμό μέτωπο του νέου Ψυχρού Πολέμου Ρωσίας - ΝΑΤΟ με αναχαιτίσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου, εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Πρόκειται για μια επιλογή του Κρεμλίνου που προκύπτει τόσο από την ύπαρξη ισχυρών ρωσικών μειονοτήτων στην Εσθονία και τη Λετονία, από την εγγύτητα της περιοχής με τη Γερμανία αλλά τη βαρύτητα που έχει στην ευρωπαϊκή στρατηγική του Βερολίνου.

Φωτιά στη Σερβία έβαλε η ματαίωση του ρωσικού αγωγού

Σε μαύρη απελπισία η σερβική πολιτική ηγεσία, γεμάτη από ανήμπορη οργή κατά της Γερμανίας και έξω φρενών κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης
Θρηνεί και οδύρεται η σερβική πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι, μόλις άκουσε τα μαντάτα από την Αγκυρα - τη ματαίωση δηλαδή της κατασκευής του αγωγού Σάουθ Στριμ που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία στη Σερβία και μέσω αυτής στην Ουγγαρία και στην Αυστρία. «Εφτά χρόνια έχει επενδύσει η Σερβία σε αυτόν τον αγωγό, αλλά τώρα πρέπει αυτή να πληρώσει το αντίτιμο της σύγκρουσης ανάμεσα στους μεγάλους» δήλωσε απελπισμένος ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Δεν υπερβάλλει. Από το 2008 έχουν υπογράψει η Μόσχα και το Βελιγράδι την κατασκευή αυτού του κλάδου του Σάουθ Στριμ - ο άλλος κλάδος είναι εκείνος που θα ξεκινούσε πάλι από τη Βουλγαρία και μέσω Ελλάδας θα περνούσε υποθαλάσσια στην Ιταλία και θα κατέληγε κι αυτός στην Αυστρία. Δεν έχουν περάσει άλλωστε ούτε δύο μήνες από τότε που ο ίδιος ο Πούτιν είχε πάει στο Βελιγράδι και είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα ξεπερνούσαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις από το εξωτερικό για να κατασκευαστεί το τμήμα του αγωγού επί σερβικού εδάφους.

"Ο Νταβούτογλου λόγω κοσμοθεωρίας είναι Σουνίτης Τζιχαντιστής"

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
Τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), καθώς και τη θέση της Κύπρου μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλύει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Μάριος Ευρυβιάδης, μιλώντας στο news.gr.
Μιλάει για φινλανδοποίηση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ικανοποιεί όλες της απαιτήσεις της γείτονος, αλλά και τη νέα μεγάλη ευκαιρία  της Ελλάδας και της Κύπρου για ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
Η συνέντευξη του Μάριου Ευρυβιάδη στο news.gr:

H Ελληνική γλώσσα είναι διεθνής Ιδού οι αποδείξεις

http://www.eresos-theophrastos.gr/wp-content/uploads/2012/11/%CE%9F%CE%94%CE%A5%CE%A3%CE%A3%CE%95%CE%91%CE%A3-%CE%95%CE%9B%CE%A5%CE%A4%CE%97%CE%A3.jpg

Το σπορ της βλακείας

http://sxoliastesxwrissynora.files.wordpress.com/2014/05/seferis.jpg?w=960&h=552
Του ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΑ  ΜΕ ένα διεθνές σπορ, στο οποίο ο Υπαρκτός Ελληνισμός έχει εντυπωσιακές επιδόσεις, λέω να καταπιαστώ σήμερα.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το σπορ της βλακείας. Το πιο δημοφιλές σπορ του κόσμου, μιας και καταπιάνεται με αυτό η πλειοψηφία του ανθρώπινου είδους.ΤΟ ότι τα πηγαίνουμε πολύ καλά στο άκρως ανταγωνιστικό αυτό άθλημα (που δεν έχει σύνορα και πατρίδα), δείχνει ότι δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι είμαστε και... ο εξυπνότερος λαός του κόσμου.ΟΠΩΣ και να το δει κανείς το θέμα, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός, ότι για να τα πηγαίνει κανείς τόσο καλά σε ένα τέτοιο «πρωτάθλημα» (όπως αυτό της βλακείας) κάτι παραπάνω από τους άλλους θα πρέπει να έχει.ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στο θέμα της βλακείας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, είχε πει ότι «δύο πράγματα είναι ατελείωτα: Το Σύμπαν και η βλακεία των ανθρώπων».ΚΑΙ προκειμένου να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι ακριβώς εννοούσε, συμπλήρωσε: «Για το Σύμπαν δεν είμαι ακόμα σίγουρος»!

Ποντάρουν οι ΗΠΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ για να «επαναφέρουν» την ΕΕ;

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η γνωστή «δεξαμενή σκέψης» (think tank) STRATFOR των ΗΠΑ, η οποία ασχολείται με τις «ζυμώσεις» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που έχουν αναδείξει πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι στο παρελθόν θα ήταν απλώς αδιανόητο να διεκδικούσαν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο στις χώρες από όπου προέρχονται.
Στο πλαίσιο αυτό της ανάλυσης που έχει τίτλο «Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο γίνεται πιθανό» (Europe: When the Unthinkable Becomes Possible), που θα διαβάσουν ολόκληρη σε γειτονική ανάρτηση (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=117904), εκτεταμένη αναφορά γίνεται και στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, όπου δυο σημεία της ανάλυσης δίνουν την αίσθηση ότι «κάτι τρέχει» με την αμερικανική οπτική απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση:

Ασφυκτιούν επιχειρήσεις και τράπεζες στη Ρωσία

Η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξωτερικού χρέους. Δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος της ανέρχεται μόλις στο 37% του ρωσικού ΑΕΠ, τη στιγμή που στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φθάνει να είναι από μιάμισι έως τρεις φορές το ΑΕΠ τους, θα έπρεπε να είναι ευκόλως διαχειρίσιμο. Αυτά ισχύουν, όμως, για το ρωσικό κράτος ενώ είναι διαφορετικά τα πράγματα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τις ρωσικές τράπεζες.Η πτώση κατά σχεδόν 40% των τιμών πετρελαίου, η παρεμφερής υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος που τουλάχιστον ώς ένα βαθμό είναι αναπόφευκτη λόγω των κυρώσεων που τις έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση,αποτελούν απειλή για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τις ρωσικές τράπεζες. Το ρωσικό κράτος πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει τους δύο τομείς αλλά κάτι τέτοιο θα έχει το τίμημά του που δεν θα είναι άλλο από τον διευρυνόμενο κρατικό παρεμβατισμό και, κατά ορισμένους, ακόμη και μια επανεθνικοποίηση επιχειρήσεων και τραπεζών.

Ο αγωγός «καίει» τα Βαλκάνια

http://www.novinite.com/media/images/2010-03/photo_verybig_113897.jpg
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣΗ αναγγελία του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ακύρωση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream απειλεί με αποσταθεροποίηση τις χώρες της Bαλκανικής τις οποίες προβλεπόταν να διασχίσει. Η Βουλγαρία καλείται να πληρώσει πρώτη την απόφαση της Μόσχας να θέσει οριστικά (;) τέλος στο μεγαλεπήβολο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Ρώσοι επεδίωκαν να μεταφέρουν διά του Νότου φυσικό αέριο στη Δύση, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η προσφάτως εκλεγείσα κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπόικο Μπορίσοφ απειλείται με αποσταθεροποίηση πριν καν οι υπουργοί της ζεστάνουν τις καρέκλες. Μπορεί ο «Μπάτμαν των Βαλκανίων» να μην ευθύνεται άμεσα ο ίδιος για το «πάγωμα» των εργασιών κατασκευής του τμήματος του South Stream που θα διερχόταν από το βουλγαρικό έδαφος με έξοδο στη Σερβία, καθώς η απόφαση ελήφθη από την υποστηριζόμενη από τους σοσιαλιστές κυβέρνηση Ορεσάρσκι, αλλά αυτός θα κληθεί να επωμισθεί τις συνέπειες.

Πρόταση - έκπληξη φέρνει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα

Συμβιβαστική πρόταση - έκπληξη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο, κομίζει ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, αποκαλύπτει η "Φωνή της Αμερικής". Μιλώντας στην υπηρεσία, ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Yasar της Σμύρνης, Εμρέ Ισερί, υποστηρίζει πως ο τούρκος πρωθυπουργός θα υποστηρίξει πως το σχέδιο που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, θα είναι ένας αγωγός που θα ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην Ευρώπη.
"Ένας κοινός αγωγός είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα επιλογή. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετη αλληλεξάρτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και έτσι θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στην περιοχή. Αυτό είναι το επιχείρημα, ωστόσο αυτή τη στιγμή Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα" ανέφερε.

Κίτρινο τρίγωνο θα φορούν όλοι οι άστεγοι της Μασσαλίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Γαλλία η απόφαση των Αρχών της Μασσαλίας όλοι οι άστεγοι να φορούν ευκρινές σημείο ειδική ταυτότητα που φέρει ένα κίτρινο τρίγωνο.Στόχος είναι να γίνεται πιο εύκολα ο εντοπισμός και η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του άστεγου πληθυσμού. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θυμίζει... τακτική των Ναζί!Στις κάρτες, οι οποίες εκδόθηκαν με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου της Μασσαλίας, αναγράφονται τα στοιχεία του αστέγου (όνομα και ημερομηνία γέννησης), φέρουν την φωτογραφία του, ενώ έχουν και στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό του.Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 100 ταυτότητες.

Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για διπλά σταθμά Απίστευτη προπαγάνδα υπέρ Τουρκοκυπρίων από το Economist

Παρομοιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία… με τη Ρωσία του Πούτιν - Παρουσιάζει ως εμπόδιο στη λύση το γεγονός πως το νησί κατοικείται κατά 80% από Ελληνοκύπριους
Απίστευτη προπαγάνδα υπέρ Τουρκοκυπρίων από το EconomistΣε απίστευτες δηλώσεις προχώρησε δημοσίευμα του Βρετανικού οικονομικού περιοδικού The Economist. Ο Economist, με έδρα του το Λονδίνο, συχνά δημοσιεύει άρθρα που συμμερίζονται τις θέσεις της Τουρκίας, το άρθρο του όμως με τίτλο: «Το Κυπριακό πρόβλημα. Απρόσιτο ή άλυτο;», ξεπέρασε το κάθε προηγούμενο παρομοιάζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία… με τη Ρωσία του Πούτιν!
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ξεκινάει κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για διπλά σταθμά, με έναν άτοπο παραλληλισμό της Κύπρου, με τη συγκρουσιακή πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας την τελευταία δεκαετία γράφοντας πως: «Οι Ευρωπαϊκές χώρες ασκούν δριμεία κριτική στην Ρωσία για τη δημιουργία συγκρούσεων στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Από την άλλη όμως, είναι εμφανώς πιο ήσυχοι όσον αφορά στη δική τους περίπτωση της Κύπρου, ένα ευρωπαϊκό κράτος, με τον μη αναγνωρισμένο Τουρκοκυπριακό βορρά».

Κριτική από ΟΑΣΕ στο αυστριακό σχέδιο νόμου για το Ισλάμ

http://cdn.rt.com/files/news/32/e0/30/00/38.si.jpgΚριτική σε τμήματα του σχεδίου του νέου νόμου για το Ισλάμ στην Αυστρία ασκεί ο Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με σημερινή ανακοίνωσή του, στην οποία χαιρετίζει καταρχήν την πρόθεση για έναν νέο νόμο, ωστόσο τονίζει πως το περιεχόμενό του νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνεται ακόμη στους διεθνείς κανόνες. Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ σε μια έκθεση 33 σελίδων για το αυστριακό σχέδιο νόμου απορρίπτει, μεταξύ άλλων, την προβλεπόμενη απαγόρευση της χρηματοδότησης ισλαμικών οργανώσεων στην Αυστρία από το εξωτερικό, ενώ ζητάει τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για την αναγνώριση θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα. Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, ο στόχος του νομοσχεδίου για μια ρύθμιση του νομικού καθεστώτος του ισλαμικού θρησκεύματος στην Αυστρία θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξουν ορισμένες διατάξεις του ώστε να υπάρξει προσαρμογή του με διεθνή δεδομένα.

Τουρκία: Ακόμα και 10ετή κάθειρξη αντιμετωπίζουν 13 εθνικιστές για επίθεση κατά Αμερικανών


http://rt.com/files/news/32/0a/30/00/16.jpgΑντιμέτωποι ακόμα και με 10ετή κάθειρξη βρίσκονται οι 13 Τούρκοι εθνικιστές που κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον δύο Αμερικανών ναυτών στην Κωνσταντινούπολη καθώς το τουρκικό δικαστήριο απήγγειλε εναντίον τους τις κατηγορίες της εξύβρισης, της πρόκλησης σωματικής βλάβης αλλά και της παραβίασης της νομοθεσίας σχετικά με τις διαδηλώσεις.Τα μέλη της Τουρκικής Ένωσης Νεότητας επιτέθηκαν εναντίον των ναυτών σε έναν πολυσύχναστο δρόμο τον περασμένο μήνα φωνάζοντάς τους «Γιάνκηδες, επιστρέψτε στην πατρίδα σας», ρίχνοντάς τους μπογιά και προσπαθώντας να τους φορέσουν κουκούλες.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την επίθεση κατακριτέα και υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «πληρώσουν το τίμημα».

Κυπριακά ΜΜΕ: Μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου εντόπισε το Μπαρμπαρός

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό κανάλι Sigma, έγκυρη πηγή αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Barbaros, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση.

Ιταλία, ο αδύναμος κρίκος

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ  Το ότι η Ιταλία είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης είναι από καιρό πιστοποιημένο από το προφίλ και το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας, την αδυναμία περιορισμού των ελλειμμάτων, αλλά και την οριακή κατάσταση του τραπεζικού συστήματός της, όπως άλλωστε φάνηκε από το πρόσφατο stress tests της ΕΚΤ.
Από την αρχή της Κρίσης της Ευρωζώνης η Ιταλία είναι ο σκελετός στην ντουλάπα που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Αψευδής μάρτυρας η ανακήρυξη την άνοιξη του 2010 του ποσοστού 120% επί του ΑΕΠ, ως του πλαφόν για να είναι ένα δημόσιο χρέος βιώσιμο. Ο προσδιορισμός στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν έγινε με σημείο αναφοράς τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, αλλά κυρίως για να μην υπάρξουν παρενέργειες στην πιστοληπτική αξιοπιστία της Ιταλίας, η οποία τότε άγγιζε το συγκεκριμένο ποσοστό.

Πρέπει να βγάλει κάτι η επίσκεψη Νταβούτογλου


Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ  Ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί αύριο στην Αθήνα τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν για να συμμετάσχουν στο τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας. Η σύγκληση του συγκεκριμένου οργάνου είναι θετική και χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει γίνει η αναγκαία προεργασία που θα επιτρέψει να λειτουργήσει αυτό κατευναστικά σε ό,τι αφορά την ένταση που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.Δυστυχώς, βρισκόμαστε την παραμονή του Συμβουλίου και η παραβατική δραστηριότητα της Αγκυρας συνεχίζεται. Οι παρεμβάσεις τρίτων δεν έχουν αποδώσει. Μάλιστα, αυτή του Αμερικανού αντιπροέδρου θα έλεγα ότι, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί λόγω των επαφών του με την ομογένεια, κινήθηκε σε ενοχλητική κατεύθυνση.

Σομαλία: Tι είναι οι ισλαμιστές της Αλ-Σαμπάαμπ και τι θέλουν

Σομαλία: Tι είναι οι ισλαμιστές της Αλ-Σαμπάαμπ και τι θέλουν
Η επίθεση ήταν πολύνεκρη: ισλαμιστές αντάρτες της Αλ-Σαμπάαμπ έκαναν επιδρομή σε λατομείο στην Κένυα, χώρισαν τους εργάτες σε μουσουλμάνους και μη, και εκτέλεσαν τους «απίστους».Λίγες μέρες νωρίτερα, μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει ενέδρα σε ένα λεωφορείο και γάζωσαν με σφαίρες όσους δεν μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι.Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι αντάρτες, και τι θέλουν;Η Αλ-Σαμπάαμπ είναι μια οργάνωση ισλαμιστών στην Σομαλία την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική από τον Μάρτιο του 2008. Τα μέλη της θέλουν να μετατρέψουν την Σομαλία σε φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος.

Ο αντισημιτισμός στην Τουρκία, η συναγωγή και ο κυβερνήτης…



Ο αντισημιτισμός στην Τουρκία, η συναγωγή και ο κυβερνήτης…Του Μπουράκ Μπεκντίλ
The Gatestone Institute, 29 Νοεμβρίου 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Στις αρχές του 20ου αι. στην Αδριανούπολη κατοικούσαν 20.000 Εβραίοι, πολύ περισσότεροι δηλαδή από τους 17.000 που κατοικούν σήμερα, συνολικά, σε όλη την Τουρκία. Οι περισσότεροι βέβαια έφυγαν, μετά το εναντίον του πογκρόμ του 1934. Το 2000 στην Αδριανούπολη ζούσαν 2 μόλις Εβραίοι. Το 1907 ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ είχε επιτρέψει τη ανέγερση στην Αδριανούπολη μιας μεγάλης συναγωγής. Οι Εβραίοι όμως έφυγαν και η συναγωγή κατάντησε ερείπιο.Στα τέλη του 2000 η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, με αίτημά της, προς τον έπαρχο της Αδριανούπολης, ζητούσε να επιτραπεί η χρήση της συναγωγής ως ευκτήριου οίκου. Το 2010 η συναγωγή ανακηρύχτηκε ιστορικό μνημείο και αποφασίστηκε η αποκατάστασή της. Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν, σήμερα, σχεδόν, ολοκληρωθεί.

Οι σεισμικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και ο τουρκικός ρόλος



http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/06/Ralph-Peters-Middle-East-Map01-28june2014-277x153.png
Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν κατέληξαν σε συμφωνίες, αλλά τελικά παρατάθηκαν. Αυτό που πριν έναν χρόνο εμφανιζόταν ως μεγάλης σημασίας κρίση, είναι πλέον κάτι διαχειρίσιμο. Η μη επίτευξη συμφωνίας σηματοδοτεί μια στροφή στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των τεράστιων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν το όλο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.Αυτή η αλλαγή έχει σχέση με την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους. Ιδεολογικά υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ του ΙΚ και άλλων ισλαμικών τζιχαντιστικών κινημάτων.  Όμως, με όρους γεωγραφικούς, το ΙΚ, έχει διαφοροποιηθεί από τα άλλα παρόμοια κινήματα. Αν και η αλ Κάιντα είναι μια ισχυρή οργάνωση, με πλοκάμια παντού, δεν ελέγχει μόνιμα, καμία γεωγραφική περιοχή.

Η τουρκική στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική του Πούτιν



Η τουρκική στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική του ΠούτινΤου ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ*
Η μονοήμερη επίσκεψη του Πούτιν στην Άγκυρα αποδείχθηκε ότι μόνο τυπική δεν ήταν. Η ανακοίνωση του Ρώσσου προέδρου ότι το σχέδιο του «South Stream» ναυαγεί ολοκληρωτικά, σηματοδοτεί πλέον μια μεγάλη στροφή της πολιτικής της Μόσχας προς την Ευρώπη.
Η Ρωσσία, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον Πούτιν, ευελπιστούσε ότι εντέλει θα μπορούσε να αποκτήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση προνομιακές σχέσεις. Ήλπιζε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα οδηγούνταν, λόγω των οικονομικών τους αναγκών, σε χειραφέτηση από την επιρροή των ΗΠΑ. Και πράγματι, με βασικό όπλο την ενέργεια η Ρωσσία κέρδισε σημαντικά ερείσματα.Στην πραγματικότητα, όμως, στη Μόσχα υπολόγισαν λάθος. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να διατηρεί επί της Γερμανίας, αλλά και των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ, τον έλεγχο στις στρατηγικές τους επιλογές. Και αυτό το κατορθώνουν, πρωτίστως, μέσω της ταύτισης ποικίλων συμφερόντων με τις οικονομικές και πολιτικές τους ελίτ. Η διασύνδεσή τους είναι τόσο στενή που η πέρα από το επιτρεπτό απόκλιση προκαλεί ζημία για τις ίδιες.

Νίκη ή ήττα για τον Putin η εγκατάλειψη του South Stream;

Reuters/Sergei Karpukhin
Της Προκάλεσε άραγε τρόμο στην Ευρώπη η απόφαση του Vladimir Putin να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα μετέφερε το ρωσικό αέριο προς τη Δύση μέσω Μαύρης Θάλασσας;Σίγουρα όχι -αν και ορισμένα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η διακοπή του έργου των 20 δισ. δολαρίων «προκάλεσε πανικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ώθησε τις τιμές ενέργειας σε όλη την περιοχή. Στην πραγματικότητα, οι τιμές των συμβολαίων του φυσικού αερίου κινούνταν κυρίως πτωτικά μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του έργου από τον Ρώσο Πρόεδρο την 1η Δεκεμβρίου, ο οποίος είπε πως θα συνεργαστεί με την Τουρκία για εύρεση εναλλακτικής λύσης.

Αέριο: Στα σκαριά «Κεντρικός Διάδρομος» από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία

Υπογράφεται μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία συστήματος αγωγών με τον ονομασία "Κεντρικός Διάδρομος". Προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για τη λειτουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου.
Αέριο: Στα σκαριά «Κεντρικός Διάδρομος» από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του «Κεντρικού Διάδρομου» φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ουγγαρία, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες. Η υπογραφή του κειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει στο επικείμενο συμβούλιο ενέργειας από τους υπουργούς των τεσσάρων χωρών.Το σχέδιο συζητείται εδώ και καιρό, ως συνέχεια και συμπλήρωμα του συστήματος αγωγών Βορρά - Νότου που προωθεί η ΕΕ, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η πολιτική ρευστότητα στη Βουλγαρία λόγω των εκλογών και έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά την επίτευξη συμφωνίας. Η τελική συνάντηση εκπροσώπων των τεσσάρων κρατών σε επίπεδο υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, οπότε και εγκρίθηκε το τελικό κείμενο του μνημονίου.

Το «αριστερόμετρο» και ο ιστός πολιτικής κηδεμονίας

ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απέναντί του μόνο τα συγκυβερνώντα κόμματα. Απέναντί του έχει και τις εγχώριες άρχουσες ελίτ και το μιντιακό σύστημα. Απέναντί του έχει και το πλέγμα των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων και δεσμεύσεων που συνθέτουν έναν ισχυρό ιστό εξάρτησης. Αυτές θα επικαλεστεί το ευρωιερατείο για να επιχειρήσει να περάσει τη θηλιά στον λαιμό μιας ανεπιθύμητης μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης.Οταν κινείσαι σε τόσο υπονομευμένο γήπεδο και έχεις απέναντί σου τόσο ισχυρούς αντιπάλους, το ελάχιστο αναγκαίο είναι αφενός η αρραγής εσωτερική ενότητα, αφετέρου μία ισχυρή λαϊκή εντολή. Οι δύο αυτοί όροι είναι αλληλένδετοι, με την έννοια ότι προϋποθέτουν την ύπαρξη ξεκάθαρης πολιτικής στρατηγικής και επεξεργασμένου κυβερνητικού προγράμματος.Η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι διαθέτει και τα δύο, αλλά η πραγματικότητα μάλλον τη διαψεύδει. Στη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το να έχει κερδίσει την πολιτική εμπιστοσύνη ακόμα και ψηφοφόρων που θέλουν να απαλλαγούν από την κυβέρνηση Σαμαρά και τις πολιτικές της.

Νέα πρόκληση από τους Βρετανούς-Δάνεισαν τα Γλυπτά στους Ρώσους

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_212390.jpg
Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να δανείσει ένα μέρος των μαρμάρων του Παρθενώνα σε ένα μουσείο της Ρωσίας. Το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισού αναμένεται να συμπεριληφθεί στην έκθεση του μουσείου Hermitage της Αγίας Πετρούπολης έως τα μέσα Ιανουαρίου για τον εορτασμό των 250 ετών του ιδρύματος."Το Βρετανικό μουσείο ήταν σήμερα ο πιο γενναιόδωρος δανειστής του κόσμου", είπε χαρακτηριστικά στους Times ο διευθυντής του μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ και πρόσθεσε: "Η Ελληνική πλευρά ανησυχεί περισσότερο για το που ανήκουν τα μάρμαρα σε μόνιμη βάση".

Ας πάει ένα βήμα πιο πέρα τώρα η κοινωνία

http://www.rthess.gr/photos/4675_main_min.jpg
Από τη στιγμή που βγήκε στον αέρα η είδηση για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ζητούσε «φακελάκι» από τους φοιτητές για να τους βάλει βαθμό, το κινητό μου δεν σταμάτησε να χτυπά από φίλους και γνωστούς που ζητούσαν λεπτομέρειες [sic]. Μπορούσα να ακούσω την απογοήτευση στη φωνή τους, όταν τους έλεγα ότι αυτή είναι μια μεμονωμένη ιστορία, που έλαβε χώρα πριν από πολλά χρόνια στο πανεπιστήμιο. Το όλο συμβάν με έκανε να αναρωτηθώ για ποιον λόγο μάς έλκει τόσο πολύ ως κοινωνία η «πληροφορία της κλειδαρότρυπας». Επίσης, για ποιον λόγο μάς προσφέρουν τόσο μεγάλη χαρά το κουτσομπολιό, ο αρνητισμός. Για ποιον λόγο έχει πλέον νομιμοποιηθεί η διάσταση της αφόρητης γενίκευσης, που παράγει αθροιστικές νόρμες και ανεξίτηλες ετικέτες.

Η εποχή Χριστοφοράκου Β΄

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2014/06/xristoforakos-ntora-karamanlis.jpg
Ήταν σαν μπουνιά στο στομάχι. Η δημοσίευση μέρους της απολογίας του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ανακριτικές αρχές του Μονάχου το καλοκαίρι του 2009 για το σκάνδαλο Siemens στο «Βήμα» πόνεσε πολύ όσους ήταν άμεσα αναμιγμένοι σε αυτό. Ταυτόχρονα, παρόλο που το περιεχόμενο της κατάθεσης ήταν από χρόνια γνωστό, έξυσε παλιές πληγές. Στην απολογία αναφέρονται μεν μόνο τρεις πολιτικοί (ο ενδιάμεσα αποθανών νεοδημοκράτης Γιάννης Βαρθολομαίος, καθώς οι «πασόκοι» Θεόδωρος Τσουκάτος και Κώστας Γείτονας) που «λαδώνονταν» από τη γερμανική πολυεθνική. Όμως τα μαύρα χρήματα δεν πήγαιναν στην τσέπη τους, αλλά στα κομματικά ταμεία. Υπόλογοι δεν είναι έτσι κάποια μεμονωμένα άτομα, αλλά το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου στο δεύτερο μέρος της μεταπολιτευτικής περιόδου - από το  ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ως τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.

GROWING UP GREEK Θύελλα στην ομογένεια για το ριάλιτι με τους Ελληνοαμερικανούς

Θύελλα στην ομογένεια για το ριάλιτι με τους ΕλληνοαμερικανούςΈντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα η χθεσινοβραδινή προβολή του πρώτου επεισοδίου του ριάλιτι σόου με τίτλο «Growing Up Greek» από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV.
Βασικό επιχείρημα των αντιδράσεων είναι ότι το τηλεοπτικό σόου «προσβάλλει» τις αρχές, τις αξίες, την ιστορία και την παράδοση της Ομογένειας στην Αμερική.Παρόμοιες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην ιταλοαμερικανική κοινότητα η προβολή (3 Δεκεμβρίου 2009 έως 20 Δεκεμβρίου 2012) το σόου «Jersey Shore» του MTV. Το ίδιο κανάλι είχε κάνει και τη σειρά «Party Down South» που «γελοιοποιούσε» τους Αμερικανούς νέους του Νότου, όπως είχε αναφερθεί από πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.Το «Growing Up Greek» αφορά μια ομάδα νέων ελληνικής καταγωγής (20 χρονών) στο Τάρπον Σπρινγκς της πολιτείας Φλόριντα, όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα ομογενών. Το σόου στηρίζεται βασικά στα πρότυπα του σόου για τους ιταλικής καταγωγής νέους «Jersey Shore», στην περιοχή Σισάιντ Χάιτς της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ.

Debate Ντόρας-Λούλη για το πολιτικό Ισλάμ

«Είναι καταστροφικό το γεγονός ότι έχουν αποκλείσει στο πολιτικό Ισλάμ τη δυνατότητα να κυβερνήσει».Αυτή ήταν η απάντηση του Γιάννη Λούλη στον ισχυρισμό της Ντόρας Μπακογιάννη, σύμφωνα με τον οποίο «ακόμη και το καθεστώς Μόρσι στην Αίγυπτο ήταν μία ισλαμική δικτατορία».
photo: Paleologos Nick / SOOCΤο debate του Γιάννη Λούλη με τη Ντόρα Μπακογιάννη για το πολιτικό Ισλάμ, την αραβική άνοιξη και την εφεκτική προς τις στρατιωτικές δικτατορίες στάση του Μπάρακ Ομπάμα στην περιοχή, αποτέλεσε την κορυφαία, την πλέον ενδιαφέρουσα στιγμή της όμορφης εκδήλωσης για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γιάννη Λούλη, με τίτλο «Ομπάμα, πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Δεκεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Αθήνας.Η Ντόρα Μπακογιάννη θα έλεγε κανείς ότι αντιμετώπισε τον Μπάρακ Ομπάμα όπως οι κεντρώοι ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ, καθώς δικαίωσε μεταξύ άλλων τη στάση του Αμερικανού Προέδρου στα γεγονότα της Αιγύπτου και υπογράμμισε σχετικά ότι «στην Αίγυπτο υπήρξε ένα αδιέξοδο, για το οποίο ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη έχει λύση. Μιλάω για το δίπολο στρατιωτική δικτατορία-ισλαμιστές».

Εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο για τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής

Η «Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας», με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αναζήτηση των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών στην Κύπρο, θα διοργανώσει στις 10 Δεκεμβρίου 2014 εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο.