05 Δεκεμβρίου 2014

Κίτρινο τρίγωνο θα φορούν όλοι οι άστεγοι της Μασσαλίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Γαλλία η απόφαση των Αρχών της Μασσαλίας όλοι οι άστεγοι να φορούν ευκρινές σημείο ειδική ταυτότητα που φέρει ένα κίτρινο τρίγωνο.Στόχος είναι να γίνεται πιο εύκολα ο εντοπισμός και η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του άστεγου πληθυσμού. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θυμίζει... τακτική των Ναζί!Στις κάρτες, οι οποίες εκδόθηκαν με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου της Μασσαλίας, αναγράφονται τα στοιχεία του αστέγου (όνομα και ημερομηνία γέννησης), φέρουν την φωτογραφία του, ενώ έχουν και στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό του.Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 100 ταυτότητες.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συγκρίνοντας τις ταυτότητες των άστεγων με το Αστέρι του Δαβίδ, που αναγκαστικά έφεραν στον ρουχισμό τους οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. "Πρόκειται για σκάνδαλο, θέλουν να τους στιγματίσουν", αναφέρει ο Κριστόφ Λουί, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Collectif Morts de la Rue που βοηθάει τους άστεγους της πόλης.Και προσθέτει: "Το γεγονός ότι τους ζητούν να φορούν ταμπέλα που αναγράφει τις ασθένειές τους δεν προκαλεί μόνο διακρίσεις, αλλά παραβιάζει και το ιατρικό απόρρητο". Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων La Ligue des droits de l'Homme μιλά για ομοιότητα με το κίτρινο αστέρι που έπρεπε να φορούν οι Εβραίοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι Αρχές της πόλης δήλωσαν ότι σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τους άστεγους, ώστε οι διασώστες να αποκτούν μια γρήγορη και σαφή εικόνα για την υγεία των ασθενών.Η δημοτική αρχή επιμένει ότι πρόκειται για μια κάρτα που "σώζει ζωές" και θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις.
http://www.nooz.gr/world/tautotites-tis-ntropis-ksupnoin-ton-nazistiko-efialti