05 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση - έκπληξη φέρνει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα

Συμβιβαστική πρόταση - έκπληξη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο, κομίζει ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, αποκαλύπτει η "Φωνή της Αμερικής". Μιλώντας στην υπηρεσία, ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Yasar της Σμύρνης, Εμρέ Ισερί, υποστηρίζει πως ο τούρκος πρωθυπουργός θα υποστηρίξει πως το σχέδιο που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, θα είναι ένας αγωγός που θα ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην Ευρώπη.
"Ένας κοινός αγωγός είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα επιλογή. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετη αλληλεξάρτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και έτσι θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στην περιοχή. Αυτό είναι το επιχείρημα, ωστόσο αυτή τη στιγμή Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα" ανέφερε.


Η προσφορά του Νταβούτογλου θα συνοδεύεται από το αίτημα η Ελλάδα να συνεισφέρει θετικά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Σινάν Ουλγκέν, αναλυτής του Ινστιτούτου Carnegie στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
"Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αναγνωρίσει αποκλειστικά δικαιώματα στους Ελληνοκύπριους για έρευνα και αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Κύπρο" τονίζει ο Ουλγκέν και καταλήγει λέγοντας: "Αλλά ο τρόπος για πραγματική επίλυση των διαφορών - και αυτό είναι κάτι που ο Νταβούτογλου θα πει στον έλληνα ομόλογό του - είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" (σ.σ. για το Κυπριακό).
Πηγή: Voice of America