12 Μαΐου 2014

Η Ευρώπη Μου του Αλέξανδρου Μαλλιά

http://topotami.gr/wp-content/uploads/21.-Alexandros-Mallias-150x150.jpgΜε απογοήτευση και πικρία βλέπω καθημερινά να κλονίζεται το οικοδόμημα της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, των κοινών ουμανιστικών αξιών, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ιδέα και η διαδικασία της ενοποίησης της Ευρώπης. Δεν ανήκω στην κατηγορία των ευρωπαίων ουτοπιστών, αλλά στη μεγάλη κατηγορία των οπαδών της ευρωπαϊκής ιδεολογίας. Για να είμαι πιο σαφής, πιστεύω βαθιά στην ανάγκη και τη σημασία της Ενωμένης Ευρώπης. Ανήκω στη γενιά που είχε την τύχη να ζήσει μέρα με τη μέρα μέσα από δυσκολίες, καθυστερήσεις, μαραθώνιες συνεδριάσεις, λάθη, συνάμα δε και επιτεύγματα το κτίσιμο της Ευρώπης. Ταγμένος από τα φοιτητικά μου χρόνια στο κίνημα των φεντεραλιστών και της Ευρωπαϊκής Κίνησης. Ναι, η δική μου προσέγγιση είναι ιδεαλιστική. Μπορείτε να την πείτε και οραματική. Πιστεύω εν τούτοις στα ιδανικά μιας άλλης Ευρώπης, της δίκης μου Ευρώπης.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GLOBES Θα πληρώσουμε 2.5 φορές ακριβότερα το ισραηλινό ΦΑ

http://www.politis-news.com/polpictures/AERIO.jpg
Η Κύπρος θα πρέπει να αγοράσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ σε τιμή 2.5 φορές υψηλότερη απ` ότι πωλείται στο Ισραήλ, σύμφωνα με την προσφορά που υποβλήθηκε από τους εταίρους στο Λεβιάθαν Noble Energy Inc, Delek Group και Ratio Oil Exploration, στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Κυπριακή Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για την ενδιάμεση λύση, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα Globes.Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 0,7 έως 0.95 δισ. κυβικών μέτρων (BCM) φυσικού αερίου για τα έτη 2017-25.Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Globes, η προσφορά από τους εταίρους του Leviathan θεωρείται το φαβορί, με $15 ανά εκατομμύριο BTU, σε σύγκριση με $6 ανά εκατομμύριο BTU στα τρέχοντα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Μια σύλληψη με «άρωμα» εκλογικής σκοπιμότητας


  Πίσω από την κράτηση και ανάκριση του «Ιρλανδού Μαντέλα» Τζέρι Ανταμς κρύβεται o τρόμος του Λονδίνου ότι η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί, μετά την αναμενόμενη ενίσχυση του Σιν Φέιν, να μπει και πάλι στον δρόμο που χαράζει η Σκοτία Adams-Gerry Του Μιχάλη Ψύλου
 Οταν το 1993 βλέπαμε στους κινηματογράφους τη συγκλονιστική ταινία «Εις το Ονομα του Πατρός» με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και την Εμα Τόμσον, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι 21 χρόνια μετά η ιστορία θα επαναλαμβανόταν ως… φάρσα. Παραμονές των ευρωεκλογών, αλλά και των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία, η τοπική αστυνομία συνέλαβε και κράτησε επί τέσσερις ημέρες τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, σε σχέση με έναν φόνο που έγινε πριν από… 42 χρόνια!

Γερμανικά στρατιωτικά γυμνάσια και με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Η Γερμανία, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της χρονιάς (Jawtex 2014), κάλεσε την Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες να συμμετάσχουν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
http://nstatic.tanea.gr/17966975_13838974.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwNSUyZjEyJTJmMTc5NjY5NzVfMTM4Mzg5NzQuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος περίπου 4.200 στρατιωτικοί, οι 800 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Φινλανδία, την Σλοβενία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, από σχεδόν όλα τα σώματα - αεροπορία, στρατός και πεζοναύτες.
Η άσκηση θα αρχίσει την 23η Μαΐου και θα διεξαχθεί κυρίως στη βόρεια και βορειοανατολική Γερμανία και στη Βόρεια Θάλασσα και από την Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας έχει απορριφθεί κάθε συσχετισμός της με την κατάσταση στην Ουκρανία.

"Χαστούκι" στην Τουρκία 40 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο

http://media.megatv.com/filesystem/images/20140512/engine/mega_LARGE_t_53761_1277573_type12250.jpg
http://www.megatv.com Στη γωνία στρίμωξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης της Τουρκία καθώς επιδίκασε αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ της Κύπρου. Ειδικότερα η Άγκυρα θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό εντός τριμήνου στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς κρίθηκε ένοχη για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο νησί και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος. Το "χαστούκι" στην Τουρκία γίνεται ακόμα πιο ηχηρό καθώς μόλις ένας δικαστής τάχθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία είχε ληφθεί τον Μάιο του 2001 από τους συνολικά 17.

Επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο εντός του Μαΐου

Αναμονή ανακοίνωσης χρηματοδότησης σχεδίου ανασυγκρότησης της Αμμοχώστου
Επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο εντός του Μαΐου
Επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα γίνει μετά τις 20 Μαιου (ίσως 21 ή 23). Και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Αμερικανοί να ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής. Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθεί ότι θα δοθεί άδεια να εισέλθουν στην κλειστή πόλη εμπειρογνώμονες για επιθεώρηση και διευκόλυνση των μελετών τους, καθώς και η έναρξη της αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων, δύο στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα.

Ουκρανία: Βολικά Διλήμματα, Άβολες Αλήθειες

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/05/ukraine.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Γράφει: Κωνσταντίνος Φίλης Στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου οι «μονομάχοι» παίρνουν θέση. Και αυτοί που προτίθενται να συμμετάσχουν και όποιοι επιδιώκουν την αναβολή τους.Πιο συγκεκριμένα, η μεταβατική κυβέρνηση επιχειρεί με τρόπο αναποτελεσματικό και επιζήμιο να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη στο εσωτερικό της χώρας. Πέρα από τις προφανείς πιέσεις για επίδειξη πυγμής, αντιλαμβάνεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (μάχες στους δρόμους, κατάληψη κτιρίων), η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί σε παρωδία. Έτσι, δεν έχει άλλη επιλογή από την σταθεροποίηση της κατάστασης, έστω και προσωρινά, έστω και θεατρικά.

ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ* Η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση

Σήμερα στην Ευρώπη, πολιτικοί και οικονομολόγοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ως προς την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί και τις προοπτικές για το μέλλον. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, ισχυρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και χαιρετίζουν με ανακούφιση την επιστροφή στις χρηματαγορές χωρών που ζούσαν τα τελευταία χρόνια με τα περιβόητα μνημόνια. Παραδέχονται βεβαίως ότι το τίμημα που πληρώσαμε ήταν μεγάλο, αλλά θεωρούν ότι ήταν αναγκαίο. Η Ευρώπη άλλαξε. Και πρέπει να συνεχίσει να αλλάζει, επιμένουν, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



Η αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης, η κάθοδος της Ελλάδας στη Μνημονιακή κόλαση και η προοπτική μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξαν το πρόβλημα της Ε.Ε. σε Γόρδιο Δεσμό για την πολιτική τακτική της Αριστεράς. Τελευταία “Μεγάλη Ιδέα” της ελληνικής αστικής τάξης, η θέση της χώρας στην ευρωζώνη αναδεικνύεται σε “γραμμή Μαζινό” της ολιγαρχίας, όπως έδειξε καθαρά ο ψυχολογικός εκβιασμός του εκλογικού σώματος στις εκλογές του 2012 με το φόβητρο των “καταστροφικών” επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης εξόδου.Η ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελούσε πάντα κομβικής σημασίας στρατηγικό πρόβλημα, το οποίο όριζε σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου τα τελευταία εξήντα χρόνια: ΚΚΕ/ΕΔΑ απένατι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα/Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας των Τσιριμώκου- Σβώλου τη δεκαετία του '50, ΚΚΕ/ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΚΚΕεσωτερικού και μικρότερες, κεντροαριστερές δυνάμεις τη δεκαετία του '70, αντιθέσεις που διαθλώνται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν



Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ. Βασικό θέμα των συζητήσεων οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά.Άλλωστε η Κίνα εισάγει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινιάστηκε ένα εργοστάσιο το οποίο θα τροφοδοτεί τον αγωγό που στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα.Το Σεπτέμβριο οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν εγκαινιάσει ένα άλλο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου, το οποίο θα τροφοδοτεί τη μελλοντική γραμμή  4 του αγωγού που συνδέεται με την Κίνα και ο οποίος θα διασχίζει το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.Πηγή: Reuters

Κίνα: Συναγερμός για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας



Στους δρόμους του Πεκίνου βρίσκονται 150 επανδρωμένα οχήματα περιπολίας με άμεσο στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα σοβαρά κρούσματα βίας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην κινεζική πρωτεύουσα.Από τον Οκτώβριο έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά βίας στην Κίνα, η οποία ανησυχεί για την άνοδο των ισλαμιστών ανταρτών. Τα οχήματα περιπολίας θα σταθμεύουν σε κεντρικά σημεία και σε κυρίες αρτηριακές οδούς ελέγχοντας περιστατικά με όπλα, βόμβες και μαζική βία.Πηγή: Reuters

Εφιάλτης χωρίς αντίπαλον δέος

Η εκτόξευση του ευρωσκεπτικισμού με κύριο κερδισμένο τη λαϊκιστική Δεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου είναι προεξοφλημένη από δημοσκόπους και αναλυτές.
https://lh4.googleusercontent.com/--FkwjQDllzo/U3CHc7mx62I/AAAAAAAAEBE/gjCBAi_4qWg/w382-h436/skitso-12052014.jpg Η λογική του είναι απλή, συνθηματολογική και ευπρόσληπτη: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ευθύνεται για την κατεδάφιση της κοινωνικής συνοχής και τη συρρίκνωση της λαϊκής κυριαρχίας σε όφελος αδιαφανών και νομιμοποιημένων θεσμικών οργάνων, συνεπώς η επιστροφή στη συνοχή, στην ευημερία και στη δημοκρατία θα γίνει μόνον εκτός ΕΕ - Ευρωζώνης. Είναι μια λογική που δεν θα άντεχε τον 19ο αιώνα: Τότε υπήρχε η αυταρχική συντηρητική εθνική ενοποίηση της Γερμανίας και της Ιταλίας υπό τον Μπίσμαρκ και τον Καβούρ και ταυτόχρονα ο προοδευτικός επαναστατικός αντίλογος της Συνέλευσης της Φρανκφούρτης του 1848 και της επαναστατικής εξέγερσης των Μαντσίνι - Γκαριμπάλντι στην Ιταλία.

Stress test για Κίεβο

Μετά το δημοψήφισμα θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κρατικών αρχών και στρατιωτικών δυνάμεων, διεμήνυσε χθες μέλος της ηγεσίας των Ανατολικών Περιφερειών της Ουκρανίας.
Το στοίχημα είναι προφανές. Πρώτον, το Κίεβο δεν έχει και δεν θα έχει για το ορατό μέλλον τη δυνατότητα στρατιωτικής λύσης, εκκαθαριστικής επιχείρησης δηλαδή να συντρίψει τους εξεγερθέντες.
Δεύτερον, αν παγιωθεί μια κατάσταση πραγμάτων τύπου Οσετίας ή Αμπχαζίας, με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να αποκόπτονται από την υπόλοιπη χώρα, η Ουκρανία οδηγείται στη χρεοκοπία αν όχι σε ανθρωπιστική κρίση επιβίωσης, αν προσθέσουμε και την πολύ πιθανή πλέον διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Εκτός από τους πολίτες της χώρας που απειλούνται με λιμοκτονία, αν η Δύση δεν χορηγήσει εδώ και τώρα κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ, απειλούνται με καταστροφή οι ολιγάρχες της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των οποίων βρίσκεται στις βιομηχανίες και στα ορυχεία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Γεωπολιτικές (αν)ισορροπίες

ΠΡΙΝ από λίγες μέρες η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας. «Νέα υποβρύχια θα ενταχθούν φέτος στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και πλοία επιφανείας νέας γενιάς» δήλωσε ο κ. Σόιγκου. Παράλληλα, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28», της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη Βιέννη, ανέδειξε  (εμμέσως πλην σαφώς) το πρόβλημα: ότι δηλαδή η ΕΕ -κυρίως η Γερμανία-, αν και συμπλέει με τις ΗΠΑ, εν τούτοις έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με εμπορικούς δεσμούς ύψους 300 δισ. δολαρίων περίπου.

Πίσω από την πλάτη του Άντεναουερ «Der Spiegel»: Απόμαχοι ναζί είχαν φτιάξει «μυστικό στρατό» μετά τον πόλεμο


«Der Spiegel»: Απόμαχοι ναζί είχαν φτιάξει «μυστικό στρατό» μετά τον πόλεμοΒερολίνο: Αρχεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται το «Der Spiegel» δείχνουν, σύμφωνα με το περιοδικό, πως ναζί αξιωματικοί συντηρούσαν, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μυστικό στρατό. 
 Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει πως η δύναμη του στρατού είχε φτάσει τους 40.000 άνδρες, είχε καταρτιστεί πίσω από την πλάτη της επίσημης κυβένρησης, και στο στόχαστρό της θα έμπαινε ο εσωτερικός και εξωτερικός «κομμουνιστικός κίνδυνος».

«Δεν εμπιστευόμαστε την κατοχική Τουρκία» Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στο «Φ» -


Λευκωσία: Έντονες αντιδράσεις από κόμματα προκάλεσαν αναφορές του Αμερικανού πρέσβη, που έγιναν σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» της Κυριακής.

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στο «Φ»Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχείς τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο, με τις οποίες μας καλεί να εμπιστευτούμε την Τουρκία.«Οφείλουμε να του απαντήσουμε: είναι δύσκολο για τον κυπριακό Ελληνισμό να εμπιστευτεί την Τουρκία όταν αρνείται να συζητήσει την κατοχή, όταν αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει το θέμα του εποικισμού, της ασφάλειας, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και το εδαφικό», σημειώνει και προσθέτει, πως είναι «δύσκολο να εμπιστευτούμε την Τουρκία όταν ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής μάς λέγει να ξεχάσουμε το Βαρώσι και τον χάρτη Ανάν, υπονοώντας ότι έπονται πολύ χειρότερα στο εδαφικό.

Για τι πολεμά η Αμερική; Ο Ομπάμα κατηγορείται ότι δεν φέρεται ως ηγέτης υπερδύναμης

Η προτε-ραιότητα που δίνει ο Ομπάμα στη διπλωματία επικρίνεται από τον «Economist», που το περασμένο Σάββατο είχε τίτλο «Για τι πολεμά η Αμερική;» και έναν μισομαδημένο αετό, σύμβολο της πάλαι ποτέ αμερικανικής ισχύος, στο εξώφυλλό του.
Για τι πολεμά η Αμερική;Την Τετάρτη 28 Μαΐου στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή του Γουέστ Πόιντ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως απαιτεί το έθιμο με τους αμερικανούς προέδρους, θα δώσει τις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής για τα δύο επόμενα χρόνια της θητείας του. Το πολιτικό κλίμα είναι εχθρικό. Ο πρόεδρος κατηγορείται ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ότι δεν δείχνει πως είναι ηγέτης υπερδύναμης. Καταιγισμός επικρίσεων σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα από συνήθως ψύχραιμους σχολιαστές: τον Ιγκνάτιους στη «Washington Post», τον Λιους στους «Financial Times», τον Κάπλαν στο μπλογκ του «Politico», ακόμη και στο άρθρο των φιλοομπαμικών «New York Τimes».

Ο Πούτιν και ο μακάριος ύπνος της Δύσης

Ο ρώσος πρόεδρος «έχει κερδίσει όλες τις μάχες, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κερδίσει τον πόλεμο» εκτιμά ο «Guardian»
Ο Πούτιν και ο μακάριος ύπνος της Δύσης
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπιασε πάλι τη Δύση στον ύπνο. Η στροφή που έκανε στο θέμα του δημοψηφίσματος για την αυτονομία στην Ανατολική Ουκρανία είναι μια έξυπνη κίνηση, αν και η επιτυχία της δεν είναι εξασφαλισμένη», γράφει ο Ιαν Τρέινορ σε ανάλυση στον «Guardian». «Ο Πούτιν δρα, και η Δύση (μερικές φορές) αντιδρά. Αυτό ήταν το μοτίβο της κρίσης στην Ουκρανία, από τότε που ξέσπασε ως ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση τον περασμένο Νοέμβριο. Σε κάθε στάδιο, είτε λόγω κακών πληροφοριών είτε εξαιτίας λανθασμένων υπολογισμών και διαιρέσεων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, η Δύση πιάστηκε στον ύπνο, και κουμάντο έκανε το Κρεμλίνο» τονίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Τα δέκα χρόνια της Κύπρου στην Ευρώπη

Τα δέκα χρόνια της Κύπρου στην Ευρώπη

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ, http://www.philenews, http://www.mignatiou.com
Με τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και τα δέκα χρόνια απο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο προβληματισμός γύρω απο μιά παραπαίουσα  Ευρώπη ως ιδέα  και την ΕΕ ως θεσμό, είναι αναγκαίος όσο είναι αναπόφευκτος.
Εαν αναλογιστούμε ότι πριν μερικά χρόνια η Ευρώπη της ΕΕ παρήγαγε όλα τα αγαθά της ειρήνης–ασφάλεια, πολιτική σταθερότητα, ευημερία, ισότητα, πλουραλισμό και ανοχή της διαφορετικότητας, η σημερινή έντονη αμφισβήτηση, ο ευρωσκεπτικισμός, ακόμη και για συμμετοχή στην ΕΕ, φαντάζουν εξωπραγματικά. Και όμως συμβαίνουν όλα, ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως στη Ελλαδα, στην Ιταλία, στην Κύπρο κλπ., εκεί που παραδοσιακά η ΕΕ είχε υψηλό ποσοστό λαϊκής αποδοχής. Οι χώρες αυτές διερωτούνται, ίσως  όχι οι κυβερνήσεις αλλά σίγουρα οι λαοί, κατά πόσον θα ευρίσκοντο, ως κοινωνείες, σε καλύτερη κατάσταση εαν δεν συμμετείχαν στο πείραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κατά το ελάχιστον, εαν δεν συμμετείχαν στον Οικονομική Νομισματική Ένωση.

Οι κινήσεις της Ελλάδας για «σταθερή» Μεσόγειο

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟι παράλληλες κρίσεις στην Ουκρανία, στη Συρία και τη Λιβύη και η μεγάλη ανησυχία για την ισλαμοποίηση της Τουρκίας υπενθυμίζουν -ακόμα και στον πιο εσωστρεφή ή εφησυχασμένο Ελληνα- ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρές συμμαχίες.Οσες (δικαιολογημένες) επιφυλάξεις και αν έχει ο μέσος πολίτης για τον χαρακτήρα της σημερινής Ε.Ε. και όσα (ιστορικά) παράπονα και αν υπήρχαν για τη σχέση Ελλάδας - ΝΑΤΟ, είναι σαφές ότι η συμμετοχή μας είναι συμφέρουσα. Ενδεχόμενος αυτοϋποβιβασμός ως μέλος δεύτερης ταχύτητας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, κατά το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπληττε τη διπλωματική και αμυντική ισχύ μας σε μια κρίσιμη περίοδο.