12 Μαΐου 2014

Stress test για Κίεβο

Μετά το δημοψήφισμα θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κρατικών αρχών και στρατιωτικών δυνάμεων, διεμήνυσε χθες μέλος της ηγεσίας των Ανατολικών Περιφερειών της Ουκρανίας.
Το στοίχημα είναι προφανές. Πρώτον, το Κίεβο δεν έχει και δεν θα έχει για το ορατό μέλλον τη δυνατότητα στρατιωτικής λύσης, εκκαθαριστικής επιχείρησης δηλαδή να συντρίψει τους εξεγερθέντες.
Δεύτερον, αν παγιωθεί μια κατάσταση πραγμάτων τύπου Οσετίας ή Αμπχαζίας, με τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να αποκόπτονται από την υπόλοιπη χώρα, η Ουκρανία οδηγείται στη χρεοκοπία αν όχι σε ανθρωπιστική κρίση επιβίωσης, αν προσθέσουμε και την πολύ πιθανή πλέον διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Εκτός από τους πολίτες της χώρας που απειλούνται με λιμοκτονία, αν η Δύση δεν χορηγήσει εδώ και τώρα κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ, απειλούνται με καταστροφή οι ολιγάρχες της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των οποίων βρίσκεται στις βιομηχανίες και στα ορυχεία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Το μήνυμα των Ανατολικών Περιφερειών και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους προς τον βέβαιο νικητή της προεδρικής εκλογής στις 25-5 βαρόνο της Σοκολάτας Ποροσένκο είναι ωμό και ξεκάθαρο: αν θέλει να ηγηθεί μιας βιώσιμης χώρας, δεν μπορεί να παρακάμψει τη Ρωσία και κατά συνέπεια την ηγεσία των Ανατολικών Περιφερειών. Αν η κατάκτηση του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ προβάλλει αδύνατη για το Κίεβο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση τόσο στο Χάρκοβο προς Βορρά όσο και στις δύο κρίσιμες παραθαλάσσιες πόλεις, την Οδησσό και τη Μαριούπoλη: όποιος ελέγξει αυτά τα δύο στρατηγικής σημασίας λιμάνια, ελέγχει το σύνολο της ουκρανικής ακτογραμμής στη Μαύρη Θάλασσα.

Ετσι ερμηνεύεται η προληπτική σκληρή επίθεση του Κιέβου και στις δύο αυτές πόλεις: Αν χωρίς τη βιομηχανική καρδιά της Ανατολής η Ουκρανία δεν είναι βιώσιμη σε ορίζοντα λίγων μηνών, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα είναι χρεοκοπημένη το επόμενο πρωί. Θα υλοποιηθεί η απειλή συγκρότησης κρατικών αρχών και στρατιωτικών δυνάμεων μετά το δημοψήφισμα; Θα υπάρχει με όσα θα συμβούν μέχρι τις 25-5 περιθώριο ουσιαστικής μετεκλογικής διαπραγμάτευσης;
kapopoulos@pegasus.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ