12 Μαΐου 2014

Μια σύλληψη με «άρωμα» εκλογικής σκοπιμότητας


  Πίσω από την κράτηση και ανάκριση του «Ιρλανδού Μαντέλα» Τζέρι Ανταμς κρύβεται o τρόμος του Λονδίνου ότι η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί, μετά την αναμενόμενη ενίσχυση του Σιν Φέιν, να μπει και πάλι στον δρόμο που χαράζει η Σκοτία Adams-Gerry Του Μιχάλη Ψύλου
 Οταν το 1993 βλέπαμε στους κινηματογράφους τη συγκλονιστική ταινία «Εις το Ονομα του Πατρός» με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και την Εμα Τόμσον, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι 21 χρόνια μετά η ιστορία θα επαναλαμβανόταν ως… φάρσα. Παραμονές των ευρωεκλογών, αλλά και των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία, η τοπική αστυνομία συνέλαβε και κράτησε επί τέσσερις ημέρες τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, σε σχέση με έναν φόνο που έγινε πριν από… 42 χρόνια!

ΤΖΕΡΙ ΑΝΤΑΜΣ
 Ο 65χρονος Τζέρι Ανταμς, ο επονομαζόμενος και «Ιρλανδός Μαντέλα», που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον τερματισμό της 30χρονης αιματηρής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, θεωρήθηκε σήμερα «ύποπτος» για τη δολοφονία το 1972 μιας μητέρας δέκα παιδιών, της Τζιν Μακ Κόνβιλ, που εθεωρείτο από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙRA) «πληροφοριοδότης» του βρετανικού στρατού κατοχής. Ο Τζέρι Ανταμς αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στη δολοφονία της Μακ Κόνβιλ, χωρίς να φοβηθεί να κρύψει τις σχέσεις του με τον IRA. «Αν και ουδέποτε έχω αποστασιοποιηθεί από τον IRA και ούτε θα το κάνω στο μέλλον, είμαι αθώος στην υπόθεση της Μακ Κόνβιλ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φάρσα; Τραγωδία; Αυταρχισμός; Πανικός; Το σίγουρο είναι ότι αναβίωσαν με ανατριχιαστικό τρόπο οι μνήμες της αληθινής ιστορίας των «Τεσσάρων του Γκίλντφορντ», που πραγματεύεται η ταινία «Εις το Ονομα του Πατρός». Πρόκειται για την ιστορία των τεσσάρων αθώων ανθρώπων που καταδικάστηκαν άδικα για τις βομβιστικές επιθέσεις του IRA σε παμπ του Γκίλντφορντ, στις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες και ένας πολίτης. Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του πρωταγωνιστή της ιστορίας, Τζέρι Κόνλον, που μαζί με τον πατέρα του και άλλα δύο άτομα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ως συνεργοί στη βομβιστική επίθεση, με την οποία ουδεμία σχέση είχαν, όπως αποδείχτηκε με δραματικό τρόπο με την αθώωσή τους στο δικαστήριο.

Ποιος ωφελείται από την επίθεση στον Ανταμς;
 «Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος που οι βορειοϊρλανδικές αρχές ανακινούν σήμερα αυτή την υπόθεση εν μέσω προεκλογικής περιόδου;» διερωτάται εύστοχα η γαλλική εφημερίδα «Μοντ». Οταν μάλιστα το Σιν Φέιν καταγράφει ισχυρή άνοδο για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά αναμένεται να αποσπάσει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση στον Τζέρι Ανταμς.

Πολύ σωστά το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έκανε λόγο για μια «πολιτικά εμπρηστική κίνηση ενάντια στη δημοκρατία και την πάντα εύθραυστη ειρήνη και ισορροπία στη Βόρεια Ιρλανδία. Μια προβοκατόρικη πρωτοβουλία που προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη». Το Σιν Φέιν μετέχει στη βορειοϊρλανδική κυβέρνηση, ενώ έχει ακόμη πολλές έδρες στη Βουλή της Ιρλανδίας. Ο πρόεδρός του, Τζέρι Ανταμς, είναι επίσης βουλευτής στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Μάρτιν Μακ Γκίνες, αντιπρόεδρος της ημιαυτόνομης βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης και πρώην ηγετικό στέλεχος του IRA, κατηγόρησε μερίδα της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας ότι «αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία» και «απεχθάνεται τον Τζέρι Ανταμς». Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ελέγχεται πλήρως από τις βρετανικές αρχές. Οπως λέει ο Μακ Γκίνες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση «βρομάει λόγω εκλογικής σκοπιμότητας». Πρόκειται για μια «πολιτική σκευωρία σκοτεινών δυνάμεων» στους κόλπους της αστυνομίας.

Η ανεξαρτησία της Σκοτίας και η Βόρεια Ιρλανδία
 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση στη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς. «Εχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα Δικαιοσύνης, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία, και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

Πίσω από την επίθεση κατά του Τζέρι Ανταμς κρύβεται όμως o τρόμος του Λονδίνου ότι η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί μετά την αναμενόμενη ενίσχυση του Σιν Φέιν να μπει και πάλι στον δρόμο που χαράζει η Σκοτία. Στις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στη Σκοτία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από την Αγγλία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ξεπερνά το 40% το ποσοστό των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της πρότασης να τερματιστεί η ένωση με τη Βρετανία, η οποία διαρκεί 307 χρόνια. Το ποσοστό αυτό αυξάνει μάλιστα μήνα με τον μήνα.

Γιατί τρέμει το Λονδίνο; Η Σκοτία, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει το προνόμιο να διαθέτει στα χωρικά της ύδατα το σύνολο σχεδόν των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Τα μέχρι στιγμής γνωστά αποθέματα υπολογίζονται σε 24 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία με τις σημερινές τιμές έχουν αξία που υπερβαίνει αισθητά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Υπολογίζεται ότι για τα επόμενα 30 χρόνια μόνο τα φορολογικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπερβαίνουν κάθε χρόνο τα 4 δισεκατομμύρια λίρες – δηλαδή 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το κυβερνών Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) του πρωθυπουργού Αλεξ Σάλμοντ έχει μάλιστα ως κύριο σύνθημα ότι «το πετρέλαιο ανήκει στη Σκοτία». Αυτονομιστικό κόμμα με αριστερή, σοσιαλιστική κατεύθυνση το SNP, έχει ισχυρή ιδεολογική επιρροή από το ιρλανδικό Σιν Φέιν.

Οπως γράφει ο καθηγητής Μπινόι Κάμπμαρκ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, «ο εθνικισμός του ιρλανδικού Σιν Φέιν μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον του σκοτσέζικου SNP, αλλά η επιτυχία του συνταγματικού εθνικισμού στη Σκοτία θα επηρεάσει όλο τον κόσμο ως ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της μη βίας». Αλλωστε, το σύγχρονο εθνικιστικό κίνημα της Σκοτίας άρχισε να διαμορφώνεται τη δεκαετία του 1920 υπό την επίδραση της εξέγερσης στην Ιρλανδία.