12 Μαΐου 2014

"Χαστούκι" στην Τουρκία 40 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο

http://media.megatv.com/filesystem/images/20140512/engine/mega_LARGE_t_53761_1277573_type12250.jpg
http://www.megatv.com Στη γωνία στρίμωξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης της Τουρκία καθώς επιδίκασε αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ της Κύπρου. Ειδικότερα η Άγκυρα θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό εντός τριμήνου στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς κρίθηκε ένοχη για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο νησί και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος. Το "χαστούκι" στην Τουρκία γίνεται ακόμα πιο ηχηρό καθώς μόλις ένας δικαστής τάχθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία είχε ληφθεί τον Μάιο του 2001 από τους συνολικά 17.
Το δικαστήριο αναφέρει πως η Τουρκική Δημοκρατία πρέπεο να καταβάλει 30 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη συγγενών αγνοουμένων, ενώ εάν δεν καταβληθεί το ποσό αυτό τότε ο τόκος θα ισούται με το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ. Τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν επίσης για ηθική βλάβη προς τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για ιστορική απόφαση που συνιστά μια μορφή δικαίωσης και πρόσθεσε: "Χαιρετίζουμε την ιστορική απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει και αναγνωρίζει την ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή, την κατοχή και τις συνέπειές τους εις βάρος του κυπριακού λαού. Την ίδια στιγμή συνιστά και ένα ένα χρήσιμο εργαλείο στον εν εξελίξει διάλογο".

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να επηρεάσει πτυχές των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, αναμένεται στη Λευκωσία σε επίσκεψη ουσίας και όχι συμβολική καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει ώστε να βρεθεί λύση και επιδιώκει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για την επιστροφή της Αμμοχώστου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τον "κόλαφο" για τη χώρα του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και δεν έχει διεθνή σημασία. Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι η απόφαση είναι δεσμευτική και προσθέτει ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν εντός 90 ημερών.