Λευκωσία: Έντονες αντιδράσεις από κόμματα προκάλεσαν αναφορές του Αμερικανού πρέσβη, που έγιναν σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» της Κυριακής.

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στο «Φ»Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ατυχείς τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο, με τις οποίες μας καλεί να εμπιστευτούμε την Τουρκία.«Οφείλουμε να του απαντήσουμε: είναι δύσκολο για τον κυπριακό Ελληνισμό να εμπιστευτεί την Τουρκία όταν αρνείται να συζητήσει την κατοχή, όταν αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει το θέμα του εποικισμού, της ασφάλειας, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και το εδαφικό», σημειώνει και προσθέτει, πως είναι «δύσκολο να εμπιστευτούμε την Τουρκία όταν ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής μάς λέγει να ξεχάσουμε το Βαρώσι και τον χάρτη Ανάν, υπονοώντας ότι έπονται πολύ χειρότερα στο εδαφικό.
Το ΔΗΚΟ αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάνη, ο οποίος αναφέρεται σε «δυναμική στο Κυπριακό που δεν πρέπει να χαθεί  την ίδια ώρα που γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι, αρνείται η Άγκυρα να συζητήσει τα θέματα που ανησυχούν και απασχολούν τους Ελληνοκύπριους, αλλά  συζητά μόνο τα θέματα που την ενδιαφέρουν εκείνη, δηλαδή την διακυβέρνηση και πώς οι "χρήστες" θα κρατήσουν τις περιουσίες των προσφύγων».
Το ΕΥΡΩΚΟ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «οι υποδείξει του Αμερικανού διπλωμάτη θα έπρεπε να είναι προς την Άγκυρα για να προχωρήσει σε δραστικές, έμπρακτες ενέργειες συνεργασίας και ειλικρίνειας, ώστε να πείσει τον κυπριακό λαό να την εμπιστευτεί. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υπάρχει».
Οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για  «χοντρό δούλεμα από τον Αμερικανό πρέσβη». Είναι σαφές, σημειώνουν, ότι το λεγόμενο αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό αν δεν είναι ανύπαρκτο είναι σίγουρα προς λάθος κατεύθυνση και επικίνδυνο.
Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει, πως ο Αμερικανός πρέσβης ζητά ανοχή στην τουρκική προκλητικότητα. «Αντί να παρέμβει και να επαναφέρει στην τάξη την Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης, μας ζητά να σιωπήσουμε και να μην αντιδρούμε στις τουρκικές προκλήσεις». Η Συμμαχία διαφώνησε και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα θέματα ασφάλειας της Κύπρου.

Πηγή: Φιλελεύθερος