28 Ιανουαρίου 2016

Η τέχνη της πιρουέτας...

Πολιτική ίσον η τέχνη της διαχείρισης των συμβόλων, είχε πει ο Μιτεράν, με τον επίγονό του Ολάντ να την έχει αναγάγει στο επίπεδο μιας δύσκολης χορογραφίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων και κινήτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας, ένα πακέτο που επικρίθηκε ως προεκλογικό με μόνο στόχο να αλλάξουν τα ποσοστά στις στατιστικές αντί μέτρων για ουσιαστική επιστροφή στην ανάπτυξη που είναι αδύνατα σε εθνικό επίπεδο ή διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με απαγορευτικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Από το Νταβός ο πρωθυπουργός Βαλς ανακοίνωσε την πρόθεση της σφαγής της πιο «ιερής αγελάδας» της γαλλικής Αριστεράς, της εργάσιμης εβδομάδας των 35 ωρών, που καθιερώθηκε από τον Ζοσπέν το 1997 ως δείγμα γραφής υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων για να χρησιμεύσει επί της ουσίας ως παραβάν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Τότε η υιοθέτηση του 35ωρου είχε καλύψει την αποδοχή στη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ του «Συμφώνου Σταθερότητας», με τον Ζοσπέν να προσθέτει τις λέξεις «και Ανάπτυξης» στον τίτλο του!

Το πρόθυμο Ιράν

Το μήνυμα του προέδρου του Ιράν Ρουχανί χθες από τη Ρώμη ήταν σαφές, η Τεχεράνη είναι έτοιμη για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, το μπαλάκι είναι στην αμερικανική πλευρά. Από τη Συμφωνία για τον Διεθνή Ελεγχο του Πυρηνικού Προγράμματος της Τεχεράνης τον Ιούλιο μέχρι την πρόσφατη άρση των κυρώσεων κυριάρχησε η άποψη ότι ΗΠΑ και Ιράν δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε πλήρη εξομάλυνση με λογική κατάληξη την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Αιτία τα εσωτερικά μέτωπα, με τον Ρουχανί να είναι αντιμέτωπος με τους σκληροπυρηνικούς και τον Ομπάμα να πιέζεται από το φιλοϊσραηλινό και το σαουδαραβικό λόμπι να μην κάνει περισσότερα βήματα και μάλιστα σε μια εκλογική χρονιά.

Ο θυμός της Τουρκίας για τον Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ “παίζουν” και με τους Κούρδους


A handout picture provided by Turkish President Press office of Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and US Vice President Joe Biden (L) shaking hands in Istanbul, Turkey.  EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν στην Τουρκία προκάλεσε σοβαρή ενόχληση στην Άγκυρα ειδικά αναφορικά με τη θέση των ΗΠΑ για τη δημοκρατία στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Συρία.

Ο θυμός της Τουρκίας για τον Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ “παίζουν” και με τους Κούρδους


Η Μέρκελ κινδυνεύει: Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων


German Chancellor Angela Merkel in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET, EPA, ETIENNE LAURENT
Του Βόλφγκανγκ Μινχάου *
Η χρονιά αυτή θα είναι δύσκολη για τη Γερμανία, μια χρονιά όπου μπορεί να αποδειχθεί ότι η πολιτική που ασκούνταν μέχρι τώρα είναι ανεφάρμοστη. Και η πιο ανεφάρμοστη πολιτική είναι τα ανοιχτά σύνορα που εξήγγειλε πέρυσι η καγκελάριος Μέρκελ για τους Σύρους πρόσφυγες.

Ισραήλ: Ο αξιόπιστος και ο άλλοτε ξεχασμένος γείτονας»


Ο τέως πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία ΔΗΣΥ
Του ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ*
Όταν το 1994 η Κύπρος έκανε το βήμα να ανοίξει πρεσβεία στο Ισραήλ, με υπουργό Εξωτερικών τον Αλέκο Μιχαηλίδη επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη -θέτοντας έτσι τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών σε ένα άλλο επίπεδο-, η κυπριακή κοινωνία αντιμετώπισε την τότε σοφή -όπως αποδεικνύεται σήμερα- απόφαση με προβληματισμό και ίσως και με καχυποψία.

Τουρκικά μαχητικά πάνω από Ίμια-Καλόλιμνο


Ελληνικό μαχητικό F-16. Φωτογραφία αρχείου ΠΑ.Ελληνικό μαχητικό F-16. Φωτογραφία αρχείου ΠΑ.
Σε νέα σοβαρή πρόκληση προχώρησε η Τουρκία πάνω από τα Ίμια, λίγες ημέρες πριν την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θυσία τριών αξιωματικών του Ναυτικού, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός που έριχνε στεφάνι στην περιοχή ο υπουργός Άμυνας από ελικόπτερο.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, επικαλούμενος ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά μαχητικά F-16, πραγματοποίησαν υπέρπτηση του νησιού Καλόλιμνος, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών.
http://mignatiou.com/2016/01/tourkika-machitika-pano-apo-imia-kalolimno/ 

Πονοκέφαλος για Τουρκία; Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συμφώνησαν για ενέργεια, αγωγό ΦΑ


Οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ κατά την τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία. Φωτογραφία Φιλελεύθερος
Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος – Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους στη Λευκωσία.
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε ιστορική ενώ τόνισε ότι δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής για προώθηση των κοινών θεμάτων.

Η Τουρκία εμπλέκεται στην πτώση του Ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά λένε Ρώσοι κατάσκοποι


Image

Τουρκική εμπλοκή στην πτώση του Ρωσικού αεροσκάφους που κατέρριψαν οι τζιχαντιστές,στο Σινά, βρήκαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ρωσικοί S-400 στα τουρκικά σύνορα


Image

Μια πραγματικά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για την Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας, επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ που παρακολουθούν αυτές τις μέρες την προέλαση των συριακών δυνάμεων στις περιοχές των Τουρκομάνων, οι οποίοι κυνηγημένοι καταφεύγουν κατά χιλιάδες στο τουρκικό έδαφος.

Ντιγιάρμπακιρ: Πόλεμος και κατοχή

Ένας πόλεμος σε μια συνοικία της πόλης. Μια πόλη σε κατοχή. Ένας πόλεμος στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ. Το Ντιγιάρμπακιρ σε κατοχή.