28 Μαΐου 2014

«Ευρωπαϊκή» Ελλάδα 2014: επάνοδος στην ξενοκρατία


Του Κώστα Ζώρα* Η μετεμφυλιακή Ελλάδα 1950-1974 ως ζώσα πραγματικότητα πολιτικού συστήματος είχε δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά: Ατελή δημοκρατική διαδικασία, τουτέστιν «καχεκτική δημοκρατία» και απροκάλυπτη παρέμβαση του ξένου παράγοντα. Αμφότερα χάριν των συμφερόντων της οικονομικής και κοινωνικής ολιγαρχίας και των πολιτικών εκφραστών της.
 Κεντρικές εκφάνσεις της αμερικανικής ξενοκρατίας μετά τον εμφύλιο:
 1951-1952: Υπονόμευση και πτώση του κέντρου και της κυβέρνησης Πλαστήρα. Επιβολή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Ανοδος του Παπάγου στην εξουσία.
 1955: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Καραμανλή αντίθετα προς κάθε συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη.
 1958-1963: Ακύρωση της εκλογικής επιτυχίας της ΕΔΑ. Το παρακράτος εν δράσει. Εκλογές βίας. Δολοφονία Λαμπράκη.
 1965: Τελεσίδικη σύγκρουση βασιλέως και Γ. Παπανδρέου. Ανατροπή της κυβέρνησης του Κέντρου. Αποστασία. Εξόντωση της Κεντροαριστεράς υπό τον Α. Παπανδρέου και της ΕΔΑ.
 1967: Επέμβαση του στρατού. Αμερικανικού τύπου δικτατορία.
 1974: Οι μεγάλοι πολιτικοί πρωταγωνιστές της μετάβασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία διακηρύσσουν τη διακαή επιθυμία τους για θεμελίωση εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας.
 Ο Κ. Καραμανλής συνδέει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ με την απαλλαγή της χώρας από τους ξένους προστάτες.

Τσίπρας στον ΣΕΒ: Δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση χωρίς τη γνώμη μας

Η σε αποδρομή κυβέρνηση δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί - Έχουμε δύσβατο δρόμο θα παραλάβουμε καμένη γη
Τσίπρας στον ΣΕΒ: Δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση χωρίς τη γνώμη μας



Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει ρόλο στις μείζονες κυβερνητικές επιλογές έως τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών την οποία ζητεί επιμόνως. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κυβέρνηση σε «αποδρομή» τον συνασπισμό Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε της θέσης ότι μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε «βάρος της κοινωνίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις» και να δεσμεύει, όπως είπε τις τις επόμενες γενιές με μια δήθεν διαπραγμάτευση. Επικαλούμενος τον διεθνή Τύπο, τόνισε ότι η «νίκη ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την Ελλάδα σε καλύτερη διαπραγμάτευση στο θέμα του χρέους».

Ντάισελμπλουμ: «Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα για το πρωτογενές πλεόνασμα» «Μικρή σημασία έχει για έναν πολίτη που αγωνίζεται να επιβιώσει»


Ντάισελμπλουμ: «Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα για το πρωτογενές πλεόνασμα»
«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα. Για εμάς στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη, τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Ισπανό που έχασε την δουλειά του ότι υπάρχει μικρή μείωση της ανεργίας στην πατρίδα του, ή σε έναν Ιρλανδό, του οποίου το σπίτι έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του, ότι σημειώνεται μικρή άνοδος των τιμών των ακινήτων», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο.Τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται μεν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, «προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ισχυρή ανάπτυξη, αυτή τη φορά σε βιώσιμη βάση» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Γνώμη: Ενα μήνυμα συστημένο


Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική». Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές μπορεί να το έλαβαν πολλοί και να το διάβασαν κατά το δοκούν, όμως το… γράμμα ήταν συστημένο.Η ανάγνωσή του από την κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική, για να αποφευχθούν λάθη που ενδεχομένως «στοιχίσουν». Το διακύβευμα ήταν, είναι και θα είναι η οικονομία.Αν μάλιστα γίνει μια ευρύτερη προβολή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη μέλη, θα συνειδητοποιήσει και ο πιο δυσκολόπιστος ότι η οικονομία επηρέασε τα εκλογικά σώματα, ακόμη και σε χώρες που δεν τις έχει αγγίξει η κρίση σε μεγάλη έκταση, όπως η Γαλλία.Εύλογα θα σκεφτεί κάποιος, βέβαια, ότι ύστερα από τόσα χρόνια φοροεπιδρομών, μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, «χαρατσιών» και εξοντωτικών προστίμων, είναι λογικό ότι η ψήφος μόνο την πολιτική δεν θα αφορούσε.Ομως ο λαός έδωσε τέτοια αποτελέσματα που δεν επιδέχονται παρερμηνειών.

Νέες αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ λόγω Ερντογάν Τινάζει στον αέρα την τουρκοισραηλινή επαναπροσέγγιση


Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια νέα απόφαση ενός δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την Δευτέρα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τέσσερις υψηλόβαθμους στρατηγούς του ισραηλινού στρατού. Οι Τούρκοι δικαστές ζητούν την βοήθεια της Ίντερπολ για την άμεση σύλληψη του πρώην επιτελάρχη του Ισραήλ, Ράου Αλούφ Γκαμπριέλ Ασκενάζι, του πρώην αρχηγού του πολεμικού στόλου του Ισραήλ, Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ, του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Άμος Γιαντλίν καθώς και του πρώην αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ Αβισχάϊ Λεβί. 

Επίλεκτα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Αφρικανούς

Ανδρες του στρατού του Νίγηρα εκπαιδεύονται από Ευρωπαίο αξιωματικό.ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES
Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται εν μέρει από μυστικά κονδύλια του Πενταγώνου, βρίσκεται υπό την επιχειρησιακή αιγίδα μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και αφορά την εκπαίδευση στρατιωτών σε Λιβύη, Νίγηρα, Μαυριτανία και Μάλι. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι η δημιουργία εγχώριων επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων, ικανών να αντιμετωπίσουν τη δράση οργανώσεων όπως είναι η Μπόκο Χαράμ σε Νιγηρία και Καμερούν.

Το πόκερ της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως στους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών. Σκληρό πόκερ σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προεδρία της Κομισιόν.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την ενίσχυση του «ευρωσκεπτικιστικού» και «ευρωκριτικού» ρεύματος αναγκάζει τις δύο μεγάλες οικογένειες, αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωπαίων Σοσιαλιστών να συνεργασθούν στενότερα προκειμένου να περάσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρότζεκτ. Αναλυτές, όπως ο Κλάους Ντίτερ Ζον από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής εκτιμούν ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρει ένα modusvivendiγια να λειτουργήσει. Εκεί, ωστόσο, που αναμένεται να σημειωθούν δυσκολίες, εξαιτίας της ισχυρής ψήφου διαμαρτυρίας στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν μιλάει για την Πρώτη Δημοκρατία της χώρας

Συνέντευξη του κυρίου Rahman Mustafayev στο vima.gr με την ευκαιρία της εθνικής εορτής
Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν μιλάει για την Πρώτη Δημοκρατία της χώρας Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, κ. Rahman Mustafayev μιλάει στο vima.gr για την πρώτη Δημοκρατία στην Ανατολή.

- κύριε Πρέσβη, στις 28 Μαΐου το Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει την εθνική εορτή, την Ημέρα της Δημοκρατίας. Πείτε μας λίγα λόγια για την ημερομηνία αυτή.
Η Ημέρα της Δημοκρατίας είναι η κύρια επίσημη αργία στη χώρα μας. Την ημέρα αυτή γιορτάζεται επισήμως η επέτειος της ανακήρυξης της Πρώτης Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, την 28 Μαΐου 1918.

Επιστροφή στην αφετηρία;

Οι πολύνεκρες συγκρούσεις στο Ντανιέτσκ είναι μια αιματηρή κατοχύρωση θέσεων πριν από την επερχόμενη υποχρεωτική και για τις δύο πλευρές διαπραγμάτευση.
http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140525/engine/newego_LARGE_t_1101_54349376_type12128.jpg Η σοκολάτα ROSEN είναι το πιο δημοφιλές προϊόν του ομίλου Ποροσένκο με κύριο εξαγωγικό προορισμό τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων των ολιγαρχών Ταρούτα και Αχμέτοφ βρίσκονται στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ.
Ετσι οι ολιγάρχες με εκπρόσωπο τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο, αφού έδιωξαν τον Γιανουκόβιτς που απειλούσε την παντοδυναμία τους καθώς προωθούσε τα δικά του «νέα τζάκια», οφείλουν να κάνουν το επόμενο βήμα για την κατοχύρωση των συμφερόντων τους: να διαβεβαιώσουν τον Πούτιν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δεν θα βρεθεί απέναντι στην Ρωσία, και να λάβουν ως αντάλλαγμα τη διατήρηση της ενότητας της χώρας με παροχή διευρυμένης αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗΣ Διχασμός στην Ευρώπη για τη λιτότητα

Σε ευρωδιχασμό για τη λιτότητα εξελίχθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία άρχισε να συζητά χωρίς, όμως, κοινή θέση για τον διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη χώρα του αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέμεινεO Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη χώρα του αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε ότι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότηταςΣτο μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, με το σοκ της ανόδου ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, οι «28» εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με τη συνταγή που θα εφαρμοστεί.

Τυφλή οργή και νοσταλγία

Η ΕΕ - Ευρωζώνη του 2014 τρεις ημέρες μετά τις όγδοες ευρωεκλογές δεν θυμίζει σε τίποτε τη Δυτική Ευρώπη του 1979 όταν το Ευρωκοινοβούλιο ανεδείχθη για πρώτη φορά από τις κάλπες, ούτε την Ευρώπη του Μάαστριχτ, ούτε καν την ΕΕ των «27» στην αρχή της κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008. Η ΕΕ - Ευρωζώνη σήμερα βλέπει, μετά την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και το κράτος πρόνοιας, να απειλούνται η πολιτική σταθερότητα και η δημοκρατική ομαλότητα με πολιορκητικό κριό τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.
Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών σχηματισμών στην ΕΕ κινείται με τη ρητορική του παρελθόντος. Κεντροδεξιά και Σοσιαλδημοκρατία ερίζουν για τη διανομή ενός μερίσματος πλούτου που δεν υφίσταται στα μεγέθη του χθες γιατί διανέμεται σε παγκόσμια κλίμακα και διεξάγουν μία εικονική συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης της Ευρωζώνης, την ώρα που οι κρίσιμες επιλογές διαμορφώνονται εξωθεσμικά πέραν του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου στο Βερολίνο.