28 Μαΐου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗΣ Διχασμός στην Ευρώπη για τη λιτότητα

Σε ευρωδιχασμό για τη λιτότητα εξελίχθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία άρχισε να συζητά χωρίς, όμως, κοινή θέση για τον διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη χώρα του αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέμεινεO Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη χώρα του αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε ότι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότηταςΣτο μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, με το σοκ της ανόδου ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, οι «28» εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με τη συνταγή που θα εφαρμοστεί.
Από τη μία πλευρά οι Σοσιαλιστές, κυρίως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ζήτησαν στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε αμετανόητη και απάντησε στους Σοσιαλιστές με την πάγια θέση του Βερολίνου ότι ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Την αποδόμηση της Ευρώπης ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τερματιστεί ο υπερσυγκεντρωτισμός των Βρυξελλών και να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, αλλά με τη συνταγή του Λονδίνου που αφορά την προώθηση της ενιαίας αγοράς.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μ. Σουλτς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπό όρους μπορεί να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μ. Σουλτς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπό όρους μπορεί να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Σύμφωνα με τον Ντ. Κάμερον, η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα. Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν υπερβολικά είπε και τόνισε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη-μέλη με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.
Για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να πήρε χθες τη διερευνητική εντολή από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής να ξεκινήσει διαβουλεύσεις προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο πρόσωπό του, ωστόσο αυτό δεν προδικάζει το αποτέλεσμα.

Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες ούτε να παρεμβαίνουν υπερβολικά, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες ούτε να παρεμβαίνουν υπερβολικά, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον
Eντολή σε Γιούνκερ
Κι αυτό γιατί την εντολή την πήρε θεσμικά, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που τον επέλεξε κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Για να γίνει πρόεδρος ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ θα πρέπει να πείσει και τα κράτη-μέλη και τις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής. Το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς ομάδας για την προεδρία της Κομισιόν επαναβεβαίωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία όμως προσέθεσε ότι «καμία ομάδα δεν έχει την πλειοψηφία κι έτσι ένα από τα ζητούμενα είναι να βρεθούν ευρείες πλειοψηφίες». Σύμφωνα με τη Μέρκελ, τώρα πρέπει να τεθούν οι παράμετροι για τη διαδικασία εξεύρεσης ευρείας πλειοψηφίας.
Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η υποψηφιότητα Γιούνκερ, δυνατό αουτσάιντερ θεωρείται η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπασκάουτε, η οποία παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ως συμβιβαστική λύση.
Είναι εν ενεργεία αρχηγός κράτους, που επανεξελέγη μάλιστα πρόσφατα και ικανοποιεί όσους υποστηρίζουν ότι, ύστερα από 10 χρόνια προεδρίας Μπαρόζο, από τον Νότο η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στον κοινοτικό Βορρά. Παράλληλα, χωρίς να είναι επισήμως μέλος του ΕΛΚ, ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και ενστερνίζεται τις γερμανικές θέσεις σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας. Στα υπέρ της ότι η Λιθουανία μπαίνει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ τον επόμενο χρόνο και ότι έχει πρωτοστατήσει στην ΕΕ στο αντιρωσικό μέτωπο κατά της Ουκρανίας. Βασικό της ατού είναι επίσης ότι έχει εμπειρία στον χώρο της Κομισιόν ως πρώην επίτροπος για θέματα του κοινοτικού προϋπολογισμού, που χειρίστηκε μάλιστα τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2014-2020.
Στην ονοματολογία που καλλιεργείται παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες έχει πέσει το όνομα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όμως συναντά ισχυρές αντιδράσεις από τις μνημονιακές χώρες. Στο τραπέζι έχει πέσει και η υποψηφιότητα της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ Σμιντ, η οποία όμως έχει το «μειονέκτημα» να προέρχεται από τη Σοσιαλιστική ομάδα και να είναι χώρα εκτός ευρώ.

«ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ»
Σουλτς: Στήριξη σε Γιούνκερ υπό όρους
Το πρόγραμμα και όχι το πρόσωπο είναι αυτό που προέχει για την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν αποσαφήνισαν κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Με την αναφορά τους «όποιος δώσει υπογραφή ότι περνάμε σε αναπτυξιακές πολιτικές θα πάρει και την ψήφο μας» ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της ομάδας στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι υπό όρους μπορεί να στηρίξουν τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ.
Οι σοσιαλιστές θα υποστηρίξουν τον Γιούνκερ αν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο Χ. Σβόμποντα.
Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν υπό τη σκιά της ανόδου των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές, που επηρέασαν τις συζητήσεις των «28» για τη διαδοχή Μπαρόζο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά. Είναι επείγουσα ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανεργίας, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε από την Ευρώπη «να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία». Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες, θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, και αλλού, που θα ταχθούν κατά της Ευρώπης.
«Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη. Χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο Φρ. Ολάντ.

Ρέντσι: Αλλαγή πολιτικής
Εξαιρετικά δυναμική ήταν η παρουσία στη Σύνοδο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχοντας τον «αέρα» του 40% που απέσπασε στις εκλογές της Κυριακής, χάρη στη στροφή της οικονομικής πολιτικής που έκανε στη χώρα του δίνοντας έμφαση στην τόνωση της οικονομίας, ζήτησε «εδώ και τώρα» αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ.
Θα πρέπει μέσα στις επόμενες βδομάδες να υπάρξει ένας οδικός χάρτης που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η ιταλική προεδρία που θα διαδεχτεί την ελληνική την 1η Ιουλίου θα προωθήσει την υλοποίηση των αποφάσεων, ανέφερε ο κ. Ρέντσι.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μήνυμα Σαμαρά για ανάπτυξη και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Περισσότερη ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών χρειάζονται σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη χθεσινή έκτακτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ προσέθεσε: «Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που νίκησε τις εκλογές θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο οποίος με μία λέξη είναι ανάπτυξη». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την είσοδό του στον χώρο της συνεδρίασης της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέφερε ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές δεν μπορεί να είναι άλλο από την ανάγκη χάραξης αναπτυξιακών πολιτικών.

Εξοδος από τη λιτότητα
Το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι η έξοδος από τις πολιτικές λιτότητας και η εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης να γίνει σεβαστή η κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή να δοθεί αρχικά η δυνατότητα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου σε δύναμη κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, να διαμορφώσει πλειοψηφία και αυτό να ληφθεί υπ' όψιν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που η προσπάθεια δεν πετύχει, η διαδικασία να συνεχιστεί με τον Μάρτιν Σουλτς.
Βρυξέλλες Β. Δεμίρης