28 Μαΐου 2014

Νέες αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ λόγω Ερντογάν Τινάζει στον αέρα την τουρκοισραηλινή επαναπροσέγγιση


Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μια νέα απόφαση ενός δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης έρχεται να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την Δευτέρα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τέσσερις υψηλόβαθμους στρατηγούς του ισραηλινού στρατού. Οι Τούρκοι δικαστές ζητούν την βοήθεια της Ίντερπολ για την άμεση σύλληψη του πρώην επιτελάρχη του Ισραήλ, Ράου Αλούφ Γκαμπριέλ Ασκενάζι, του πρώην αρχηγού του πολεμικού στόλου του Ισραήλ, Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ, του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Άμος Γιαντλίν καθώς και του πρώην αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ Αβισχάϊ Λεβί. 

Οι Τούρκοι δικαστές ζητούν από την Ίντερπολ να βοηθήσει την τουρκική κυβέρνηση για την άμεση σύλληψη των τεσσάρων υψηλόβαθμων στρατηγών, οι οποίοι εμπλέκονται στην Υπόθεση Μαβί Μάρμαρα. Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου έρχεται στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Μαβί Μάρμαρα από την τουρκική δικαιοσύνη. Αμέσως μετά το συμβάν, η τουρκική κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει τους Τούρκους δικαστές.
 

Η νέα κίνηση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο που με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, οι δυο χώρες επιχειρούν να δρομολογήσουν την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Την προηγούμενη περίοδο, ο τουρκικός και ο ισραηλινός τύπος τόνισαν ότι πλέον είναι ζήτημα χρόνου η επιστροφή του Τούρκου και του Ισραηλινού Πρέσβη στην Άγκυρα και στο Τελ Αβίβ. Την ίδια περίοδο, οι δυο χώρες πραγματοποίησαν εντατικές διαβουλεύσεις για να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων, τις οποίες έχει αποδεχθεί να πληρώσει το Τελ Αβίβ στις οικογένειες των θυμάτων της Υπόθεσης του Μαβί Μάρμαρα στα πλαίσια του επίσημου συγγνώμη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. 
 

Γιατί τώρα; Σε τι στοχεύει η Άγκυρα;
Η άκρως σημαντική πρωτοβουλία της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία ετοιμάζεται για την νέα προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών. Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του κόμματος του για τις προεδρικές εκλογές. Σε λίγες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η νέα κίνηση ενδέχεται να εντάσσεται σε πλαίσια της προσπάθειας της ενίσχυσης της κομματικής βάσης της κυβερνητικής παράταξης.

Τι σημαίνει για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο;Το Τελ Αβίβ αντέδρασε σε υψηλούς τόνους στην νέα πρωτοβουλία της Άγκυρας. «Λάβαμε το μήνυμα της Άγκυρας», υπήρξε το μήνυμα της ισραηλινής πλευράς, η οποία δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία έρχεται σε μια περίοδο που το Ισραήλ έχει στραμμένη την προσοχή του στην ενδυνάμωση των σχέσεων του με την Τουρκία και ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις πτήσεις του εθνικού, ισραηλινού φορέα αερομεταφορών στην Κωνσταντινούπολη. Το Τελ Αβίβ ζήτησε από την Ίντερπολ να μην λάβει υπόψη του το τουρκικό ένταλμα. Όλα δείχνουν βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής ανατροπής με περιφερειακές διαστάσεις. Κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ πλέον έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.