28 Μαΐου 2014

Γνώμη: Ενα μήνυμα συστημένο


Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική». Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές μπορεί να το έλαβαν πολλοί και να το διάβασαν κατά το δοκούν, όμως το… γράμμα ήταν συστημένο.Η ανάγνωσή του από την κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική, για να αποφευχθούν λάθη που ενδεχομένως «στοιχίσουν». Το διακύβευμα ήταν, είναι και θα είναι η οικονομία.Αν μάλιστα γίνει μια ευρύτερη προβολή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη μέλη, θα συνειδητοποιήσει και ο πιο δυσκολόπιστος ότι η οικονομία επηρέασε τα εκλογικά σώματα, ακόμη και σε χώρες που δεν τις έχει αγγίξει η κρίση σε μεγάλη έκταση, όπως η Γαλλία.Εύλογα θα σκεφτεί κάποιος, βέβαια, ότι ύστερα από τόσα χρόνια φοροεπιδρομών, μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, «χαρατσιών» και εξοντωτικών προστίμων, είναι λογικό ότι η ψήφος μόνο την πολιτική δεν θα αφορούσε.Ομως ο λαός έδωσε τέτοια αποτελέσματα που δεν επιδέχονται παρερμηνειών.
Το «γράμμα» που έστειλε στην κυβέρνηση είναι ευανάγνωστο: «Αλλάξτε γρήγορα τη φορολογική πολιτική γιατί η “πόρτα” της εξόδου έχει ανοίξει» και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πολλά χρονικά περιθώρια για να μη δράσει.Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες, αποτελεσματικές και στοχευμένες στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, στη μείωση της ανεργίας.Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα χτυπήσουν «κόκκινο» το επόμενο δίμηνο, με δεδομένο ότι επίκεινται τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος που θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από τον Ιούλιο, αλλά και ο νέος φόρος ακινήτων, του οποίου η πρώτη δόση επίσης θα πρέπει να καταβληθεί τέλος Ιουλίου.Επομένως οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι αποφασιστικές στη φορολογία και άμεσες. Οχι στο τέλος του έτους ψηφίζουμε ένα ακόμη φορολογικό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος και οι ελαφρύνσεις θα έρθουν από το 2016.

Εδώ όμως ξεκινάνε τα δύσκολα, γιατί ο λογαριασμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον… ξενοδόχο, δηλαδή την τρόικα.Ομως εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, έχει μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτεί, όχι το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι κάλπες σε όλη την Ευρώπη και να πιέσει προς την κατεύθυνση στήριξης κοινωνικών δράσεων και πολιτικών.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν ήδη για αλλαγή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών που ακόμη θέλουν την Ευρώπη.
Επομένως η ευκαιρία και για την κυβέρνηση είναι μοναδική για να ζητήσει τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους, αλλά και χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες. Είναι τώρα η πιο κατάλληλη στιγμή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr