01 Απριλίου 2016

Η κρίση της βρετανικής χαλυβουργίας συναντά το Brexit

Η κρίση της βρετανικής χαλυβουργίας συναντά το Brexit
Του Κώστα Ράπτη-Η απόφαση του ινδικού ομίλου Tata να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές του στη Βρετανία αποτέλεσε, καίτοι προβλέψιμη, το απόλυτο σοκ για την κυβέρνηση Cameron. Όχι μόνο γιατί απειλείται με θάνατο η βρετανική χαλυβουργία, αλλά και γιατί περιπλέκεται, λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, η συζήτηση περί Brexit.Η προοπτική άμεσης απώλειας 15.000 θέσεων εργασίας (που μπορούν να ανέλθουν σε 40.000, αν συνυπολογιστεί η αλυσίδα προμηθευτών της Tata Steel) είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν – εκτός ίσως από τον Βρετανό υπουργό Επιχειρήσεων Sajid Javid, ο οποίος παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης του ινδικού ομίλου προγραμμάτισε ολιγοήμερες διακοπές, σε συνέχεια υπηρεσιακού ταξιδιού στην Αυστραλία, όπου μετέβη συνοδευόμενος από την κόρη του...

Ο Ερντογάν έτοιμος για το μεγάλο λάθος με τους Κούρδους

Ο Ερντογάν έτοιμος για το μεγάλο λάθος με τους Κούρδους Η υπερβολική αυτοπεποίθηση από την συμφωνία με την Ε.Ε. οδηγεί την Τουρκία σε ριψοκίνδυνες πολιτικές έναντι των Κούρδων. Το χαρτί του εθνικισμού και η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας. Πως μπορεί να δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στην Συρία με την στήριξη των ΗΠΑ.Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση ότι έχει αποκαταστήσει τις φθαρμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., παρά την αγανάκτηση του για το τραγούδι και το βίντεο κλιπ της γερμανικής τηλεόρασης που σατιρίζει την αυταρχική και αυτάρεσκη διακυβέρνηση του.Είναι μια αυτοπεποίθηση που εδράζεται στον πανικό της Ευρώπης για τα κύματα των Σύρων προσφύγων που καταφθάνουν από την Τουρκία προς την Ε.Ε., που δίνει στον κ. Ερντογάν το πάνω χέρι για όσο καιρό υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να τα περιορίσει.

New Yorker: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε δικτατορία - Αποτυχημένο και αυταρχικό τον χαρακτήρισε ο Ομπάμα

New Yorker: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε δικτατορία - Αποτυχημένο και αυταρχικό τον χαρακτήρισε ο Ομπάμα - MediaΣκληρή επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο εξαπολύει ο New Yorker. Σε άρθρο του για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι παραμένει στοίχημα εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη χωρίς να δεχθεί την διαπόμπευση που του αρμόζει και καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να εγκαταλείψει τη γλώσσα της διπλωματίας και να ξεκαθαρίσει ότι ένας ηγέτης που φυλακίζει δημοσιογράφους και τους αντιπάλους του, εξοπλίζει την Αλ Κάιντα και βομβαρδίζει Κούρδους δεν μπορεί να είναι φίλος των ΗΠΑ.
Στα χαρτιά, γράφει ο New Yorker, ο Ερντογάν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μία μοντέρνα χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι φαντάζονται ότι αποτελεί μία γέφυρα για τη Μέση Ανατολή. Όταν ο Ερντογάν εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας το 2003, πολλοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπηρετήσει ένα δημοκρατικό μοντέλο που θα αποτελούσε παράδειγμα για τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες.

Από τα Ηλύσια... στα Τάρταρα!


https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzrBEqlTHvZEDUy1-pyTZt1SIKW2610OBmG0Q-l1JdU39pdAMp3A
Από το Μέγαρο των Ηλυσίων στα Τάρταρα μιας ήδη κλειδωμένης και μη αντιστρέψιμης ταπεινωτικής ήττας φαίνεται να είναι ο πολιτικός ορίζοντας του προέδρου της Γαλλίας Ολάντ. Προχθές Τετάρτη 30/3 ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα έδινε τη δυνατότητα αφαίρεσης της ιθαγένειας από γηγενείς Γάλλους με διπλή υπηκοότητα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση. Δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει ούτε τη συναίνεση της Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί, ενώ άγνωστος αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών των Σοσιαλιστών ήταν έτοιμος για ανταρσία.

Λόγια σταράτα

Γιάννης ΠανούσηςΓράφουμε πάλι συνθήματα στους τοίχους..Οι μέρες γίνηκαν πάλι δύσκολες Πρέπει ν΄ ανάβουμε κλεφτοφάναρα Πρέπει να σκάβουμε πάλι καταφύγιο Χρ. Ρουμελιωτάκης, Μέρες του ’67.
Η σταδιακή εσωστρέφεια των κομμάτων δεν μπορούσε παρά να καταλήξει στην εμπέδωση και αναπαραγωγή μηχανισμών, η στελέχωση των οποίων εναποτέθη σε «ιδιωτικού χαρακτήρος» επιλογές (συγγενικές, επαγγελματικές, πελατειακές).Τα στελέχη ασχολούνται  πρωτευόντως με την (αυτο)εξυπηρέτηση του κλειστού τύπου κυκλώματος  αρχηγικής εξουσίας, δευτερευόντως με την εκλεγμένη κομματική ή κυβερνητική ηγεσία και τριτευόντως (ή καθόλου) με την επεξεργασία θέσεων (μερικά μάλιστα κατέχουν και δημόσια θέση και έτσι «κράτος» και «αντικράτος» ταυτίζονται).Οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν από τη μια πλευρά περισσότερο χαλαρή σχέση «κόμματος- στελέχους» (με βάση την αρχή της ειλικρινούς συν-λειτουργίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης) και από την άλλη λιγότερο συγκεντρωτικό «κομματικό μόρφωμα».Πρέπει ν’αλλάξουμε παράδειγμα.Να διαμορφώσουμε άλλα σχήματα.

Ο Πόλεμος δεν μιλάει ελληνικά



Σκίτσο στο enikos της 15ης/12/2015. Οχι, η γελοιογραφία δεν είναι προφητική, φαινότανε το πράγμα. Το δυσάρεστο ήταν και είναι η εθελοτυφλία που επιδεικνύουν οι επιμηθείς και μηδέποτε προμηθείς.

Η μαντίλα, η ξεφτίλα και η μαυρίλα


    Η άποψη της στήλης και του γράφοντος – και το θέτουμε εκ προοιμίου ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις ή χάσματα στις σχέσεις της μεταξύ μας ειλικρίνειας – είναι ότι οι άνθρωποι παύουν να έχουν την ανάγκη του Θεού, όταν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους, ως ζωντανοί πρωταγωνιστές μιας πλατιάς, συλλογικής και απελευθερωτικής προοπτικής που δεν έχει για έμβλημα την μετά θάνατο ζωή αλλά τη ζωή – ζωή.

Χρήστος Λεοντής: Ντρέπομαι!

leontis1 Ανοιχτή επιστολή του συνθέτη στον υπουργό Πολιτισμού για την τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ Αθηνών
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, έστειλε ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, με αφορμή την επιλογή του Γιαν Φαμπρ, ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ και του προγράμματος που παρουσίασε.
«Κύριε Υπουργέ, οι επιλογές σας, – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση – σε πρόσωπα που καλείτε από……το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο!!

Σκόπια: Να συζητήσουμε το όνομα αν η Τουρκία δεχθεί την ίδρυση κουρδικού κράτους

Image
Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ
Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων
Είναι πράγματι δύσκολη η διεξαγωγή του δημόσιου διαλόγου με όρους Λογικής. Και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει:παρά την εξέλιξη της Τεχνολογίας και ειδικότερα του τομέα της επικοινωνίαςπαρά το γεγονός πως πέρασαν χιλιάδες χρόνια, από την πρώτη φορά που η ανθρωπότητα γεύτηκε τα καλά της Δημοκρατίας στην Αθήνα του Περικλή παρά το ότι είμαστε τυχεροί και μιλάμε την ελληνική γλώσσα η οποία σου επιτρέπει να ακριβολογείς (άμα το θες και άμα προσπαθήσεις) με πολύ πιό εύκολο και φυσικό τρόπο από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Συνεχίζω να επιθυμώ την διεξαγωγή του ανοιχτού, δημόσιου κοινωνικού διαλόγου με όρους Λογικής. Η άποψη μου ήδη από το 1993 ήταν και παραμένει πως η Ελλάδα δεν έπρεπε και δεν πρέπει να αποδεχτεί ονομασία για τα Σκόπια η οποία θα περιείχε με οποιονδήποτε τρόπο την λέξη Μακεδονία.

Διεθνής Αμνηστία: Αναγκαστικές επαναπροωθήσεις από την Τουρκία στη Συρία

H Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Τουρκία ότι από τον Ιανουάριο στέλνει συστηματικά στη Συρία με τη βία πρόσφυγες, χωρίς να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, η Οργάνωση κατηγορεί την Άγκυρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους τελευταίους μήνες καθημερινά εξαναγκάζει Σύρους να επιστρέφουν στην χώρα τους παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Κουρδιστάν ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία - Η απόφαση έχει ληφθεί - η Άγκυρα το ανέχεται


Image
 Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στο θέμα της ίδρυσης κουρδικού κράτους στην περιοχή βόρεια από το Χαλέπι και νότια της Τουρκίας, όπου υπάρχουν οι κουρδικοί πληθυσμοί. Από την μια πλευρά, οι Αμερικανοί φρόντισαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς να ανοίξουν το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας να κατακτήσουν τα εδάφη στην περιοχή της πόλης Αζάζ. Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό ότι η Τουρκία, που τον περασμένο μήνα βομβάρδιζε τους Κούρδους σε αυτό το σημείο, όχι απλά δεν κινήθηκε στρατιωτικά, αλλά μάλλον έχει λάβει το μήνυμα να μην αντιδράσει, καθώς φαίνεται να προχωρά η ίδρυση του Κουρδικού κράτους, ακόμα και με σιωπηρή αποδοχή των Ρώσων. Οι αμερικανοί διαμήνυσαν στους Τούρκους ότι πρόκειται να προχωρήσουν, και φαίνεται ότι οι Τούρκοι εοτιμάζονται να πιούν και αυτό το πικρό ποτήρι.