01 Απριλίου 2016

Από τα Ηλύσια... στα Τάρταρα!


https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzrBEqlTHvZEDUy1-pyTZt1SIKW2610OBmG0Q-l1JdU39pdAMp3A
Από το Μέγαρο των Ηλυσίων στα Τάρταρα μιας ήδη κλειδωμένης και μη αντιστρέψιμης ταπεινωτικής ήττας φαίνεται να είναι ο πολιτικός ορίζοντας του προέδρου της Γαλλίας Ολάντ. Προχθές Τετάρτη 30/3 ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα έδινε τη δυνατότητα αφαίρεσης της ιθαγένειας από γηγενείς Γάλλους με διπλή υπηκοότητα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση. Δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει ούτε τη συναίνεση της Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί, ενώ άγνωστος αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών των Σοσιαλιστών ήταν έτοιμος για ανταρσία.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό φιάσκο, που πρώτα αποξένωσε τον Ολάντ από ένα σημαντικό κομμάτι της Αριστεράς ως ηγέτη που μετέρχεται ακραία κατασταλτική πολιτική και τώρα τον παρουσιάζει στην εκλογική βάση της Δεξιάς ως πολιτικά ανεπαρκή καθώς δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του. Ομως η είδηση ήταν η δημοσκόπηση της Μοντ στο φύλλο με χθεσινή ημερομηνία που δείχνει τον Ολάντ να μην περνά στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής της άνοιξης του 2017, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 16% έναντι του Σαρκοζί που καταγράφει 21% και της Λεπέν που διατηρεί άνετο προβάδισμα με 27%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος της πέραν των Σοσιαλιστών Αριστεράς Μελανσόν έχει ποσοστό 11%, μια καταγραφή που δείχνει ότι η αιμορραγία του Ολάντ και των Σοσιαλιστών προέρχεται από τα αριστερά.

Ετσι απαξιώνεται η στροφή προς τα δεξιά που αποφάσισε ο Ολάντ μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα: του στοίχισε μαζική διαρροή από τα αριστερά χωρίς κέρδη από τα δεξιά. Τι θα κάνουν οι Ολάντ και Βαλς; Εναν χρόνο πριν από την προεδρική και τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2017 είναι πολύ αργά για διόρθωση και ακόμη περισσότερο για αλλαγή γραμμής πλεύσης.
Το ερώτημα του τι θα κάνουν δεν αφορά την αδύνατη απ' ό,τι φαίνεται σκληρή ήττα του Ολάντ με αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο, αλλά την ίδια τη δυνατότητα μιας ομαλής κυβερνητικής διαχείρισης για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ενα δεύτερο συνεπακόλουθο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει με τα παραπάνω δεδομένα υποψηφιότητα Ολάντ. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας δεν υπήρχε βεβαιότητα ταπεινωτικής συντριβής του προέδρου έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.
Τούτων λεχθέντων, ο Σαρκοζί με τα πεπραγμένα της πενταετίας 2007-12 και τις δικαστικές του εκκρεμότητες για σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς είναι το πιο ακατάλληλο πρόσωπο για να διεκδικήσει πανεθνική δημοκρατική συσπείρωση απέναντι στη Λεπέν και την άκρα Δεξιά του Εθνικού Μετώπου.
kapopoulos@pegasus.gr