30 Οκτωβρίου 2015

Η Αναγκαιότητα του Μέτρου & της Δημοκρατικής Φωνής της Συνείδησης Μας

http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/imagecache/620x320/article/2015/35/183278-o_patriwtismos_twn_ellhnwn.jpg
Σε μια απο τις πλέον τραγικές περιόδους της Ιστορίας μας ο καθείς μας και όλοι μαζί καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις με τρόπο που να αφοπλίζει ματιές επίμονες ως δίκοπο μαχαίρι, γκρεμίζοντας παράλληλα ψευδαισθήσεις κι' αυταπάτες , πασχίζοντας για την μεγαλύτερη αυθεντικότητα σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Σε αυτόν τον δρόμο της αλήθειας ο καθείς ξεδιπλώνει το πνευματικό του οπλοστάσιο σύμφωνα με οτι θεωρεί ως πολιτιστική παράδοση.

Η ελληνική περιπέτεια της εκπαίδευσης


Μανόλης ΑλεξάκηςΚι όμως, όταν καλείσαι να δώσεις απαντήσεις στα επίμονα, αφοπλιστικά βλέμματα των παιδιών, των μαθητών σου, δεν έχεις άλλο δρόμο παρά εκείνο της αλήθειας!

Αισιοδοξία...

Σώστε τη δημοκρατία στην Τουρκία


Σώστε τη δημοκρατία στην Τουρκία
Μπορεί η Τουρκία να μην είχε ποτέ πριν τόσο σημαντικές εκλογές όσο αυτές της Κυριακής. Ίσως οι ψηφοφόροι αποφασίσουν εάν μια χώρα που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση σε θέμα οικονομίας και ασφάλειας, θα διολισθήσει στη σεχταριστική βία και αυταρχική πολιτική της Μέσης Ανατολής. Ήδη, η σημερινή Τουρκία μοιάζει πολύ με εκείνη του 1990, όταν στα ανατολικά μαινόταν ο πόλεμος με τους μαχητές της κουρδικής μειονότητας της χώρας. Όταν το σκιώδες, "βαθύ κράτος" των δυνάμεων ασφαλείας, των εθνικιστών και των εγκληματιών εφάρμοζε το δίκαιο της μαφίας. Όταν οι γειτονικές χώρες, από την Ελλάδα έως τη Συρία, ήταν εχθρικές και η οικονομία καχεκτική.

ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΤΩΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΖΙΟΓΛΟΥ Τελειώνει η αυτοδυναμία του ΑΚΡ στην Τουρκία



Οι επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν θα διαφέρουν πολύ από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου και όπως εκτιμούν  Χασάν Καφετζίογλου και Σώτος Κτωρής προβλέποντας ότι μετά από 13 χρόνια πρωτοκαθεδρίας του ΑΚΡ στην εξουσία, η Τουρκία επιστρέφει στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας.Ο γνωστός Τ/κ δημοσιογράφος, Χασάν Καφετζίογλου εκτιμά ότι πολύ δύσκολα το ΑΚΡ μπορεί να εξασφαλίσει τις 276 έδρες της αυτοδυναμίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι επειδή η κουλτούρα της προσέγγισης έχει εξασθενίσει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τους επόμενους μήνες δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα η πολιτική σταθερότητα. Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας, ο κ. Καφετζίογλου ανέφερε ότι πολύ πιθανόν το ΑΚΡ να προχωρήσει σε συνεργασία με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εισέλθουν τέσσερα κόμματα, αφού λόγω του αριθμού των Κούρδων, το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θεωρείται απίθανο να μην περάσει το όριο του 10% για εισδοχή στη Βουλή. Ωστόσο, πρόσθεσε, τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για ένα πέμπτο κόμμα.

Πλήγμα για την Ευρώπη αν φύγει η Μέρκελ!

Οι πληγές που προκάλεσε στην Ευρώπη η οικονομική και στην συνέχεια η προσφυγική κρίση θα πολλαπλασιαστούν χωρίς την καγκελάριο. Εύθραυστες οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος της Μέρκελ. Ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η ιδέα της ευρωπαϊκής Γερμανίας.
Πλήγμα για την Ευρώπη αν φύγει η Μέρκελ!Είναι πιο ακριβές να μιλήσουμε για πανικό παρά για συνωμοσία. Αυτήν την εβδομάδα είχα την ευκαιρία να περάσω λίγο χρόνο με μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ.
Αν και ήμουν εξωτερικός παρατηρητής, οι συζητήσεις περιστράφηκαν για το αν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα επιβιώσει από την προσφυγική κρίση. Ορισμένοι εκτίμησαν ότι έχει μόλις μερικές εβδομάδες για να ανατρέψει την κατάσταση, παρά το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό δεν μπορούσε να συγκριθεί με κανέναν άλλο Ευρωπαίο ηγέτη. Εν μια νυκτί, το αδιανότητο έχει γίνει κάτι το ρεαλιστικό και για κάποιους στο κόμμα της το πιθανότερο.

Ποιoς ευθύνεται για τη Συρία και ποιoς πληρώνει;


Φωτογραφία αρχείου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. CNN Türk ENG via Twitter
Του Ηλία Κουσκουβέλη* -Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία προτάθηκε, εκτός των άλλων παροχών και de facto υποχωρήσεων σε θέματα βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, ώστε να αντιμετωπίσει το ανθρωπιστικό ζήτημα των προσφύγων.

Αναβάθμιση των ελληνογερμανικών σχέσεων συμφώνησαν Κοτζιάς-Σταϊνμάιερ


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Δ) με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, στο ΥΠΕΞ. Ο Γερμανός υπουργός βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Η διεύρυνση των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων ήταν ένα από βασικά ζητήματα που εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αυτό συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησης αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε.Όπως επισήμαναν οι δύο άνδρες, και στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου, κοινή βούληση και στόχος είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στν οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για την ελληνογερμανική εταιρική σχέση καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς «Ελλάδα και Γερμανία είναι δύο χώρες με πολύχρονους και βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς», που όπως είπε ο κ. Στάινμαϊερ πρέπει «να βρουν τον δρόμο της ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων και της εμπιστοσύνης».

Αντίο Schwarze Null?

http://www.cicero.de/sites/default/files/styles/lightbox/public/mohr-schaeuble-euro-schulden.jpg?itok=JSf7ZahF
«Schwarze Null» (Μαύρο Μηδέν) είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στην πολιτική ορολογία της Γερμανίας, έναν στόχο που πέτυχε το Βερολίνο το 2014 για πρώτη φορά μετά το 1969. Ενα επίτευγμα αμφίβολης ουσιαστικής χρησιμότητας αλλά μεγίστης πολιτικής βαρύτητας για τους συσχετισμούς στην Ευρωζώνη: Οταν πιέζεις σταθερά τη Γαλλία και την Ιταλία για περιορισμό των ελλειμμάτων στα όρια που ορίζει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, πρέπει να δίνεις με ορατή διαφορά το καλό παράδειγμα. Σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική εφημερίδα Handelsblatt η κυβέρνηση συνασπισμού Μέρκελ-Γκάμπριελ συζητά αν επικαλούμενη το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού θα πρέπει να εγκαταλείψει τουλάχιστον για φέτος τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Deutsche Welle: Τριγμοί εντός της γερμανικής κυβέρνησης Το προσφυγικό φέρνει ένταση στις σχέσεις των συγκυβερνώντων αδελφών χριστιανικών κομμάτων

Deutsche Welle: Τριγμοί εντός της γερμανικής κυβέρνησης Tην ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στη Γερμανία η διαχείριση του ζητήματος από την καγκελάριο Μέρκελ κλιμακώνει την ένταση μεταξύ των συγκυβερνώντων αδελφών χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU.

Ο μύθος της στρατηγικής διάνοιας του Πούτιν Σε χειρότερη θέση η χώρα του τα τελευταία πέντε χρόνια

Ο μύθος της στρατηγικής διάνοιας του Πούτιν
 Michael A. McFaul -Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να μας ξαφνιάζει. Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Συρίας, την οποία ακολούθησε μια συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ, προκάλεσε έκπληξη σε όλον τον κόσμο. Οπως συνέβη και μετά τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, έτσι και τώρα πολλοί σχολιάζουν την υποτιθέμενη στρατηγική ιδιοφυΐα του. Ενεργεί αποφασιστικά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί τετελεσμένα στο έδαφος - έτσι έχει η αφήγηση, σε αντίθεση με τις άβουλες επιδιώξεις της Δύσης στη Συρία. Το αντίθετο είναι η αλήθεια. Διότι πριν από πέντε χρόνια η θέση της Ρωσίας ήταν πιο ισχυρή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον κόσμο. Σήμερα ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση άμυνας υιοθετώντας επικίνδυνες τακτικές που βασίζονται σε μια ξεπερασμένη αντίληψη της διεθνούς πολιτικής.

Ιχσάν Γιλμάζ: ο Ερντογάν θέλει να επιβάλλει ισλαμο-φασιστική δικτατορία στην Τουρκία Η αντιπολίτευση παραμένει ενεργή και αντιδράει

Ιχσάν Γιλμάζ: ο Ερντογάν θέλει να επιβάλλει ισλαμο-φασιστική δικτατορία στην Τουρκία
Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ιχσάν Γιλμάζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, και αρθρογράφος στην εφημερίδα Zaman, έγραψε ένα άρθρο με τον τίτλο «Η άνοδος του Φασισμού και οι Πρασινοχίτωνες στην Τουρκία». Τώρα, με αφορμή την αντισυνταγματική κατάληψη τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων του δημοσιογραφικού ομίλου Ipek Media Group που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο τούρκος ακαδημαϊκός σε νέο του άρθρο κάνει ένα βήμα παραπάνω και, συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία με την κατάσταση που επικρατούσε στην φασιστική Ιταλία και στη ναζιστική Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930, μιλάει ανοιχτά πλέον για απόπειρα από την πλευρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει στην Τουρκία μία ισλαμο-φασιστική δικτατορία.

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν και πάλι αδιέξοδο

Τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, και ενώ η κυβέρνηση έκλεισε τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα επαναληφθεί το σκηνικό της τελευταίων εκλογών, της 7ης Ιουνίου, δηλαδή πρωτιά του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Ο πολεμικός ενθουσιασμός του Ερντογάν: Στρατηγική Έντασης

Του Akram Belkaïd-Δυσαρεστημένος που δεν πέτυχε την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ώστε να ενισχύσει την εξουσία και τις αρμοδιότητές του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να διεξαχθούν νέες εκλογές. Για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του, ο ηγέτης των ισλαμο-συντηρητικών σκληραίνει την καταστολή απέναντι στην αντιπολίτευση, στοχεύοντας κατά προτεραιότητα τους προοδευτικούς και τους Κούρδους, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η φρικτή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας κατά της πορείας ειρήνης στην Άγκυρα, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, αποτελεί σημείο καμπής στην εξελισσόμενη στρατηγική της έντασης στη γειτονική Τουρκία.
[Μετάφραση: Χάρης Λογοθέτης]