12 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ Οι Ούγγροι θέλουν να στείλει η ΕΕ στρατό στον Εβρο για να σταματήσει τους μετανάστες

Οι Ούγγροι θέλουν να στείλει η ΕΕ στρατό στον Εβρο για να σταματήσει τους μετανάστεςΤα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία πρέπει να "υπερασπιστεί" η Ευρώπη στέλνοντας συνοριοφύλακες, υποστήριξε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων."Καθώς η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της... η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει ανθρώπινα μέσα, συνοριοφύλακες για να μεταβούν εκεί ώστε να υπερασπισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας", δήλωσε σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Αν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να το κάνει, οφείλουμε να το αναλάβουμε εμείς, διαφορετικά το πρόβλημα μετατοπίζεται στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γερμανία".

Χαμένη δεύτερη ευκαιρία;

Μετά την απορρόφηση της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική τον Οκτώβριο του 1990, ο φόβος και η καχυποψία για το ηγεμονικό βάρος μιας ενιαίας Γερμανίας υποχώρησε, παρέμεινε προνόμιο αναλυτών και διπλωματών. Στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην ΕΕ η δημοκρατία του Βερολίνου προέβαλλε σαν μια ήρεμη δύναμη, που παρά την εθνική ενοποίηση εξακολουθούσε να επενδύει πιο ανεπιφύλακτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.Με τον ίδιο τρόπο που ο καγκελάριος Μπίσμαρκ μετά την πρώτη ενοποίηση του 1871 κατέστησε τη Γερμανία κέντρο ισορροπιών και εγγυητή της σταθερότητας στην Ευρώπη μέχρι την αποπομπή του από την καγκελαρία στις αρχές της δεκαετίας του 1890, η Γερμανία των Κολ και Σρέντερ έμοιαζε να διαψεύδει τη διαδεδομένη παραδοχή ότι οι νόμοι της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής καθιστούν εξ ορισμού την ενιαία Γερμανία παράγοντα αστάθειας κα αβεβαιότητας.

Μονομερείς ενέργειες

Ο όρος «μονομερείς ενέργειες» γνώρισε ημέρες δόξας στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους δανειστές. Είχε διπλή υπόσταση: νομική ως απόκλιση από ανειλημμένες δεσμεύσεις που είναι προαπαιτούμενα του δανεισμού αλλά και πολιτική στη συνολική γραμμή απορρύθμισης και δημοσιονομικών περικοπών που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Υπό τη δεύτερη υπόσταση -την πολιτική απόκλιση- η Γαλλία του Ολάντ και η Ιταλία του Ρέντσι προχωρούν σε βαρύνουσας σημασίας μονομερείς ενέργειες.Το νέο δεδομένο είναι ότι δεν ζητούν πλέον παράταση και βάθος χρόνου για να χειριστούν το αναπόφευκτο κοινωνικό και πολιτικό κόστος των μέτρων που απαιτούν Βερολίνο και Βρυξέλλες, αλλά επί της ουσίας ματαιώνουν την υλοποίησή τους.

Επειδή πουλούσε φουσκωτές βάρκες σε πρόσφυγες Γαλλία: Παύση από τα καθήκοντά της επίτιμης προξένου στην Τουρκία με εντολή ΥΠΕΞ

Γαλλία: Παύση από τα καθήκοντά της επίτιμης προξένου στην Τουρκία με εντολή ΥΠΕΞ
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς απέπεμψε από τα καθήκοντά της μια επίτιμη πρόξενο στην Τουρκία, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με είδη ναυτιλίας μέσω του οποίους πουλούσε φουσκωτές βάρκες σε πρόσφυγες. «Ο υπουργός ζήτησε την αποπομπή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ όταν ρωτήθηκε για ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου France 2 το οποίο παρουσίαζε αυτή την έμπορο στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) μέσα στο κατάστημά της στο οποίο κυματίζει η γαλλική σημαία και στην είσοδο έχει μια επιγραφή που γράφει «γαλλικό επίτιμο προξενείο». Ένα βίντεο που τραβήχτηκε με κρυμμένη κάμερα από συνεργείο του France 2 δείχνει τη Φρανσουάζ Ολκέ να πουλά φουσκωτές βάρκες και σωσίβια σε πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Πολιτικός σεισμός στην Αλβανία με τον Έντι Ράμα

Ο ακήρυχτος εμφύλιος παραλύει την Τουρκία

Οργανωμένα πλήθη εθνικιστών σπέρνουν τον τρόμο εδώ και δύο 24ωρα στις μεγαλουπόλεις της Τουρκίας ξυλοκοπώντας Κούρδους και αριστερούς και καίγοντας τα γραφεία τους |
Σε πεδίο μάχης ενός ακήρυχτου εμφυλίου έχουν μετατραπεί τα μεγάλα αστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Τουρκίας (τουρκικό Κουρδιστάν), με τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να πολιορκούν τους οχυρωμένους Κούρδους και τη μεθοριακή πόλη του Τσιζρέ να γίνεται θέατρο αιματηρών οδομαχιών.
Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) γνωστοποίησε ότι σκοτώθηκαν στην πόλη 21 άμαχοι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός πολίτης και 30-32 Κούρδοι αντάρτες.Η πόλη του Τσιζρέ είναι από την περασμένη Παρασκευή αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο και έχει επιβληθεί από τον τοπικό κυβερνήτη απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η γεωπολιτική μας θέση είναι ισχυρότερη»

«Η γεωπολιτική μας θέση είναι ισχυρότερη απ' ό,τι είναι η οικονομική μας ισχύς»
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην πρώτη έπειτα από πολλούς μήνες συνέντευξή του σε εφημερίδα, τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι η διατήρηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί εμπόδιο για τις δυνάμεις εποπτείας. Ο συγγραφέας, που καθιέρωσε με τα βιβλία του τον όρο «αποικία χρέους», επισημαίνει πως μια κυβέρνηση Τσίπρα είναι σημαντικό εργαλείο ενάντια στην αποικία χρέους, ένα οχυρό που δεν πρέπει να πέσει.
• Είστε ο συγγραφέας που καθιέρωσε με το βιβλίο «Ελλάδα, αποικία χρέους» τον όρο «αποικία χρέους». Αλήθεια, πώς γίνεται μια κυβέρνηση της Αριστεράς να παίρνει την εξουσία σε μια τέτοια χώρα και να υπογράφει μια συμφωνία που πολλοί τη χαρακτηρίζουν «τρίτο μνημόνιο»;