17 Μαρτίου 2013

Το ευρωπαϊκό επίτευγμα της Ελλάδας

Σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τίποτα σε διεθνές επίπεδο, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να τους αποδείξει πόσο άδικο έχουν.Με την άμεση αναφορά στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και τις οριοθετήσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι υποστηρίζει έμπρακτα τις θέσεις της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται γραπτώς και επίσημα σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για την ενεργειακή της επάρκεια για το μέλλον και πιο συγκεκριμένα για το 2020 και το 2050.

H έκπτωση από τον κυπριακό παράδεισο και το ΤΤ

http://www.protagon.gr/resources/2013-03/telcyptt1-thumb-large.jpg
Τάσσος Τέλλογλου «Πριν ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη θα πρέπει να έχει παρακρατηθεί ο φόρος επί των καταθέσεων», είπε ξερά ο Γκέοργκ Ασμουσεν, μέλος της διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «που θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν 5,8 δις ευρώ». Είναι η εκδίκηση της Ευρώπης στους Κυπρίους που, επί μήνες, μέσω της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ έπαιζαν τον «παπά» με τους Ευρωπαίους, νομίζοντας ότι -στο τέλος- θα πληρώσει κάποιος άλλος. Φυσικά, η απόφαση είναι σκληρή και άδικη καθώς πλήττει τόσο τον Ρώσο ολιγάρχη, αν δεν έχει προλάβει να μεταφέρει τα χρήματα του στη Μάλτα και την Ελβετία, όσο -κυρίως- τον συνταξιούχο που έχει εμπιστευθεί το κομπόδεμά του σε μια κυπριακή Τράπεζα.

EΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ OΛΑΝΤ, «ΓΚΡΙΛΙΣΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ IΤΑΛΙΑ Στον αέρα η ατζέντα Mέρκελ

Στον αέρα η ατζέντα Mέρκελ Του Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Ακυβερνησία με ορίζοντα τριμήνου στην Iταλία, δημοσκοπική καταβαράθρωση του Oλάντ στη Γαλλία, κινήσεις περιχαράκωσης αλλά και διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία και τέλος ανανέωση της δέσμευσης του επικεφαλής της EKT Nτράγκι για στήριξη με κάθε τρόπο της Eυρωζώνης.Δίχως αμφιβολία τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό κρίσης που βρίσκεται στους αντίποδες της αισιοδοξίας, που όλοι προβάλλουν σαν να ήθελαν να ξορκίσουν ένα πρόβλημα που δεν θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν.H ατζέντα της Mέρκελ, που ήθελε το πάγωμα κάθε συζήτησης - αντιπαράθεσης όχι μόνον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε από τις αρχές του 2014 η συνολική διαπραγμάτευση να έχει ως επίκεντρο την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, έχει πλέον ακυρωθεί. H Σύνοδος Kορυφής που λήγει σήμερα θα καταγράψει για ακόμη μία φορά τη διάσταση της θεσμικής ατζέντας της E.E. από τις πραγματικές εξελίξεις.

Να διοριστεί εθνικός διαπραγματευτής

http://on-news.gr/wp-content/uploads/2013/03/a6a8e92c11d778e53def78f787027875_XL-250x200.jpg
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Οσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τερματιστεί αυτό το «πηγαινέλα» των επικεφαλής της τρόικας από υπουργείο σε υπουργείο, δικαιώθηκαν για ακόμη μία φορά. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι επιβάλλεται ο ορισμός «εθνικού διαπραγματευτή», ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Θα ήταν ευχής έργο εάν η διαπραγμάτευση διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, και όχι στην Αθήνα.Γίναμε μάρτυρες της επανάληψης του ίδιου «δράματος» και στην επιθεώρηση του Μαρτίου, και τα ίδια και τα αυτά θα συμβούν και κατά την επιστροφή των «επιθεωρητών». Συσκέψεις επί συσκέψεων, απειλές, εκβιασμοί και στο τέλος θα πληρώσει και πάλι ο λαός. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και τους δικούς μου.

Η χάραξη της ΑΟΖ και οι... μειοδότες

Εξυπνη ήταν η ιδέα της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της ΑΟΖ και ενδιαφέρουσα η προοπτική που διανοίγεται μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά αν και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει σε κάποιο θετικό για τη χώρα μας αποτέλεσμα εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις, για τη διασφάλιση των οποίων είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι.Η πρώτη είναι η αποφυγή επανάληψης γελοιοτήτων όπως εκείνη του Α. Τσίπρα, ο οποίος ή σκόπιμα ή επειδή δεν κατάλαβε ότι η εμπλοκή της ΕΕ στη χάραξη της ΑΟΖ δεν θα επηρέαζε στο ελάχιστο τα δικαιώματά μας στα όποια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εντοπιστούν, έσπευσε ν' απορρίψει την ιδέα που, σημειωτέον, ο Σταθάκης (μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) την είχε κρίνει ως ευφυή.

Economist: Άδικο και κοντόφθαλμο το κυπριακό deal

Δεν "τα έκαναν θάλασσα", αλλά εξακολουθεί να είναι αποτυχία. Η διάσωση της Κύπρου από την ευρωζώνη, που «σφραγίστηκε» τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μπορεί να κατάφερε να μειώσει τον «λογαριασμό» για τις πιστώτριες τράπεζες από τα 17 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ, όμως, ο τρόπος που το έκαναν αυτό ήταν κάπως απροσδόκητος, σχολιάζει ο Economist.Όπως επισημαίνει, η έκτακτη εισφορά του 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ήταν μια ιδέα που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό, και όχι μόνο διότι πολλές από τις καταθέσεις χωρίς κρατική εγγύηση προέρχονταν από περιοχές εκτός Κύπρου, και ιδίως από τη Ρωσία. Αυτό που δεν είχε προβλεφθεί ήταν η απώλεια 6,75% που θα υποστούν όσοι έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες χαμηλότερες των 100.000 ευρώ.

Ήμασταν – Είμαστε (πάλι) μόνοι!

«Παράνομη η απόφαση του Eurogroup για "κούρεμα"»
Αν κάτι προκαλεί εντύπωση στην περίπτωση της Κύπρου είναι η ευκολία με την οποία οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους τράβηξαν την σκανδάλη. Απλά την πάτησαν. Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης, απαλλαγμένοι από το συναισθηματικό βάρος...
Οι πληροφορίες είναι σαφείς: Η Κύπρος στο Eurogroup είχε δίπλα της μόνο την Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι ήταν απέναντί της. Κι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι η Κύπρος δεν είχε ανταποκριθεί σε τόσες και τόσες … προειδοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα του μαύρου χρήματος. Στα μάτια της Ευρώπης (σ.σ.Και της Ρωσίας του Πούτιν) η Κύπρος ήταν ένας φορολογικός παράδεισος που ξέπλενε χρήματα από παράνομες συναλλαγές. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η Ευρώπη της κρίσης πιστεύει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος είναι πράγματι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ "ΒΙΑΙΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ" ! ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !


lafazanis_152-200
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ  ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝAΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ «REALNEWS» (16/3)  ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ.
Ερ.: «Βγαίνει» το πρόγραμμα κ. εκπρόσωπε; Θα φτάσει η χώρα και η οικονομία έως τις γερμανικές εκλογές, όπως ελπίζει η κυβέρνηση;
Απ.: Το εφαρμοζόμενο τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα έχει ήδη καταρρεύσει και το θέατρο των τριβών ανάμεσα σε τρόικα και κυβέρνηση είναι το άλλοθι για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση αυτή φτάνει, δεν φτάνει το φθινόπωρο…

Ο Τρίτος Πόλεμος της Ευρώπης

Του Νίκου Ξυδάκη
«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά», δήλωσε πριν από λίγες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η ζοφερή διαπίστωση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού μας φέρνει στον νου την άνοιξη του 2010, μέρες σύγχυσης και σοκ.
Σε ένα ημιεπίσημο δείπνο, Ελληνας τραπεζίτης μού είχε πει ότι η κρίση, που τότε μόλις είχε αρχίσει να δείχνει τη σφοδρότητά της, δεν θα περνούσε σε λιγότερο από δέκα-δεκαπέντε χρόνια.
Στην παρατήρησή μου ότι αυτή η πρόβλεψη ακούγεται τρομακτική, μου απάντησε νηφάλια και αφοπλιστικά: «Έχουμε και οι δύο παιδιά, καλύτερα να ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί».