24 Ιουνίου 2014

Είναι δυνατή η συνεργασία ΗΠΑ-Ιράν στην ιρακινή κρίση;

Του Κώστα Ράπτη  Οι επιφυλακτικές δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων την προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στην προοπτική συνεργασίας με τη Ουάσιγκτον για την ιρακινή κρίση έδωσαν την Κυριακή τη θέση τους σε ένα ηχηρό “όχι΄" προερχόμενο από τα πλέον αρμόδια χείλη. “Η διαμάχη στο Ιράκ είναι ανάμεσα σε όσους θέλουν η χώρα να προσδεθεί στο στρατόπεδο των ΗΠΑ και όσους επιδιώκουν ένα ανεξάρτητο Ιράκ” αποφάνθηκε ο “Οδηγητής” της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολλάχ Ali Hamenei.

Η Κύπρος, «αστέρι στο μουσουλμανικό γόνιμο μισοφέγγαρο»! -

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/apopsis/137x185/apopsis_default_Savvas_Iakovides1.jpgΣάββας Ιακωβίδης   Όσα με πρωτοφανή αγριότητα και βαρβαρότητα επιχειρούνται και συντελούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIS) αφορούν και ενδέχεται να επηρεάσουν και την Κύπρο. Οι τζιχαντιστές του ISIS, φανατικοί σουνίτες, ήδη έχουν καταλάβει σημαντικές πόλεις του Ιράκ. Αρχηγός του ISIS είναι ο Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι άριστα μορφωμένος με πτυχία στις ισλαμικές σπουδές, την ποίηση, την ιστορία και τη γενεαλογία.Οι επιχειρήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσής του στηρίζονται στον τρόμο, στις συνοπτικές εκτελέσεις σιιτών και χριστιανών και στην εκμετάλλευση της οργής των σουνιτών κατά της παραγνώρισής τους από την σιιτική κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Επίσης αξιοποιεί το παλιό μίσος φυλών που πρόσκεινται στον τέως αιμοσταγή δικτάτορα της χώρας, Σάνταμ Χουσέιν. Στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού ισλαμικού κράτους που θα στηρίζεται στο Κοράνι και στη Σαρία.

Κούρδοι μαχητές: Γιατί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μάχης σουνιτών-σιιτών στο Ιράκ;

Κούρδοι μαχητές: Γιατί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μάχης σουνιτών-σιιτών στο Ιράκ;Μίνα Αγγελίνη Μετρημένες είναι οι μέρες του σιίτη Νούρι αλ Μαλίκι στην πρωθυπουργία του Ιράκ μετά τις υποδείξεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, να σχηματίσει το ταχύτερο κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενώ ο κίνδυνος τριχοτόμησης της χώρας (σουνίτες- σιίτες- Κούρδοι) είναι περισσότερο ορατός από ποτέ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν διαμηνύει ότι, η πατρίδα του οδεύει προς την ανεξαρτησία, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, από την "κόντρα" σουνιτών-σιιτών στο Ιράκ, ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι Κούρδοι μαχητές (Πεσμεργκά) που μάχονται για ένα ελεύθερο Κουρδιστάν.

Το σκάκι με τη Ρωσία διχάζει το ΝΑΤΟ

Οι Δυτικοευρωπαίοι επιθυμούν αποφυγή σπασμωδικών ενεργειών ενώ νέα μέλη πιέζουν για λήψη άμεσων μέτρων
«Οταν πεθάνει και ο τελευταίος στρατιώτης, τότε τελειώνει το "Μεγάλο Παιχνίδι". Οχι πριν». Η αποστροφή αυτή ανήκει σε έναν από τους ήρωες του «Κιμ», του βικτωριανού βιβλίου του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, μέσα από τις σελίδες του οποίου περιγράφηκε για πρώτη φορά η γεωπολιτική αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης. Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι μια νέα παρτίδα ξεκίνησε στη σκακιέρα αυτή, ανατρέποντας πολλές από τις βεβαιότητες που είχαν καλλιεργηθεί σε έναν από τους βασικούς βραχίονες της δυτικής πολιτικής, το ΝΑΤΟ.

«Στενό κορσέ» περνούν οι «28» στον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Τρομερή παρασκηνιακή μάχη για τα κοινοτικά αξιώματα


Η ΕΕ συζητά την αποστολή δύναμης για θέματα ασφαλείας στην Ουκρανία Η σύσκεψη η θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο


Η ΕΕ συζητά την αποστολή δύναμης για θέματα ασφαλείας στην Ουκρανία
Συζήτηση επί ενός σχεδίου για την αποστολή εμπειρογνωμόνων σε θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας στην Ουκρανία αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα στo Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ). Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο για μία σειρά κρατών – μελών καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα αιτήματα που φέρεται να έχει καταθέσει το Κίεβο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι και αυτό της «διαχείρισης συνόρων» (border management). Αυτό σημαίνει ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε μία ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας θα πρέπει να σταθμεύσει στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, με προφανείς επιπτώσεις και στις ευρω-ρωσικές σχέσεις. Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει, προς το παρόν, διάθεση των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.

Προς εκμετάλλευση 21 "οικόπεδα" σε Ιόνιο και Κρήτη

Εντός της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου, αναμένεται να παρουσιαστούν από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον 500 εκπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών κολοσσών στο Λονδίνο τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. Τις ίδιες ημέρες θα δημοσιευτεί και η πρόσκληση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα Νέα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ώστε να διενεργηθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν χωριστεί σε 21 θαλάσσια «οικόπεδα».

Κρίσιμες επαφές Κέρι στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ

Τζον Κέρι (Δ) και Νούρι αλ-Μαλίκι (δίπλα του)Η επίσκεψη Κέρι στην κουρδική ζώνη έρχεται μία ημέρα μετά τις κρίσιμες επαφές στη Βαγδάτη, όπου, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τη στήριξη του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι και όλων των πολιτικών δυνάμεων για σχηματισμό νέας, συμμετοχικής κυβέρνησης έως την 1η Ιουλίου.Στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να πείσει την κουρδική ηγεσία να μην αποσυρθεί από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη, λίγες ημέρες αφότου κούρδοι μαχητές ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ, η οποία βρίσκεται σε μία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή που προκαλεί τριβές μεταξύ των Κούρδων και της ιρακινής κυβέρνησης.

Πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κανέλλης, Τα Νέα, 23/06/2014

http://www.metarithmisi.gr/images/1/KanellisIlias1.jpgΟ μακαρίτης Ευάγγελος Αβέρωφ, που διαδέχθηκε τον Γεώργιο Ράλλη στην ηγεσία της ΝΔ την πιο πέτρινη περίοδο για το κόμμα, όταν έχασε την εξουσία από το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε επιχειρήσει οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση. Τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, που είχε ηττηθεί κατά κράτος, τον αντικατέστησε η ιδεολογία της λαϊκής Δεξιάς, στο πλαίσιο της οποίας έδρασαν οι Ρέιντζερ και οι Κένταυροι. Στόχος του Αβέρωφ ήταν η πόλωση. Και, σύμφωνα με τη στρατηγική του, δόθηκε έμφαση στο «έθνος» και στην «πατρίδα». Η περισσότερη Ευρώπη, ως διεκδίκηση, έμεινε πίσω. Ούτε το ΠαΣοΚ, άλλωστε, διακινούσε ευρωπαϊκά συνθήματα, «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» έλεγε.Η ιδεολογική κληρονομιά εκείνης της περιόδου άνοιξε τη βεντάλια της συντηρητικής παράταξης και επέτρεψε στους παραδοσιακούς δεξιούς της μετεμφυλιακής περιόδου να συγκατοικήσουν στο ίδιο κόμμα με συντηρητικούς ευρωπαϊστές και συνειδητούς εκπροσώπους της αστικής τάξης. Και στην πορεία να υπερισχύσουν.

Από το Κίεβο... στη Βαγδάτη

Αν το 1947 με τη διακήρυξη του δόγματος Τρούμαν υπήρξε έτος- σταθμός για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, παρόμοια αποτίμηση θα γίνει, από ό,τι φαίνεται, από τους ιστορικούς του μέλλοντος για το 2014. Μέσα σε λίγους μήνες ο Ομπάμα άλλαξε τον χάρτη των διεθνών συσχετισμών: Για πρώτη φορά μετά το 1991 η Μόσχα λαμβάνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να της απαγορεύσουν να μετέρχεται πολιτική ισχύος στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, με έξυπνες «χειρουργικές» κυρώσεις κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ταυτόχρονα αναζωογονείται το ΝΑΤΟ και ξαναποκτούν οι ΗΠΑ βαρύνοντα λόγο στην εγγύηση της ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ο ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ Αποφεύχθηκε στο... παραπέντε σύγκρουση F-16 με αιωροπτεριστές

Με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, μια τετράδα μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που πετούσαν σε σχηματισμό στην περιοχή της Λάρισας απέφυγε να διεμβολίσει ομάδα πέντε Ούγγρων αιωροπτεριστών, που πετούσαν στο ίδιο ύψος με αλεξίπτωτα πλαγιάς, αγνοώντας τους κανονισμούς ασφάλειας πτήσεων.
Αποφεύχθηκε στο... παραπέντε σύγκρουση F-16 με αιωροπτεριστές
Το θρίλερ, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε τραγωδία με απρόβλεπτο αριθμό θυμάτων, εκτυλίχτηκε πριν από λίγες μέρες στον εναέριο χώρο 25 μίλια ΒορειοΔυτικά της Λάρισας, με ευθύνη των αιωροπτεριστών, οι οποίοι πλέον οφείλουν τη ζωή τους στην ψυχραιμία που επέδειξαν οι πιλότοι των μαχητικών.Η περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό είχε δεσμευτεί για άσκηση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, κάτι που όμως αγνοούσαν οι πέντε Ούγγροι «παραπεντάδες», οι οποίοι λειτούργησαν αυθαίρετα και επιχείρησαν πτήση χωρίς να φροντίσουν ως όφειλαν να πληροφορηθούν για τους κανονισμούς που ισχύουν στην περιοχή.

Το Ιράκ ζητά να καλύψει από την Τουρκία ,τις ανάγκες του σε βενζίνη

http://media2.intoday.in/indiatoday/images/stories//2014JUNE/iraq2_650_061814021702.jpg
Το Ιράκ ζήτησε να καλύψει την έλλειψη της βενζίνης από την Τουρκία μετά το κλείσιμο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας εν μέσω συγκρούσεων με τους ένοπλους αντάρτες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων ενός γεωθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική τουρκική επαρχία του Αϊδινίου, ο κ.Yıldız δήλωσε ότι το κλείσιμο του διυλιστηρίου Beiji έχει δημιουργήσει ένα καθημερινό κενό 4.000 τόνων βενζίνης στο Ιράκ.

Ανταποκριτής Der Spiegel: Στην Τουρκία με απειλούν χειρότερα κι από τους Ταλιμπάν Μετά την έρευνα για τα ορυχεία της Σόμα δεχόταν απειλές για τη ζωή του


Ανταποκριτής Der Spiegel: Στην Τουρκία με απειλούν χειρότερα κι από τους ΤαλιμπάνΓια κλίμα τρομοκρατίας στην Τουρκία χειρότερο κι από το Πακιστάν και τους Ταλιμπάν κάνει λόγο ο τούρκος ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» Χασναΐν Καζίμ. Ο ρεπόρτερ, που μετά την έρευνά του για τα ορυχεία της Σόμα, δεχόταν συνεχείς απειλές για την ζωή του και το περιοδικό τον ανακάλεσε στην Γερμανία για λόγους ασφαλείας, μιλάει για απειλές «χειρότερες κι από εκείνες των Ταλιμπάν».