24 Ιουνίου 2014

Κούρδοι μαχητές: Γιατί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μάχης σουνιτών-σιιτών στο Ιράκ;

Κούρδοι μαχητές: Γιατί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μάχης σουνιτών-σιιτών στο Ιράκ;Μίνα Αγγελίνη Μετρημένες είναι οι μέρες του σιίτη Νούρι αλ Μαλίκι στην πρωθυπουργία του Ιράκ μετά τις υποδείξεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, να σχηματίσει το ταχύτερο κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενώ ο κίνδυνος τριχοτόμησης της χώρας (σουνίτες- σιίτες- Κούρδοι) είναι περισσότερο ορατός από ποτέ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν διαμηνύει ότι, η πατρίδα του οδεύει προς την ανεξαρτησία, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, από την "κόντρα" σουνιτών-σιιτών στο Ιράκ, ο μεγάλος κερδισμένος είναι οι Κούρδοι μαχητές (Πεσμεργκά) που μάχονται για ένα ελεύθερο Κουρδιστάν. Όπως αναφέρει το αραβόφωνο δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", η μόνη εθνοτική κατηγορία που επωφελήθηκε από την εξέγερση του συνδυασμού σουνιτικών φυλών, Μπααθιστών, και Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε εναντίον της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης ήταν οι Κούρδοι του Ιράκ.Την ώρα που οι σουνίτες τζιχανιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, μάχονταν με τις ιρακινές δυνάμεις για τον πάρουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του Ιράκ, Μπαιτζί - πλέον έχουν τον πλήρη έλεγχο του διυλιστηρίου-, οι Κούρδοι του Ιράκ προγραμμάτιζαν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί,δήλωσε ότι, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να επιδιώξει η περιοχή του την επίσημη ανεξαρτησία της από το υπόλοιπο Ιράκ.

"Το Ιράκ είναι υπό καθεστώς κατάρρευσης",δήλωσε στην δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου, Κριστιάν Αμανπούρ, ο Μασούντ Μπαρζανί."Και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει χάσει τον έλεγχο. Τα πάντα καταρρέουν,ο στρατός, η αστυνομία. Εμείς δεν προκαλέσαμε αυτή την κατάσταση. Άλλοι το έκαναν", είπε μέσω διερμηνέα και πρόσθεσε."Με βάση τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο Ιράκ,ο κουρδικός λαός θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία. Τώρα πρέπει να καθορίσει το μέλλον του".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ βλέπουν με "καλό μάτι" τους Κούρδους αλλά για να κρατήσουν τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή, αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Οι Κούρδοι Πεσμεργκά που ανήκουν στην Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν έχουν καταλάβει το Κιρκούκ ενώ σύμφωνα με αραβόφωνα δίκτυα έχουν και τον έλεγχο του 50% της Μοσούλης. Σε συνέντευξη του 2001 στο τριμηνιαίο περιοδικό "Middle East Quarterly", ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, τότε επικεφαλής της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, αναφέρθηκε στο Κιρκούκ ως "Ιερουσαλήμ του Κουρδιστάν". 
 
Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, έχει σταματήσει τη παραδοσιακή έχθρα του προς την Τουρκία και αγκάλιασε τον βόρειο γείτονα σε μια νέα εταιρική σχέση που περιστρέφεται γύρω από πετρέλαιο και άλλες επιχειρηματικές συναλλαγές.Υπενθυμίζεται ότι, το ιρακινό Κουρδιστάν εξάγει σήμερα πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας. Όμως, η Άγκυρα δεν εφησυχάζει. Η εδαφική επέκταση και η πολιτική ισχυροποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν, ακριβώς δίπλα στο μεγαλύτερο σε έκταση και υπερδιπλάσιο σε πληθυσμό τουρκικό Κουρδιστάν, προδιαγράφει κινδύνους για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αναβάθμιση της μοναδικής μέχρι στιγμής εθνικής εστίας των κουρδικών πληθυσμών, αυτής στο Κουρδιστάν του Ιράκ, είναι βέβαιο ότι θα ασκεί ισχυρότατη πολιτική επίδραση στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας για να διεκδικήσει και αυτός την ελευθερία και την απόσχισή του από την εξουσία της Αγκυρας. Ενα όλο και πιο ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο Ιράκ ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον πολλαπλά καταπιεζόμενο πληθυσμό των Κούρδων της Τουρκίας να κατακτήσει κι αυτός την ελευθερία και την ανεξάρτητη δική του πατρίδα.
http://www.protothema.gr/world/article/389793/kourdoi-mahites-giati-einai-oi-megaloi-kerdismenoi-tis-mahis-souniton-siiton-sto-irak/