24 Ιουνίου 2014

Προς εκμετάλλευση 21 "οικόπεδα" σε Ιόνιο και Κρήτη

Εντός της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου, αναμένεται να παρουσιαστούν από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον 500 εκπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών κολοσσών στο Λονδίνο τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. Τις ίδιες ημέρες θα δημοσιευτεί και η πρόσκληση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τα Νέα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ώστε να διενεργηθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν χωριστεί σε 21 θαλάσσια «οικόπεδα».


Όπως αναφέρουν τα Νέα, την 1η και 2η Ιουλίου θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, με τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσα σε 90 ημέρες.

«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία ήταν η εκκρεμότητα όσον αφορά τη «χάραξη» ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη, σύμφωνα με το Έθνος. Τελικά μετά από διαδοχικές συσκέψεις δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Εξωτερικών και οι σχετικοί χάρτες θα είναι σύμφωνοι με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τα Νέα τα οικόπεδα στο Ιόνιο ορίστηκαν τηρώντας την ουδέτερη ζώνη απόστασης, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την Ιταλία και την Αλβανία, ενώ όσον αφορά τη νότια Κρήτη, θέμα ενδέχεται να εγείρει η Λιβύη καθώς υποστηρίζει ότι η Γαύδος δεν έχει ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Mega, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ανέφερε πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, όπως η Total.

«Ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν προπάντων ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά κι αμερικάνικες κι αυτή τη φορά αναμένουμε να έχουμε ουσιαστικές προτάσεις, που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις», δήλωσε.
http://www.nooz.gr/economy/pros-ekmetalleusi-21-oikopeda-se-ionio-kai-kriti