24 Ιουνίου 2014

Κρίσιμες επαφές Κέρι στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ

Τζον Κέρι (Δ) και Νούρι αλ-Μαλίκι (δίπλα του)Η επίσκεψη Κέρι στην κουρδική ζώνη έρχεται μία ημέρα μετά τις κρίσιμες επαφές στη Βαγδάτη, όπου, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τη στήριξη του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι και όλων των πολιτικών δυνάμεων για σχηματισμό νέας, συμμετοχικής κυβέρνησης έως την 1η Ιουλίου.Στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να πείσει την κουρδική ηγεσία να μην αποσυρθεί από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη, λίγες ημέρες αφότου κούρδοι μαχητές ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Κιρκούκ, η οποία βρίσκεται σε μία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή που προκαλεί τριβές μεταξύ των Κούρδων και της ιρακινής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη Κέρι στην κουρδική ζώνη έρχεται μία ημέρα μετά τις κρίσιμες επαφές του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη, όπου, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τη στήριξη του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι και όλων των πολιτικών δυνάμεων για σχηματισμό νέας, συμμετοχικής κυβέρνησης έως την 1η Ιουλίου.

Η κουρδική μειονότητα αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ιράκ, και συνήθως ψηφίζει ως ένα ενιαίο μπλοκ. Συνεπώς, η συμμετοχή των Κούρδων στις προσπάθειες επούλωσης των σεκταριστικών και εθνοτικών διαιρέσεων θεωρείται πολύτιμη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη βαθιά κρίση που ταλανίζει το Ιράκ, με σουνίτες τζιχαντιστές να έχουν καταλάβει μεγάλες ζώνες της χώρας.

Το ζήτημα του Κιρκούκ ωστόσο θα μπορούσε να αποδειχθεί «αγκάθι» στις προσπάθειες εξεύρεσης ενός modus vivendi μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης. Αν οι Κούρδοι κρατήσουν την πόλη, την οποία θεωρούν ιστορική τους πρωτεύουσα, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούν ξεπεράσουν κάθε οικονομική προσφορά που μπορεί να κάνει η ιρακινή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της κουρδικής ζώνης έχει ήδη εξοργίσει τη Βαγδάτη με την απόφασή της να προβεί σε ανεξάρτητες ενεργειακές συμφωνίες με την Τουρκία.

Πηγή: http://www.skai.gr/