16 Αυγούστου 2015

Μποζκίρ: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Μποζκίρ: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας στη Συρία
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε πως θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία όπου θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι Σύριοι πρόσφυγες.
Ο Μποζκίρ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», σημειώνοντας πως η Τουρκία δέχτηκε δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, τόνισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία.«Έληξε η περίοδος οπότε εκτιμιούνταν οι καταυλισμοί προσφυγών την Ευρώπη. Στο πρόβλημα αυτό, πρέπει να δοθεί αγώνας στην πηγή του προβλήματος. Η Τουρκία η οποία δέχτηκε 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει δαπανήσει έξι εκατομμύρια δολάρια όμως η Τουρκία δεν απαίτησε ποτέ χρήματα για το θέμα αυτό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαμένουν για πάντα σε καταυλισμούς. Οι εταίροι μας μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφέρει αρκετά το φορτίο μας ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό», δήλωσε ο Μποζκίρ.

ΗΠΑ: Αποσύρουν την αεράμυνα από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας


Αποσύρουν οι ΗΠΑ τα τμήματα αεράμυνας που είχαν εγκαταστήσει κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Κυριακή, τα πλοία των ΗΠΑ θα είναι παρόντα στη Μεσόγειο, ώστε να στηρίξουν την άμυνα της Τουρκίας

Γερμανία: «Εκρηκτική» η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πρότεινε επειγόντως συνομιλίες

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε "εκρηκτική" την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να πραγματοποιήσουν γρήγορα συνομιλίες για να αποφύγουν έναν φαύλο κύκλο βίας.Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωνει ότι πρότεινε σε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας να συνεδριάσουν επειγόντως το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές μαζί με αντοπροσώπους του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις.

Πολυσύνθετο σκηνικό συγκρούσεων στην Τουρκία

Τρεις αστυνομικοί και επτά πολίτες τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης (φωτ). Από τότε που η Αγκυρα άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙSIS και των Κούρδων, έχουν αρχίσει οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Τρεις αστυνομικοί και επτά πολίτες τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης (φωτ). Από τότε που η Αγκυρα άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙSIS και των Κούρδων, έχουν αρχίσει οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολυσύνθετο σκηνικό συγκρούσεων, που περιλαμβάνει την εμπλοκή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επικράτεια γειτονικών χωρών, αλλά και τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της.Το εκρηκτικό περιβάλλον, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει πολιτικά και οικονομικά την Τουρκία, προκαλεί εύλογη ανησυχία και στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ενδεχόμενη εθνικιστική έξαρση στη γειτονική χώρα μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω μιας απόπειρας εξαγωγής της κρίσης, ενώ είναι πιθανή και μια επιδείνωση της ήδη δραματικής κατάστασης που παρατηρείται με τη ροή προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

Αποψη: Σταθερές και νέα δεδομένα στο Κυπριακό ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*

Αποψη από την πόλη της λευκωσίας
Μετά το 1974 το Κυπριακό προσδιορίζεται από κάποιες σταθερές. Για την Τουρκία το Κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα στρατηγικής ασφάλειας. Ηδη από τη διάσκεψη του Λονδίνου, το 1955, οι Τούρκοι είχαν εκφράσει τον φόβο τους ότι η Ελλάδα διά της ενώσεως με την Κύπρο επεδίωκε να τους περικυκλώσει. Η παρουσία των Τουρκοκυπρίων νομιμοποίησε την ενασχόληση της Τουρκίας με την Κύπρο. Τα συμφέροντά της, όμως (όπως γίνονται αντιληπτά διαχρονικά από τις διαφορετικές ηγεσίες της χώρας) είναι ανεξάρτητα από αυτά των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να πάρουν μόνοι τους αποφάσεις για το μέλλον τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Βιώσιμο το χρέος χωρίς το «ακριβό» ΔΝΤ-Η κυβέρνηση φεύγει, ο Τσίπρας μένει

Βιώσιμο το χρέος χωρίς το «ακριβό» ΔΝΤ-Η κυβέρνηση φεύγει, ο Τσίπρας μένει
Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο εάν δεν συμμετείχε στην ελληνική διάσωση το ΔΝΤ, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Έκτη παγκοσμίως η Κύπρος στον Άτλα δημόσιου χρέους

Ευτυχία ΑντρέουΜετά βίας εκτός πεντάδας η Κύπρος στον παγκόσμιο Άτλα δημόσιου χρέους που δημοσιοποίησε πριν από κάποια 24ωρα η Bank of America.
  Συγκεκριμένα η Κύπρος παρουσιάζεται να καταλαμβάνει την 6η ανάμεσα σε 39 θέσεις κατάταξης όπου διακρίνονται με διαύγεια οι χώρες που διατρέχουν τα υψηλότερα ρίσκα από οικονομικής πλευράς.Μάλιστα είναι οριακά η δεύτερη χώρα μετά την Αίγυπτο στην πορτοκαλί ζώνη με περίπου 500 μονάδες βάσης στην κλίμακα μέτρησης της Τράπεζας.Ο χάρτης χρησιμοποιεί τις τιμές των CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας), τα οποία ουσιαστικά είναι παράγωγα που αποζημιώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών – περίπτωση που οδηγεί και στη χρεοκοπία του οφειλέτη.

Σημαντική σύσκεψη στις ΗΠΑ για παροχή στήριξης στην Ελλάδα

Κοινή διαπίστωση Αμερικανών αλλά και Ελληνοαμερικανών ήταν πως για να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία είναι μια αποφασιστική δραστική μείωση του ελληνικού χρέους...
Σημαντική σύσκεψη στις ΗΠΑ για παροχή στήριξης στην ΕλλάδαΤου Άλεξ Στεφανόπουλου
Παρουσία του αμερικανού αντιπροέδρου Joe Biden, ο οποίος παρέστη εκτάκτως, και του προσωπάρχη Denis McDonough, καθώς επίσης και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως η Caroline Atkinson, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Charles Kupchan, ο ειδικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Rory MacFarquhar, ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Ben Cardin από την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο συντονιστής Ενεργειακών Θεμάτων Έιμος Χόκσταϊν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 11 το πρωί συνάντηση με διακεκριμένους ομογενείς που ασχολούνται με την προώθηση των Ελληνικών και Κυπριακών Εθνικών θεμάτων.

Οι New York Times αποκαλύπτουν «Φάκελος Σνόουντεν»: Η εταιρία-εταίρος της αμερικανικής ΝSA

«Φάκελος Σνόουντεν»: Η εταιρία-εταίρος της αμερικανικής ΝSA
Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ATT ήταν για την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός εταίρος για την κατασκοπεία των επικοινωνιών, σύμφωνα με νέες πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times και τον ερευνητικό ιστότοπο ProPublica, που συνεχίζουν να αποκωδικοποιούν τα δεδομένα που αποκάλυψε ο καταμηνυτής ατασθαλιών, η αμερικανική ATT περιγράφεται στα έγγραφα αυτά ως μια εταιρεία "εξαιρετικά συνεργάσιμη", η οποία έδειξε μάλιστα "μεγάλη θέληση να συνεργαστεί". Ακόμη αγνοούμε, σύμφωνα με τους New York Times, αν το πρόγραμμα που περιγράφεται στα έγγραφα αυτά, τα οποία καλύπτουν την χρονική περίοδο 2003 ως 2013, εξακολουθεί να εφαρμόζεται σήμερα.

Ο πόλεμος για τον «μαύρο χρυσό» της αγροτιάς

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας του τρύγου για τη σταφίδα. Θα μαζευτεί σε αλώνια και θα μείνει εκεί κάτω από τον ήλιο μέχρι να ξεραθεί. |
 Καλλιέργεια σταφίδαςΣυντάκτης: Δημήτρης Τερζής
«…το ζήτημα προσλαμβάνει φυλετικάς διαστάσεις. Αχαιοί και Ηλείοι… Φυλαί κατά φυλών! Ενα είδος εμφύλιου πελοποννησιακού πολέμου!»
(Εφημερίς των Συζητήσεων της Βουλής, Περίοδος ΙΔ’, Σύνοδος Α’, συνεδριάσεις 38 και 45, 1895)
Κορινθιακή σταφίδα. Ο επονομαζόμενος «μαύρος χρυσός» της αγροτικής οικονομίας. Το προϊόν που στήριξε όσο κανένα άλλο την οικονομία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, από τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα έως και λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στον ελλαδικό χώρο τη συναντάμε για πρώτη φορά στους ομηρικούς χρόνους. Γραπτές αναφορές για το εμπόριό της υπάρχουν από τον 12ο αιώνα.

Στον δρόμο του Σόιμπλε ο Τσίπρας

http://katohika.gr/wp-content/uploads/2015/07/zeus.jpg
Εκτός και αν υπάρχει μυστική συμφωνία του πρωθυπουργού με τους εταίρους, όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό η αδυναμία εφαρμογής του μνημονίου και η «δραχμολογία» που κυριαρχεί θα τον οδηγήσουν στην υιοθέτηση της πρότασης για προσωρινό Grexit.Ένα ερώτημα πλανάται πλέον στους δημοσιογράφους και παρατηρητές που παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά δρώμενα:Τι έγινε τελικά στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12ης Ιουλίου; Τι ουσιαστικό αποφασίστηκε, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις; Μήπως τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους εταίρους και δανειστές μας να βγάλει με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλάζοντας ταυτοχρόνως και το πολιτικό τοπίο στη χώρα;