16 Αυγούστου 2015

Σημαντική σύσκεψη στις ΗΠΑ για παροχή στήριξης στην Ελλάδα

Κοινή διαπίστωση Αμερικανών αλλά και Ελληνοαμερικανών ήταν πως για να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία είναι μια αποφασιστική δραστική μείωση του ελληνικού χρέους...
Σημαντική σύσκεψη στις ΗΠΑ για παροχή στήριξης στην ΕλλάδαΤου Άλεξ Στεφανόπουλου
Παρουσία του αμερικανού αντιπροέδρου Joe Biden, ο οποίος παρέστη εκτάκτως, και του προσωπάρχη Denis McDonough, καθώς επίσης και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως η Caroline Atkinson, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Charles Kupchan, ο ειδικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Rory MacFarquhar, ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Ben Cardin από την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο συντονιστής Ενεργειακών Θεμάτων Έιμος Χόκσταϊν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 11 το πρωί συνάντηση με διακεκριμένους ομογενείς που ασχολούνται με την προώθηση των Ελληνικών και Κυπριακών Εθνικών θεμάτων.
Η συνάντηση αυτή οργανώθηκε υπό την αιγίδα και την επιμέλεια του Λευκού Οίκου. Κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα και η αναζήτηση τρόπων και ιδεών υποστήριξης της χώρας μας. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε ότι πρόθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης κατόπιν σχετικής εντολής του Αμερικανού προέδρου είναι να δημιουργηθούν διυπουργικές ομάδες εργασίας, όπου με τη στήριξη της ΕλληνοΑμερικανικής κοινότητας θα αναζητηθούν τρόποι συνεχούς υποστήριξης της χώρας κυρίως σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την πλευρά της ΕλληνοΑμερικανικής Κοινότητας εκπροσώπησαν:
Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Αλέξανδρος Καρλούτσος
Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης
Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Ελληνική Πρωτοβουλία (Hellenic Initiative) π. Mark Arey
Ο πρώην κυβερνήτης στη Μασαχουσέτης & υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ (1988), Μάικλ Δουκάκης
Ο επιχειρηματίας Dennis Michel
Ο πρώην υπουργός οικονομικών της πολιτείας της Καλιφόρνια και υποψήφιος κυβερνήτης το 2006, Φιλ Αγγελίδης
Ο επιχειρηματίας Άγγελος Τσακόπουλος και η κόρη του Ελένη, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ (μέχρι τον Ιούλιο του 2013) στην Ουγγαρία
Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία Γιώργος Τσούνης (*Τον Σεπτέμβρη του 2013 ήταν υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη, αλλά στην ακρόαση στη Γερουσία συγκέντρωσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις αναφορικά με τα προσόντα του. Ο διορισμός εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και από τον Μάρτιο του 2015 αναμένονταν η έγκριση της Γερουσίας)
Ο Endy Zemenidis, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic-American Leadership Council (Συμβούλιο ΕλληνοΑμερικανικής Ηγεσίας)
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις Αλέξης Γιαννούλιας
Ο δικηγόρος Αντρέας Καφές
Οι Αντι και Μάικλ Μανάτος (της εταιρίας Manatos & Manatos)
Ο δικηγόρος Νίκος Καράμπελας, εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ
Ο επιχειρηματίας George Marcus, επικεφαλής της Marcus & Millichap Company
Ο πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Art Agnos και ο
δημοκρατικός βουλευτής της πολιτείας του Maryland, Τζον Σαρμπάνης.

Από τη συνάντηση- για το παρασκήνιο της οποίας καθώς και άλλες άγνωστες λεπτομέρειες για την συνολική στάση της ΕλληνοΑμερικανικής κοινότητας αλλά και της Αμερικανικής κυβέρνησης γενικότερα , το έγκυρο πολιτικό περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στο τεύχος (301) που κυκλοφορεί, παρουσιάσει εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ καθώς και ένα χρονικό από της 25 Ιανουαρίου 2015- αυτό που προέκυψε είναι η καταρχήν θετική βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναζητήσει από κοινού με παράγοντες της ΕλληνοΑμερικανικής Κοινότητας τρόπους και ιδέες για ουσιαστική βοήθεια σε ανθρωπιστικό επίπεδο προς την Ελλάδα.
 
Σε πρώτο πλάνο η μείωση του χρέους
Η Συνάντηση κράτησε περισσότερο από δυο ώρες και οργανώθηκε στο «Δωμάτιο της Συνθήκης με τους Ινδιάνους» του Old Executive Building –όχι στο Λευκό Οίκο δηλαδή- και την άνοιξε με χαιρετισμό ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος παραβρέθηκε εκτάκτως και μίλησε για τους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αλλά και για τις συνεχείς προσπάθειες υποστήριξης της Αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα αλλά και για την ουσιαστική παρέμβαση των ΗΠΑ για τη μη κατάρρευση των συνομιλιών. Τόνισε επίσης ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να πιάσουν τόπο και οι θυσίες των Ελλήνων αλλά και να αρχίσει να αποδίδει η όποια αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδος.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Charles Kupchan, ο οποίος και ανέλυσε τη σημασία της εμπλοκής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς και πρωτοβουλιών στήριξης της χώρας που είναι ήδη σε εξέλιξη από πλευράς ομογενειακών οργανώσεων.
Σημαντική θεωρήθηκε από τους ομογενείς και η παρέμβαση, καθώς και οι πρακτικές ιδέες που παρουσίασε ειδικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Rory MacFarquhar.

Κοινή διαπίστωση Αμερικανών Αξιωματούχων αλλά και Ελληνοαμερικανών ήταν πως για να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία –εν όψει της υπογραφής της 3ης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους εταίρους δανειστές της – είναι μια αποφασιστική δραστική μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να υπάρξει κάποιο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Συνάντηση αυτή όπως συμφωνήθηκε είναι η πρώτη μια σειράς άλλων που πρόκειται να ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.

Ο Λευκός Οίκος όπως αναμένονταν και αποκάλυψε το περιοδικό «Επίκαιρα» δεν εξέδωσε ανακοίνωση γι’ αυτή τη «συνάντηση εργασίας» όπως χαρακτηρίστηκε από επίσημες αμερικανικές πηγές.Τέλος, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ακούστηκαν ιδέες κυρίως από Αμερικανικής πλευράς για κάποιες μικρές πιλοτικές επενδύσεις, οι ΕλληνοΑμερικανοί από την πλευρά τους επιφυλάχθηκαν στο να αναλάβουν σχετική επενδυτική δράση λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που βρίσκεται η Ελλάδα και φυσικά αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.Σε αυτό που όλοι συμφώνησαν, κυρίως από πλευράς Ελληνομερικανικής Κοινότητας είναι να ενταθούν και ενισχυθούν όπου υπάρχουν σε εξέλιξη ή εκδηλωθούν πρωτοβουλίες και δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα από φορείς της ομογένειας.
  http://www.epikaira.gr/article/simantiki-suskepsi-stis-ipa-gia-paroxi-stiriksis-stin-ellada