16 Αυγούστου 2015

Έκτη παγκοσμίως η Κύπρος στον Άτλα δημόσιου χρέους

Ευτυχία ΑντρέουΜετά βίας εκτός πεντάδας η Κύπρος στον παγκόσμιο Άτλα δημόσιου χρέους που δημοσιοποίησε πριν από κάποια 24ωρα η Bank of America.
  Συγκεκριμένα η Κύπρος παρουσιάζεται να καταλαμβάνει την 6η ανάμεσα σε 39 θέσεις κατάταξης όπου διακρίνονται με διαύγεια οι χώρες που διατρέχουν τα υψηλότερα ρίσκα από οικονομικής πλευράς.Μάλιστα είναι οριακά η δεύτερη χώρα μετά την Αίγυπτο στην πορτοκαλί ζώνη με περίπου 500 μονάδες βάσης στην κλίμακα μέτρησης της Τράπεζας.Ο χάρτης χρησιμοποιεί τις τιμές των CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας), τα οποία ουσιαστικά είναι παράγωγα που αποζημιώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών – περίπτωση που οδηγεί και στη χρεοκοπία του οφειλέτη.
  Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο προϊόν εξασφάλισης, όσο πιο ακριβό είναι τόσο πιο πιθανό είναι ο κίνδυνος από τον οποίο θέλεις να εξασφαλιστείς να είναι πιο πιθανό να συμβεί σύντομα.   Την αρνητική πρωτιά και μάλιστα αφήνοντας πολύ πίσω τον δεύτερο τη τάξει, κατέχει η Βενεζουέλα.
  Με 5,000 μονάδες βάσεις φλερτάρει με το απόλυτο ζενίθ της κλιμακας και είναι αδιαμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη χώρα από άποψη εθνικού χρέους!Με περίπου τις μισές μονάδες βάσης, 2,300 συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην εν λόγω λίστα, ενώ την τριάδα συμπληρωνει με περίπου 2000 μονάδες βάσης η Ουκρανία.Την πεντάδα των επικίνδυνων επιδόσεων σθμπληρώνουν το Πακιστάν και η Αίγυπτος.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζουν οι θέσεις στις οποίες κατατάσσονται Ισπανία και Ιρλανδία. Αν και οι δυο χώρες πέρασαν και περνούν από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης αναγνωρίζεται ότι πέτυχαν μεγάλη πρόοδο, με τη συμπερίληψή τους στην ασφαλή ζώνη.Έχουν μάλιστα χαμηλότερα CDS από Ιταλία και Πορτογαλία.  Στο πράσινο, και μάλιστα ως πιο ασφαλής χώρα από άποψη χρέους είναι η Γερμανία με σχεδόν μηδενικό ποσοστό.Την κάθε άλλο παρά επισφαλή τριάδα συμπληρώνουν η Ελβετία, η και Σουηδία.